Collectum

Ny rapport om Collectums ITP-upphandling: Ännu bättre tjänstepension

Dela

Ett breddat och förbättrat utbud till lägre avgifter för fondförsäkring. Traditionella försäkringsprodukter med förbättrade garantier och lägre avgifter som förväntas ge en högre pension. Det blev resultatet av den nya upphandlingen av tjänstepensionen ITP, visar en rapport som Collectum presenterar i dag.

Pehr Östberg, chef för Partskontakter, som ansvarar för upphandlingen på Collectum.
Pehr Östberg, chef för Partskontakter, som ansvarar för upphandlingen på Collectum.

– Collectums upphandlingar har genom åren satt en standard för tjänstepensionsprodukter och bidragit till att de produkter som erbjuds löpande förbättras. Detta ger tjänstemännen inom ITP-planen bästa möjliga förutsättningar för en hög livslång tjänstepension, säger Pehr Östberg chef för Partskontakter som ansvarar för upphandlingen på Collectum.

Inom traditionell försäkring valdes fem försäkringsgivare: Alecta, AMF, Folksam, Nordea och SPP. Dessa finansiellt stabila försäkringsgivare erbjuder produkter med hög avkastningspotential, konkurrenskraftiga garantier och stabila pensionsutbetalningar till låga avgifter.

Inom fondförsäkring valdes fem försäkringsgivare: Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SPP och Swedbank. Dessa erbjuder tillsammans 119 aktiefonder, blandfonder och räntefonder. Den genomsnittliga avgiften för fonderna i fondutbuden för de upphandlade fondförsäkringarna är nu 0,21 procent, vilket kan jämföras med 0,30 i upphandlingen 2018. För de erbjudna entrélösningarna är avgifterna ännu lägre, avgiften är 0,11 procent när den är som högst.

– Den utvärdering vi gjort denna gång har varit den mest ambitiösa av alla hittills genomförda upphandlingar. Rapporten visar att det urval vi gjort är det som passar bäst för ITP-tjänstemännen av de erbjudanden vi fått att utvärdera, säger Pehr Östberg.

Flertalet avgifter har sänkts i äldre befintliga fondförsäkringsprodukter i denna upphandling. Det gör att ITP-tjänstemännen i stor utsträckning får lägre avgifter även om de ligger kvar i tidigare valda produkter.


Länk till rapporten: Ännu bättre tjänstepension. Resultatet av 2023 års ITP-upphandling

Bilagor:
- Resultatet i korthet
- Om upphandlingen


Resultatet i korthet

Traditionell försäkring

Inom traditionell försäkring valdes fem försäkringsgivare: Alecta, AMF, Folksam, Nordea och SPP. Dessa finansiellt stabila försäkringsgivare erbjuder produkter med hög avkastningspotential, konkurrenskraftiga garantier och stabila pensionsutbetalningar till låg avgift.


Fondförsäkring

Inom fondförsäkring valdes fem försäkringsgivare: Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SPP och Swedbank. Dessa erbjuder tillsammans 119 aktiefonder, blandfonder och räntefonder. Den genomsnittliga avgiften har sänkts ytterligare från en redan låg nivå. Dessutom har förbättringar gjorts i produkterna för tidigare upphandlingar. Det innebär att den försäkrade i flera fall får lägre avgifter även om de har pensionskapital kvar i tidigare valda produkter.

Om upphandlingen

Collectum har på uppdrag av Svenskt Näringsliv och PTK genomfört en ny upphandling av försäkringsprodukter för tjänstepensionen ITP som är valbara under perioden 1 oktober 2023 till 30 september 2028.

Kontakter

Länkar

Om oss

2,7 miljoner människor har tjänstepensionen ITP som har kommit till genom ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. På uppdrag av dem upphandlar Collectum, som drivs utan eget vinstsyfte, de försäkringsbolag som får förvalta tjänstepensionen ITP och ställer krav på låga avgifter och hög historisk avkastning.

Det är hos Collectum tjänstemännen väljer vem som får förvalta deras tjänstepension.

Collectum förmedlade 60 miljarder kronor i premier under 2022 mellan 37 000 företag och cirka tio försäkringsbolag. 

Följ Collectum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Collectum

ITP-information för tjänstemän flyttar till avtalat.se12.2.2024 09:57:00 CET | Pressmeddelande

Den 11 mars 2024 flyttar all information om ITP för landets över 2 miljoner tjänstemän med kollektivavtal till avtalat.se från collectum.se. Det innebär att tjänstemännen istället loggar in på avtalat.se för att se sitt innehav, göra val och få information om övriga försäkringar kopplade till sin anställning. Collectum fortsätter att administrera tjänstepensionen ITP och för de 37 000 arbetsgivare som idag rapporterar till Collectum är det inga förändringar.

Ny Sifoundersökning: Varannan svensk har koll på ekonomin inför pensionen16.5.2023 07:23:00 CEST | Pressmeddelande

Knappt varannan svensk, 48 procent, har en god uppfattning om hur stor den framtida pensionen kommer att bli. Nästan lika många, 46 procent, uppger att de har en dålig uppfattning om hur stor den framtida pensionen kommer att bli. De som har bäst koll är de som är närmast pensionen. I åldersgruppen 55–65 år uppger 70 procent att de har en god uppfattning om sin framtida pension, motsvarande siffra hos 18–24-åringar är 19 procent. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av valcentralen Collectum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye