Läkemedelsverket förbättrar information om läkemedelsbrist
På uppdrag av regeringen har Läkemedelsverket sett över och vidareutvecklat myndighetens informationssystem för restanmälningar och bristsituationer. Utöver genomförda förbättringar föreslår myndigheten fler åtgärder för att ytterligare förbättra och effektivisera informationsflödet i läkemedelsförsörjningskedjan. Arbetet presenterades i en rapport igår.
- Enkel åtkomst till information om vilka läkemedel som inte är tillgängliga just nu är av stor vikt, både för läkare i förskrivningsögonblicket och för patient och apotekspersonal när recept ska expedieras, säger Pia Carlstedt, projektledare på Läkemedelsverket.
Ökad informationstillgänglighet
Under det senaste året har Läkemedelsverket arbetat med att höja kvalitén på informationen via Läkemedelsverkets webbplats. Nu uppdateras information om marknadsförda utbytbara alternativ till restanmälda läkemedel automatiskt varje dag.
Dessutom tillhandahålls informationen mer strukturerat som öppna data. Detta möjliggör att informationen på ett effektivare sätt kan användas i andra aktörers informationssystem. Det medför även förbättrade möjligheter till analys och statistik kring restsituationer.
- Samtidigt har Läkemedelsverket lagt fram ett antal förslag som behöver utredas vidare för att ytterligare kunna förbättra informationsgivningen, säger Pia Carlstedt.
Samverkan med E-hälsomyndigheten
Det gäller bland annat en eventuell samverkan med E‑hälsomyndigheten när det gäller information om läkemedel som upphör att försäljas. Att hämta dessa uppgifter via E-hälsomyndigheten skulle göra det möjligt för Läkemedelsverket att publicera en mer komplett förteckning över läkemedel som inte tillhandahålls. Att läkemedel inte finns tillgängliga kan exempelvis bero på en restsituation, för att de inte marknadsförs eller om de avregistreras.
Läkemedelsverket kommer att fortsätta arbetet med att förbättra informationen runt restsituationer och läkemedelsbrist och att verka för att företagen i god tid rapporterar restsituationer för sina läkemedel.
Relaterad information
Delrapport 2 – Vidareutveckling av Läkemedelsverkets informationsgivning
Nyckelord
Kontakter
Pär-Anders JonsgårdenPressansvarig
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seTherese SmedbergPressansvarig
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seOm
Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter
Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.
Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.
Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.
Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Ann Lindberg blir ny generaldirektör för Läkemedelsverket23.4.2025 08:31:12 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har utsett Ann Lindberg till ny generaldirektör och chef för Läkemedelsverket. Det meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson på en pressträff. Ann Lindberg tillträder tjänsten den 1 maj 2025.
EU godkänner läkemedel för tidig Alzheimers sjukdom16.4.2025 11:37:59 CEST | Pressmeddelande
Europakommissionen har godkänt ett nytt läkemedel för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Godkännandet innebär att läkemedlet Leqembi får användas inom EU, men bara för en avgränsad grupp patienter och med tydliga krav på riskhantering.
Mer kunskap ska rädda liv vid opioidförgiftning15.4.2025 10:55:45 CEST | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att utveckla och sprida kunskapen om användningen av läkemedel som verkar som opioidantagonister som till exempel Naloxon.
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
Ny handlingsplan för bättre läkemedelsanvändning26.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin har tagits fram av Centrum för bättre läkemedelsanvändning, (CBL) på Läkemedelsverket. Handlingsplanen är framtagen tillsammans med 20 myndigheter och organisationer inom den nationella läkemedelsstrategin.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum