Här finns jobben med lika lön oavsett kön
Kvinnor och män som läst naturvetenskapliga utbildningar har i snitt nästintill likvärdiga ingångslöner. Det är ovanligt, jämfört med hur ingångslönerna ser ut för andra högskoleutbildningar. Till exempel visade en studie av SVT 2019 att det skiljer hela 7 000 kronor i lön mellan kvinnliga och manliga nyutexaminerade högskoleekonomer.
- Det här är oerhört glädjande. Vi kommer fortsätta att ge naturvetare som kommer ut på arbetsmarknaden samma råg i ryggen inför sin första löneförhandling oavsett kön. Sammantaget kan man säga att om man vill komma ut på en arbetsmarknad där vi sakta men säkert är på väg att utradera de oförklarade löneskillnaderna mellan män och kvinnor, bör man satsa på en naturvetenskaplig utbildning, säger Per Klingbjer förbundsdirektör på Naturvetarna.
Även de kvinnor och män som arbetat ett tag inom samma bransch ligger nära varandra i sin löneutveckling. Jämfört med hur det ser ut på arbetsmarknaden i stort, där det enligt Medlingsinstitutet skiljer 4,2 % mellan mäns och kvinnors löner, så är skillnaden för naturvetare betydligt lägre, 1,7 %. Enligt Naturvetarnas omvärldsanalys är detta troligtvis den lägsta siffra som hittills uppmätts på svensk arbetsmarknad.
- Det är positivt att det går åt rätt håll, men vi måste fortsätta arbeta för att gå mot ett 0-läge. Det finns ingen orsak till att det ska finnas osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor, säger Per Klingbjer.
En intressant aspekt är att skillnaderna är än mindre i privat sektor för de med en naturvetenskaplig högskoleutbildning.
- I privat sektor var det endast 1,1 % för 2020. Vi tror att det kan hänga ihop med den lönemodell förbundet förespråkar med individuella samtal mellan chef och medarbetare och marknadsmekanismerna som styr i privat sektor, säger Per Klingbjer.
Att den oförklarade löneskillnaden är låg i privat sektor har heller inte att göra med ett generellt dåligt löneläge för naturvetare, utan såväl kvinnor som män har bra löner där jämfört andra sektorer.
Faktaruta:
De oförklarade löneskillnaderna får man fram när man tar hänsyn till skillnader i yrke, ålder och andra variabler i en så kallad regressionsanalys. Oförklarade löneskillnader kan, men behöver inte, utgöras av osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Oavsett att löneskillnaderna är just oförklarade, är det därför positivt att de minskar över tid. Naturvetarnas regressionsanalys visar att de oförklarade löneskillnaderna mellan kvinnor och män i förbundet minskade från 2,7 % 2010 till 1,7 % 2020. Naturvetarna anser att detta är en positiv trend men målet är att det inte ska finnas några osakliga löneskillnader. För att detta ska bli verklighet krävs dels ingångslöner som är jämställda dels att kvinnor inte faller efter under de år då man bildar familj dels att inte en osaklig tillsättning av tjänster med högre lönelägen sker.Nyckelord
Kontakter
Kristofer JervingePressansvarig
Tel:073-366 24 25kristofer.jervinge@naturvetarna.sePer KlingbjerFörbundsdirektör
Tel:073-366 24 38per.klingbjer@naturvetarna.seOm
Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.
Vi har drygt 34 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.
Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Naturvetenskapliga utbildningar måste få del av höjda anslag8.9.2023 10:58:19 CEST | Pressmeddelande
Naturvetarna välkomnar att regeringen nu flaggar upp för höjda ersättningsnivåer till lärosäten inom naturvetenskap, teknik och farmakologi. Men när fördelningen sker är det viktigt att de naturvetenskapliga inriktningarna inte glöms bort.
Skriande efterfrågan på gröna kompetenser28.6.2023 06:05:00 CEST | Pressmeddelande
Gapet mellan utbud och efterfrågan på gröna kompetenser på arbetsmarknaden växer lavinartat för varje år som går. Trots att efterfrågan på vissa kompetenser ökat med flera hundra procent under bara de senaste åren, finns det få indikatorer på att det ska räta ut sig framåt.
Här finns framtidsjobben26.5.2023 08:03:19 CEST | Pressmeddelande
Tech, livsmedel, miljö, samhällsbyggnad och life sciencesektorn ropar efter kvalificerad kompetens för att möta dagens och framtidens behov. Samtidigt konstaterar fackförbundet Naturvetarna i sin senaste arbetsmarknadsrapport, att de som utbildas inom områdena inte räcker till. Det behövs fler kvalitativa utbildningar och fler utbildade, om vi ska kunna möta arbetsmarknadens behov.
Unga hemmajobbare får lägre lön24.2.2023 05:55:00 CET | Pressmeddelande
Är du i början av karriären lönar det sig att jobba på kontoret. Det visar färsk lönestatistik från Naturvetarna, som jämfört medlemmarnas löneutveckling med antal år på arbetsmarknaden och om man jobbar från kontoret eller hemmet.
Stark löneutveckling för biomedicinska analytiker24.1.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Det går bra för svensk life science. Lönerna för naturvetare i branschen höjdes med 4,9 procent under 2022, jämfört med cirka 2,6 procent på arbetsmarknaden som helhet. Men ännu bättre gick det för biomedicinska analytiker i regionerna, vars löner ökade med i snitt hela 5,7 procent förra året. Det visar ny lönestatistik från fackförbundet Naturvetarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum