Stora tillväxtförluster i skadad ungskog i norr

På uppdrag av Skogsstyrelsen har Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) analyserat följderna av skadorna i ungskogar i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län. Till grund för analysen ligger resultaten från de senaste älgbetesinventeringarna (Äbin) som visar hur de skadedrabbade ungskogarna, som idag är 1 till 4 meter höga, kommer att påverka skogstillståndet på 100 års sikt.
Resultaten från SLU visar att om inga åtgärder görs så sjunker den årliga skogstillväxten inom några decennier i de tre länen med ett par tre miljoner kubikmeter jämfört med dagens tillväxt. Den höga skadenivån innebär därmed betydligt sämre framtida tillväxt än vad som beräknats i Skogsstyrelsens konsekvensanalyser 2015 (SKA15), där det förutses en ökning med några miljoner kubikmeter. Slutsatsen blir att dagens skadade ungskogar medför cirka 20 procent lägre tillväxt jämfört med tidigare beräkningar i SKA15, sammantaget nästan 7 miljoner kubikmeter per år.
– Läget är väldigt bekymmersamt då det gäller tillväxten. Skadorna är redan ett faktum och nu har vi en negativ utveckling. För att den ska brytas krävs aktiva åtgärder, säger professor Urban Nilsson vid institutionen för sydsvensk skogsvetenskap vid SLU.
Skogsstyrelsen ser allvarligt på problematiken
– Det är olyckligt att skogsägarnas investeringar i tallungskogar och skogens bidrag till en växande bioekonomi delvis går förlorad. Mindre virkesvolymer drabbar både skogsägare och antalet arbetstillfällen samt minskar skogens positiva klimateffekt, säger regionchef Staffan Norin vid Skogsstyrelsen.
Skogsstyrelsen intensifierar nu arbetet med att öka medvetenheten och kapaciteten hos berörda myndigheter, intresseorganisationer och skogsnäringen för att på kort sikt hantera skador och på lång sikt förebygga skador. Myndigheten har sedan tidigare arbetat fram samverkansmetoden Mera tall, som nu har anpassats för nordliga förhållanden och används i norra Sverige under namnet Samverkan skog och vilt.
Projektet Multiskadad ungskog
Förra året startade Skogsstyrelsen projektet Multiskadad ungskog, tillsammans med flera skogliga aktörer, för att med gemensamma krafter undersöka omfattningen av multiskadade ungskogar och försöka hitta lösningar tillsammans med forskningen. Under 2021 kommer projektet bland annat att lansera utbildningar för skogsägare så att dessa lättare ska kunna upptäcka skador och genomföra åtgärder.
– Skogsstyrelsen kommer att arbeta med många olika verktyg för att försöka komma tillrätta med problemen. Vi fortsätter naturligtvis att leverera underlag till landets älgförvaltning via Äbin-inventeringarna. Utöver detta kommer vi att arbeta med exempelvis samverkan, inventering, rådgivning, kommunikation och tillsyn, säger Clas Fries, skogsskötselspecialist vid Skogsstyrelsen.
Mer information:
Clas Fries, skogsskötselspecialist, Skogsstyrelsen, 090-15 83 14,
clas.fries@skogsstyrelsen.se
Staffan Norin, chef region Nord, Skogsstyrelsen, 090-15 83 36, staffan.norin@skogsstyrelsen.se
Urban Nilsson, professor, institutionen för sydsvensk skogsvetenskap vid SLU,
070-346 51 92, urban.nilsson@slu.se
Camilla Kastner, kommunikatör, Skogsstyrelsen, 0470-72 61 29, camilla.kastner@skogsstyrelsen.se
Nyckelord
Bilder
Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Ny karta minskar risken för skador på vatten vid skogsbruk7.4.2025 07:38:37 CEST | Pressmeddelande
Nu kan skogsägare och övriga skogsbruket lättare bedöma riskerna för en försämrad vattenkvalitet i samband med till exempel avverkning och andra åtgärder i skogen. Idag sjösätter Skogsstyrelsen den nya Skogsvattenkartan som visar hur en åtgärd kan påverka vattnet och därmed guida skogsägaren till en bättre hänsyn. Kartan är också ett stöd vid återvätning.
Skaderapport: skogar i södra Sverige hårt ansatta av torka3.4.2025 07:50:57 CEST | Pressmeddelande
Skogar i främst södra Sverige lider av återkommande torka, något som accelererade med den torra sommaren 2018. Träden har ännu inte återhämtat sig och har svårt att komma i gång med tillväxten på flera håll. Det visar årets skogsskaderapport för 2024 från Skogsstyrelsen.
Första uppföljningen: långt kvar till en klimatanpassad skog13.3.2025 07:37:28 CET | Pressmeddelande
Det krävs mer insatser för att klimatanpassa skogen och skogsbruket i Sverige. Det visar den första fördjupade uppföljningen som Skogsstyrelsen har gjort. Av de 12 delmål som sattes upp för fem år sedan, är det fyra som helt eller delvis uppnåtts.
Intrångsersättningar ovan fjällnära fortsätter öka samtidigt är intresset fortsatt stort för formellt skyddad skog4.2.2025 09:37:45 CET | Pressmeddelande
Under 2024 betalade Skogsstyrelsen ut nästan 324 miljoner kronor i ersättningar till markägare som nekats avverka i fjällnära områden på grund av höga naturvärden. Det är en fortsatt ökning sedan 2020. Samtidigt var den areal som det bildades formellt skydd för under 2024, den lägsta sedan 1996 trots stort intresse för formellt skydd.
Omfattande skador i Norra Jämtland efter stormen, 17-18 januari3.2.2025 13:55:23 CET | Pressmeddelande
Stora delar av Norra Sverige har påverkats av ovädret som drog fram under den 17-18 januari. Mest drabbat är nordvästra Jämtland. En preliminär bedömning är att cirka 100 000 kubikmeter volym skog har skadats i stormen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum