Collectum

Tjänstemän: Lätt att förstå pensionsinformationen i det röda kuvertet

Dela

Nästan nio av tio tycker det är lätt att förstå innehållet i årsbeskedet som kommer i det röda kuvertet. Det uppger i alla fall 86 procent av de tjänstemän som läst sitt besked i år, enligt en undersökning som Ipsos genomfört på uppdrag av Collectum. Totalt gick det under våren ut röda kuvertet till två miljoner privatanställda tjänstemän.

– Att få ett rött kuvert från Collectum är ett trygghetsbesked, då det betyder att man jobbar hos en arbetsgivare som erbjuder kollektivavtalad tjänstepension. Det är det viktigaste man kan göra för sin framtida pension, säger Collectums pensionsexpert Tomas Carlsson.

Nio av tio tjänstemän, 92 procent, vet att de har fått årsbeskedet om tjänstepension. Totalt 74 procent har öppnat sitt röda kuvert. 62 procent, uppger att de också har läst årets besked, en ökning från förra årets 53 procent. Bland dem som har läst årsbeskedet är det stora flertalet positiva: Hela 86 procent tycker att det är mycket eller ganska lätt att förstå.

– Fler och läser sitt årsbesked och det är glädjande att nästan alla tycker det är lätt att förstå. Förutom en tjänstepensionsprognos så innehåller de röda kuverten också tips på vad du kan göra för att påverka din pension, säger Tomas Carlsson.

Det röda kuvertet från Collectum innehåller bland annat en prognos över den framtida tjänstepensionen och besked om hittills intjänad tjänstepension. I genomsnitt får de privatanställda tjänstemännen 7 300 kronor per månad i tjänstepension att lägga till den allmänna pensionen.

Röda kuvertet skickades ut i april och maj till två miljoner privatanställda tjänstemän. Under maj 2023 telefonintervjuades 1 001 privatanställda tjänstemän som har tjänstepensionen ITP. Undersökningen genomfördes av Ipsos på uppdrag av Collectum.

Tre tips för bättre pensionskoll

1. Säkra tjänstepensionen. Se till att arbeta hos en arbetsgivare, som betalar tjänstepension. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta nivå kan vara 4–10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar.

2. Skaffa dig en samlad bild. På minpension.se kan du göra din egen pensionsprognos och få en samlad bild av din framtida pension, där såväl den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det eventuella privata sparandet ingår.

3. Välj och välj bort. Att ha återbetalningsskydd för tiden fram till pensionsåldern är en trygghet för familjen och sänker inte din pension nämnvärt. Fyll på med familjeskydd om din familj behöver mer. Fundera sedan på att ta bort återbetalningsskyddet när du väl går i pension, eftersom det kan öka din pension med upp till 20 procent.

Kontakter

Bilder

Om oss

2,7 miljoner människor har tjänstepensionen ITP som har kommit till genom ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. På uppdrag av dem upphandlar Collectum, som drivs utan eget vinstsyfte, de försäkringsbolag som får förvalta tjänstepensionen ITP och ställer krav på låga avgifter och hög historisk avkastning.

Det är hos Collectum tjänstemännen väljer vem som får förvalta deras tjänstepension.

Collectum förmedlade 60 miljarder kronor i premier under 2022 mellan 37 000 företag och cirka tio försäkringsbolag. 

Följ Collectum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Collectum

ITP-information för tjänstemän flyttar till avtalat.se12.2.2024 09:57:00 CET | Pressmeddelande

Den 11 mars 2024 flyttar all information om ITP för landets över 2 miljoner tjänstemän med kollektivavtal till avtalat.se från collectum.se. Det innebär att tjänstemännen istället loggar in på avtalat.se för att se sitt innehav, göra val och få information om övriga försäkringar kopplade till sin anställning. Collectum fortsätter att administrera tjänstepensionen ITP och för de 37 000 arbetsgivare som idag rapporterar till Collectum är det inga förändringar.

Ny Sifoundersökning: Varannan svensk har koll på ekonomin inför pensionen16.5.2023 07:23:00 CEST | Pressmeddelande

Knappt varannan svensk, 48 procent, har en god uppfattning om hur stor den framtida pensionen kommer att bli. Nästan lika många, 46 procent, uppger att de har en dålig uppfattning om hur stor den framtida pensionen kommer att bli. De som har bäst koll är de som är närmast pensionen. I åldersgruppen 55–65 år uppger 70 procent att de har en god uppfattning om sin framtida pension, motsvarande siffra hos 18–24-åringar är 19 procent. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av valcentralen Collectum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye