SkogsstyrelsenSkogsstyrelsen

Fortsatt rekordstora skador av granbarkborre

Dela
En preliminär bedömning visar att granbarkborren dödat närmare sju miljoner kubikmeter skog under 2020, vilket är lika mycket som rekordåret 2019. I år ser vi de största skadorna i Svealand medan angreppen i Götaland tycks ha minskat.
En preliminär bedömning visar att granbarkborren dödat närmare sju miljoner kubikmeter skog under 2020.
En preliminär bedömning visar att granbarkborren dödat närmare sju miljoner kubikmeter skog under 2020.

– Den här första bedömningen av årets skador visar att vi fortfarande har mycket stora problem med granbarkborre och att den även i år har orsakat miljardförluster för skogsägare i södra halvan av landet, säger Kerstin Ström, Skogsstyrelsen, som leder samverkansprojektet Stoppa borrarna.

Störst skador i Svealand
Skillnaden jämfört med förra året är att vi ser en förskjutning norrut med ökade skador i Svealand och minskade skador i Götaland. De preliminära siffrorna visar att cirka 4,5 miljoner kubikmeter skog skadats i Svealand, medan siffran i Götaland landar på cirka 2 miljoner kubikmeter (se tabell och karta för fördelning per län). Förra året var siffrorna ungefär det omvända mellan landsdelarna.

Att skadorna har ökat i Svealand var väntat, eftersom utbrottet av granbarkborre startade senare här jämfört med Götaland. En angreppscykel sträcker sig vanligtvis över 3–4 år och därför är det naturligt att vi nu ser en minskning i Götaland medan kurvan fortfarande stiger i Svealand.

– Vi hade förväntat oss stora skador i Svealand, men dessa preliminära siffror är ändå alarmerande. Nu behöver vi analysera vad den stora ökningen kan bero på, särskilt i Västmanland och Sörmland där omfattningen av skadorna tycks vara som värst, säger Kerstin Ström.

Kraftsamling i Götaland har gett effekt
En förutsättning för att angreppskurvan ska börja minska är dels att vädret är gynnsamt, dels att granbarkborrarna bekämpas. Något man verkar ha lyckats med i Götaland.

– Nu ser vi att de insatser som gjorts i Götaland sedan utbrottet startade sommaren 2018 har gett effekt. Medvetenheten hos skogsägarna har ökat och det har gjorts en enorm kraftsamling för att hitta och bekämpa angreppen. Samtidigt är även 2 miljoner kubikmeter en mycket hög siffra, så vi kan absolut inte börja slappna av, säger Henrik Holmberg, skogsskötsel- och entreprenörsutvecklare på Södra Skogsägarna.

Den preliminära bedömningen av årets skadenivåer bygger på inventeringar som Skogsstyrelsen, Södra Skogsägarna och Billerud Korsnäs gjort i slutet av augusti och början av september. Den slutgiltiga uppskattningen av årets barkborreskador kommer att ske senare i år och baseras på en objektiv skadeinventering på landsdelsnivå som görs av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). 

Sedan två år tillbaka driver Skogsstyrelsen samverkansprojektet Stoppa borrarna. Från och med 2020 omfattar projektet ett 20-tal skogliga företag, organisationer och myndigheter i Götaland och Svealand. Målet är att genom samverkan och ökad aktivitet i skogen begränsa angreppen och skadorna av granbarkborre så långt det är möjligt. Stora delar av södra och mellersta Sverige har också utsetts till bekämpningsområde för granbarkborre. 

Läs mer om:
Granbarkborrar
Stoppa borrarna

Mer information:
Kerstin Ström, projektledare, Skogsstyrelsen, 0470-72 61 12, 070-399 09 96, kerstin.strom@skogsstyrelsen.se

Henrik Holmberg, skogsskötsel- och entreprenörsutvecklare, Södra skogsägarna,
0470-89 365, 070-577 21 08, henrik.holmberg@sodra.com

AnnaLena Olausson, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, annalena.olausson@skogsstyrelsen.se

Pressjouren: pressjour@skogsstyrelsen.se, 036-35 94 91
Nyckelord

Bilder

En preliminär bedömning visar att granbarkborren dödat närmare sju miljoner kubikmeter skog under 2020.
En preliminär bedömning visar att granbarkborren dödat närmare sju miljoner kubikmeter skog under 2020.
Ladda ned bild
Granbarkborre. Foto: Mats Carlén
Granbarkborre. Foto: Mats Carlén
Ladda ned bild
Kerstin Ström. Foto: Camilla Zilo
Kerstin Ström. Foto: Camilla Zilo
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Skeppsbrogatan 2
553 29 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.

Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den. 

Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.

Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye