Nu får två miljoner svenskar röda kuvert med pensionsbesked

– Öppna ditt röda kuvert och ta reda på din tjänstepensionsprognos. För att få hela bilden av din framtida pension så loggar du in med Bank-ID på den oberoende tjänsten minPension.se, som är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.
Det röda kuvertet från Collectum innehåller besked om hittills intjänad tjänstepension och en prognos över den framtida tjänstepensionen. Kuvertet skickas till den som arbetar som tjänsteman på ett privat företag med kollektivavtal, och kommer på posten och i den digitala brevlådan Kivra under april och maj. Tjänstepensionen ITP bygger på ett avtal mellan arbetsmarknadens parter och ska trygga pensionen för privatanställda tjänstemän.
– Tjänstepensionen utgör en allt större del av den framtida pensionen. Det viktigaste pensionstipset är därför att redan från start jobba hos en arbetsgivare som erbjuder kollektivavtalad tjänstepension. Finns det kollektivavtal på din arbetsplats så finns det alltid tjänstepension, säger Tomas Carlsson.
Den som har tjänstepension under hela arbetslivet kan få upp till två tredjedelar av lönen när det är dags för pension. Utan tjänstepension får man ofta klara sig på mindre än hälften av sin tidigare lön i allmän pension, alltså den del av pensionen som kommer från staten. Landets privatanställda tjänstemän med ITP 2 som går i pension i år får i genomsnitt 7 300 kronor per månad i tjänstepension att lägga till den allmänna pensionen.
Länk: På minPension.se kan alla göra sin egen pensionsprognos
Pressbilder: Röda kuvertet Tomas Carlsson
Bilagor:
- Tre tips till dig som får röda kuvertet
- Då kommer det röda kuvertet i brevlådan, län för län
- Fakta om tjänstepensionen ITP
- Olika åldrar – så funkar det
Bilagor
Tre tips till dig som får röda kuvertet
Om du får det röda kuvertet i brevlådan kan du vara glad – du har tjänstepensionen ITP med ett kvalitetssäkrat utbud av pensionsförsäkringar och låga avgifter.
1. Öppna ditt röda kuvert – här finns en prognos och tips för din tjänstepension.
2. Se över efterlevandeskyddet, vad behöver du?
3. Logga in på minPension.seför attfå den samlade bilden av din framtida ekonomi som pensionär.
Då kommer det röda kuvertet i brevlådan, län för län
Den digitala brevlådan Kivra |
15–26 april |
Stockholms län |
26–28 april |
Gotland, Kalmar län, Södermanland, Värmland, Örebro län, Östergötland |
27 april–3 maj |
Västra Götaland |
30 april–5 maj |
Dalarna, Gävleborg, Jämtlands län, Norrbotten, Uppsala län, Västerbotten, Västmanland, Västernorrland |
4–7 maj |
Blekinge, Halland, Jönköpings län, Kronoberg, Skåne |
6–11 maj |
Fakta om tjänstepensionen ITP
Tjänstepensionen ITP bygger på ett avtal mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Det är en del av den svenska modellen, som handlar om en gemensam syn på en sund arbetsmarknad, där man månar om de anställda, både under och efter arbetslivet. Förutom tjänstepension ingår också en rad olika försäkringar, som sjukförsäkring och olycksfallsförsäkring.
Olika åldrar – så funkar det
Den som är född 1979 eller senare och har tjänstepensionen ITP 1
Normalt sett har den som är född 1979 eller senare ITP 1. På vissa företag har dock alla tjänstemän ITP 1, oavsett ålder.
- Tjänstepension börjar man tjäna in från 25 års ålder, vilket innebär att pensionskapitalet kommer att förvaltas under 30–40 år.
- Inbetalningarna från arbetsgivaren sker löpande varje månad, vilket gör att man drar nytta av både upp- och nedgångar i ekonomin.
- Minst halva kapitalet placeras i en traditionell försäkring, där det finns en garanti för pengarna.
- Den som aktivt väljer fondförsäkring kan placera pengarna i en entrélösning, där risken automatiskt trappas ned med ålder.
Den som är född 1978 eller tidigare och har tjänstepensionen ITP 2
Normalt sett har den som är född 1978 eller tidigare ITP 2. På vissa företag har dock alla tjänstemän ITP 1, oavsett ålder.
- Pensionen påverkas inte alls av börsen, eftersom man är garanterad en viss pension – varken mer eller mindre. Å andra sidan kan du inte heller ta del av börsens uppgångar.
Den kompletterande premien, ITPK, som man kan placera själv, är en mindre del av pensionen. Den påverkas både av börsens upp- och nedgångar. Man kan välja att ta mindre risk genom att flytta pengarna till en traditionell försäkring.
Nyckelord
Kontakter
Daniel KinnerupPressansvarig
Tel:073-940 16 84daniel.kinnerup@collectum.seTomas CarlssonPensionsexpert
Tel:070-091 76 25tomas.carlsson@collectum.seBilder


Om
2,4 miljoner människor har tjänstepensionen ITP som har kommit till genom ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. På uppdrag av dem upphandlar Collectum, som drivs utan eget vinstsyfte, de försäkringsbolag som får förvalta tjänstepensionen ITP och ställer krav på låga avgifter och hög historisk avkastning. Det är hos Collectum tjänstemännen väljer vem som får förvalta deras tjänstepension.
Collectum förmedlade 62,5 miljarder kronor i premier under 2020 mellan 36 000 företag och fler än tio försäkringsbolag. www.collectum.se
Följ Collectum
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Collectum
Ny rapport visar hur tjänstepensionens betydelse ökar28.5.2024 07:02:00 CEST | Pressmeddelande
Idag får riksdagens samtliga ledamöter, pensionsgruppen, finansminister Elisabeth Svantesson och socialförsäkringsminister Anna Tenje rapporten ”Mer pension för pengarna - Så bidrar den svenska modellen till en starkare tjänstepension”. Rapporten, som är framtagen av arbetsmarknadens parter, lyfter fram hur tjänstepensionen ITP ger mer pension för pengarna och bidrar till välfärden.
ITP-information för tjänstemän flyttar till avtalat.se12.2.2024 09:57:00 CET | Pressmeddelande
Den 11 mars 2024 flyttar all information om ITP för landets över 2 miljoner tjänstemän med kollektivavtal till avtalat.se från collectum.se. Det innebär att tjänstemännen istället loggar in på avtalat.se för att se sitt innehav, göra val och få information om övriga försäkringar kopplade till sin anställning. Collectum fortsätter att administrera tjänstepensionen ITP och för de 37 000 arbetsgivare som idag rapporterar till Collectum är det inga förändringar.
Collectum vinner pris för bästa intranät2.2.2024 10:01:46 CET | Pressmeddelande
Collectum, som administrerar tjänstepensionen ITP, vinner pris för bästa intranät. Tävlingen utgår ifrån Sveriges största webbplatsundersökning med svar från över 100 000 respondenter och utförs av Web Service Award.
Tjänstemän är inte oroliga inför pensionen10.8.2023 07:12:44 CEST | Pressmeddelande
Sju av tio eller 76 procent av tjänstemännen känner sig lugna inför sin ekonomiska situation som pensionär. 23 procent är oroliga. Det visar en undersökning som Ipsos genomfört på uppdrag av Collectum, bland privatanställda tjänstemän som har tjänstepensionen ITP. Det är elfte året i rad som mätningen genomförs och resultatet är relativt stabilt sedan den första mätningen år 2013.
Tjänstemän: Lätt att förstå pensionsinformationen i det röda kuvertet5.7.2023 07:02:00 CEST | Pressmeddelande
Nästan nio av tio tycker det är lätt att förstå innehållet i årsbeskedet som kommer i det röda kuvertet. Det uppger i alla fall 86 procent av de tjänstemän som läst sitt besked i år, enligt en undersökning som Ipsos genomfört på uppdrag av Collectum. Totalt gick det under våren ut röda kuvertet till två miljoner privatanställda tjänstemän.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum