Sverige och Indien utvecklar lösningar för framtidens transporter
Cirka tusen deltagare; studenter, entreprenörer, innovationsexperter, utvecklare, designers och experter från Sverige och Indien kommer att arbeta tillsammans i team för att ta fram innovativa idéer på fördefinierade, reella utmaningar.
Utmaningarna som deltagarna ska ta sig an har delats upp enligt följande:
- dödliga olyckor i trafiken
- säkra och hållbara transporter
- luftföroreningar/utsläpp från trafiksektorn
- infrastruktur för uppkopplade fordon
- hållbar logistik
Deltagarna kommer att ha tillgång till ett unikt nätverk av svenska och indiska företag som Scania, Ericsson, IKEA, Volvo, Altair, Autoliv och Tata Motors samt flera ansedda lärosäten. Dessa bidrar även med mentorer som guidar de deltagande teamen under hackatonets gång.
De vinnande lösningarna pitchar sina idéer och får stöd av organisationerna och företagen i att vidareutveckla, förverkliga och implementera lösningarna. I juryn som utser de vinnande förslagen finns bland andra ElsaMarie D’Silva, Grundare av Red Dot Foundation, Paul Welander, Vice vd Volvo Car Group och Astrid Linder, Professor i trafiksäkerhet på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut.
Temat mobilitet har också en stark koppling till det gemensamma innovationspartnerskap som finns mellan Sverige och Indien. I februari 2020 undertecknades ett samarbetsavtal för att markera starten för SITIS (Sweden-India Transport Innovation and Safety Partnership). Avtalet samlar ledande svenska och indiska företag och institut i ett långsiktigt och globalt samarbete, med målet att skapa en plattform för tillämpad forskning och innovation inom området säkra och hållbara transporter.
Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet, ser att projektet kan stödja samarbete och innovation även efter att hacket har genomförts:
– Ledande företag, experter och topptalanger från båda våra länder deltar i det här hackatonet kring frågor som berör oss alla. Det ligger väl i linje med SI:s uppdrag att sätta Sverige på kartan internationellt och skapa möjligheter att hitta lösningar på globala utmaningar. Vi har stora förväntningar inför vilka idéer och samarbeten det här kommer att bli startskottet för.
Sveriges ambassad i New Delhi och generalkonsulatet i Mumbai är partners och medorganisatörer i hacket. Klas Molin är Sveriges ambassadör i Indien:
– Hållbara transporter och trafiksäkerhet är områden som våra regeringar är djupt engagerade i. Eftersom utsläpp, trafikolyckor och ineffektiva trafikflöden berör fler och fler av världens större städer är det glädjande att vi inom ramen för det här hackatonet tar itu med och utvecklar lösningar på dessa problem.
Läs mer på hack.sweden.
För mer information, kontakta Ulrika Horn af Rantzien, kommunikatör Svenska institutet, ulrika.hornafrantzien@si.se, 08 453 78 89.
Fakta Hackaton
Ett hackaton är en innovationstävling. Under en kort tidsrymd, ofta mellan 24 och 48 timmar, arbetar deltagare, kallade ”hackare”, i team utifrån specifika utmaningar. För att lösa utmaningen har deltagarna hjälp av mentorer inom många olika expertområden. Ofta bygger man lösningarna på öppna data, dvs data som är tillgängligt för alla att fritt dela och återanvända. I slutet av hackatonet utser en jury vinnare utifrån ett antal fördefinierade kriterier.
Om
Svenska institutet (SI) är en myndighet med uppdrag att skapa intresse och förtroende för Sverige utomlands. Vi arbetar med Sverigefrämjande, samarbete i Östersjöregionen och global utveckling. www.si.se.
Söker du som är journalist en fin miljö mitt i centrala Paris för intervju eller fotografering? Det finns möjlighet att vara på Svenska institutet Paris, ett stadspalats med trädgård, mötes- och utställningsrum mitt i Marais (www.institutsuedois.fr). Kontakt: gunilla.noren@si.se
Följ Svenska institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet
Ny studie: Det svenska stödet är välkänt i Ukraina25.2.2025 11:26:51 CET | Pressmeddelande
Svenska institutet (SI) har undersökt bilden av Sverige samt den ukrainska allmänhetens kännedom om det svenska stödet till Ukraina. Studien visar att bilden av Sverige är positiv, att Sveriges stöd är välkänt, uppskattat och att Sverige anses kunna bidra på de sätt som Ukraina önskar.
Ny rapport: Bilden av Sverige i Japan26.11.2024 14:53:15 CET | Pressmeddelande
Svenska institutet har undersökt hur allmänheten i Japan uppfattar Sverige. Rapporten är framtagen med anledning av världsutställningen i Osaka 2025 och den prioriterade asiatiska marknaden i regeringens utrikeshandelsstrategi.
Sverige fortfarande i topp bland världens starkaste nationsvarumärken29.10.2024 13:38:44 CET | Pressmeddelande
I årets Nation Brands Index återfinns Sverige återigen bland de tio starkaste nationsvarumärkena och.stiger i ranking till plats 8 från plats 10 av 50 länder. Bilden av Sverige i Turkiet har återhämtat sig efter det senaste årets turbulens. Undersökningen visar dock på en ökad polarisering mellan länder i väst och Brics+-länderna.
Ny studie: Sverige mera känt i Norden, de svensk-finska relationerna är starka25.6.2024 09:40:22 CEST | Pressmeddelande
Hög kännedom men varierande uppfattningar, så kan man sammanfatta Svenska institutets (SI) nya studie av mediebilden och allmänhetens uppfattning om Sverige i våra nordiska grannländer.
Här möter du Svenska institutet under Almedalen18.6.2024 16:25:45 CEST | Pressmeddelande
Under årets Almedalsvecka arrangear SI två egna seminarier.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum