Minkfarmer stängs ned i Nederländerna på grund av covid-19 – åtgärder behövs i smittade Sverige

Den 23 juni röstade det nederländska parlamentet för en nedstängning av samtliga minkfarmer med anledning av risken för ytterligare smittspridning. Det innebär att pälsindustriförbudet som skulle träda i kraft 2024 har blivit tidigarelagt till nästa år. Djurens Rätt anser att Sverige bör följa Nederländernas exempel.
- Det finns inga goda anledningar till att ha kvar pälsdjursuppfödning i Sverige. Branschen går dåligt ekonomiskt, utnyttjar djur för lyxprodukter och riskerar att bli en reservoar för coronavirus nu när vi fått in smitta på minkfarmer här. Danska experter varnar för att vaccin kan bli overksamma om smittan hos minkarna fortsätter öka, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.
Även danska farmer har fått in smitta, och det i mycket stor skala. Vissa minkar har blivit väldigt sjuka och till och med avlidit, medan andra fört vidare smittan till människor, trots att de inte haft symptom. Smittan är därför både ett djurskyddsproblem och en risk för folkhälsan. Jämfört med Nederländerna och Danmark har Sverige färre pälsdjursfarmer, vilket bör göra åtgärder kring branschen än lättare att genomföra.
- Djurens Rätt kontaktade landsbygdsministern redan i våras med frågor om åtgärder kring minkfarmerna i Sverige, men svaret indikerade en passiv hållning till frågan. Vi behöver stänga minkfarmerna för att förhindra lidande och smittspridning, men också för att i likhet med Nederländerna skicka en tydlig signal till andra länder att detta måste tas på allvar, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.
Det här har hänt:
- 26 april: Covid-19 identifierat på två minkfarmer i Nederländerna.
- 6 maj: Djurens Rätt skickar ett brev till landsbygdsministern om oron för de svenska minkarna och en fråga om vilka åtgärder som finns att vänta.
- 14 maj: Landsbygdsministern svarar Djurens Rätt att det är Jordbruksverkets ansvar att se till att smitta inte kommer in på minkfarmer.
- 17 juni: Smittade minkar hittas på två minkfarmer i Danmark.
- 23 juni: Det nederländska parlamentet röstar igenom en nedstängning av all djurhållning som kan riskera sprida smitta av covid-19, däribland minkfarmer. Transportförbud med levande djur och pälsar är infört, samt ekonomisk kompensation för de som avslutar sin verksamhet i förtid.
- 29 september: Sveriges Veterinärförbund går ut med att nedstängning av pälsdjursfarmer behövs.
- 22 oktober: Över 140 minkfarmer är smittade i Danmark och minst 200 människor tros ha smittats av minkarna. Djuren massavlivas.
- 23 oktober: En minkfarm i Blekinge bekräftas vara smittad. Striktare hygienbarriärer införs, men inga ytterligare åtgärder diskuteras. Samtidigt ökar smittspridningen i samhället vilket ökar riskerna för att minkar smittas.
- 25 oktober: Landsbygdsministern menar att Sverige klarar av smittan på minkfarmer utan fler åtgärder i nuläget. Hon inväntar instruktioner från myndigheterna. Ministerns argumentation påminner om det som Danmarks myndigheter använde innan smittan spreds vidare bland minkarna.
Kontakter
Sebastian WiklundSamhällspolitisk chef
Tel:08-555 914 41sebastian.wiklund@djurensratt.seAnna HareniusSakkunnig etolog
Tel:08-555 914 18anna.harenius@djurensratt.seBilder
Om
Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Fjäderfria kommuner 2025 – här är hela listan14.4.2025 08:12:03 CEST | Pressmeddelande
Djurens Rätts årliga kartläggning inför påsken visar att 283 av Sveriges 290 kommuner väljer påskpynt utan fjädrar i år. Det innebär att 98 procent av kommunerna tar plats på “Fjäderfria listan” 2025.
Riksdagen säger ja till betesrätten – regeringen uppmanas att backa från inskränkningar3.4.2025 10:33:40 CEST | Pressmeddelande
När beslut skulle tas i riksdagen angående miljö- och jordbruksutskottets betänkande, som innehåller de djurskyddsrelaterade motioner från höstens allmänna motionstid, valde Miljöpartiet och Vänsterpartiet att sluta upp bakom Socialdemokraternas reservation. Detta vann majoritet och resultatet blev ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att inte inskränka betesrätten.
Djurens Rätt kräver öppenhet från kycklingföretagen2.4.2025 08:57:55 CEST | Pressmeddelande
I veckan har Djurens Rätt skickat ett brev till de tre stora kycklingföretagen Kronfågel, Guldfågeln och Atria. I brevet ber organisationen om ökad transparens när djurskyddsbrister upptäcks på slakterierna, eftersom allt mer sekretessbeläggs av myndigheterna.
165 076 namn för kornas rätt att beta överlämnade till riksdagen27.3.2025 12:47:56 CET | Pressmeddelande
Igår överlämnade Djurens Rätt 165 076 namnunderskrifter för kornas rätt att beta till riksdagsledamöter. Genom kampanjen “Jag vill beta” uppmanas regeringen till att inte inskränka beteskravet, och en god förankring bland riksdagens partier är en viktig förutsättning i det arbetet.
Allt vanligare med dolda djurskyddsbrister – Djurens Rätt kräver lagändring24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I Djurens Rätts nya rapport presenteras viktiga politiska lösningar för kycklingarnas välfärd, samt åtgärder för att främja en mer rättssäker tillgång till rapporter om djurskyddsbrister. Det har blivit allt vanligare att djurskyddsbrister sekretessbeläggs, medan information om företags adresser och bolagsnamn är fullt synliga. Djurens Rätt menar att det behövs ett förtydligande i sekretesslagstiftningen för att öka tillgången till information som är av samhällsintresse.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum