Djurens Rätt

Stärkt djurvälfärd i kycklingindustrin – Vad kan Sverige lära av Danmark?

Dela

Djurens Rätt bjuder in till pressträff imorgon den 22 maj klockan 9:00. På kontoret på Södermalm finns möjlighet att träffa Carl Valentin, ledamot i danska Folketinget, och representanter från Djurens Rätt.

Carl Valentin, ledamot i danska Folketinget, besöker Djurens Rätt imorgon.
Carl Valentin, ledamot i danska Folketinget, besöker Djurens Rätt imorgon. Foto: Privat

Under onsdagen den 22 maj kommer Carl Valentin, ledamot i det danska Folketinget, till riksdagen för att under ett seminarium som arrangeras av Djurens Rätt berätta om den breda överenskommelsen om djurskydd som i år slöts mellan Danmarks regering och övriga danska partier. Bland överenskommelsens 31 initiativ ingår en utfasning av snabbväxande kycklingraser inom statlig upphandling, samt att Danmark ska verka för ett förbud på EU-nivå. Carl Valentin tillhör Socialistisk Folkparti (SF) och är bland annat talesperson för djurskyddsfrågor och är den som varit drivande i utvecklingen av den politik för kycklingar som Danmarks Folketing nu står bakom. 
 
– Jag är glad över att ha blivit inbjuden. Det är en viktig fråga och min uppfattning är att användningen av turbokycklingar måste upphöra. Det är en helt undermålig djurhållning, säger Carl Valentin (SF), ledamot av danska Folketinget. 
 
Den svenska djurskyddslagen slår fast att djur ska ha rätt till sitt naturliga beteende, behandlas väl och skyddas från lidande och sjukdom. Men dagens intensiva hållning av turbokycklingar, som växer från 40 gram till två kilo på 35 dagar, klingar inte väl med detta. Det har bland annat blivit tydligt i en kartläggning av djurskyddskontroller från Djurens Rätt som Aftonbladet var först att rapportera om, samt i Uppdrag granskning.  
 
– Det är viktigt att lära och inspireras av länder som vågat gå före. Vi hoppas på bra diskussioner under seminariet och att det likt Danmarks exempel bildas en majoritet i riksdagen för att fasa ut användandet av turbokycklingar, säger Sebastian Wiklund, samhällspolitisk chef hos Djurens Rätt. 

Inför seminariet i riksdagen anordnas en pressträff på Djurens Rätts kontor, där media får möjlighet att träffa Carl Valentin, samt Sebastian Wiklund från Djurens Rätt. 

Om pressträffen: 

Tid: Onsdag 22 maj, kl. 9:00-10:00. 
Adress: Djurens Rätts kontor på Hornsgatan 123. Entré via Lignagatan 5. 
 
Kontakta Djurens Rätts pressjour på press@djurensratt.se eller via telefon 070-649 20 41 (ej sms) för att förhandsboka intervjuer med Carl Valentin och/eller Sebastian Wiklund. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Carl Valentin, Socialistisk Folkparti (SF)
Carl Valentin, Socialistisk Folkparti (SF)
Ladda ned bild
Carl Valentin, Socialistisk Folkparti (SF)
Carl Valentin, Socialistisk Folkparti (SF)
Ladda ned bild

Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med fler än 50 000 medlemmar i Sverige.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Ny rapport: Ett djurskydd värt att tala om29.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

I Djurens Rätts senaste rapport “Djurskydd värt att tala om – Viktiga steg för politiken att ta i dag” listas åtgärder för att förbättra djurskyddet i Sverige och samtidigt driva utvecklingen i resten av EU. Rapporten utgår från regeringsuppdraget om konkurrenskraft och ett starkt djurskydd, och presenterar politiska lösningar för hönor, grisar, kycklingar och nötdjur, samt åtgärder för att främja växtbaserade innovationer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye