DO: Diskriminering att avbryta gravid kvinnas provanställning
Kvinnan hade en provanställning på matleveransföretagets varumottagning på en ort i Skåne och hade arbetat i tre månader när hon berättade för sin chef att hon var gravid. En månad senare meddelade chefen henne att provanställningen inte skulle övergå i en fast anställning. Enligt kvinnan förklarade chefen att det inte var lönt att förlänga kvinnans anställning eftersom hon ändå inte skulle arbeta på ett helt år. Av ett sms som chefen skickat till kvinnan angående skälen till bolagets agerande framgår att bolaget reagerat på att kvinnan inte hade berättat att hon var gravid i samband med att hon anställdes.
DO anser efter att ha utrett händelsen att skälet till att provanställningen har avslutats har haft samband med kvinnans graviditet. DO:s bedömning är att kvinnan därigenom har missgynnats i strid diskrimineringslagen.
– Skyddet för gravida i arbetslivet är mycket starkt och det skyddet gäller även under provanställning. Om skälen till att en provanställd arbetstagare inte får en tillsvidareanställning har en koppling till graviditeten är det fråga om diskriminering, säger Isabelle Arsova på DO:s processenhet.
Frågan om bolaget har diskriminerat kvinnan, kommer nu att avgöras av Arbetsdomstolen.
PRO 2021/2
Fakta
Direkt diskriminering innebär att någon missgynnas eller behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med till exempel kön. (1 kap. 4 § 1 punkten diskrimineringslagen)
En arbetsgivare får inte diskriminera den som hos arbetsgivaren är arbetstagare. (2 kap. 1 § diskrimineringslagen)
Enligt praxis från EU-domstolen kan uppsägning av en kvinnlig arbetstagare på grund av graviditet eller annan orsak som väsentligen grundas på graviditeten endast gälla kvinnor och utgör därför diskriminering på grund av kön.
Nyckelord
Kontakter
Clas LundstedtPressansvarig
Foto: Hans Alm
Om
Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.
Följ Diskrimineringsombudsmannen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen
DO överklagar dom om en läkare som sa åt en patient att ta av sjal vid vårdtillfälle25.3.2025 09:07:00 CET | Pressmeddelande
DO överklagar Uppsala tingsrätts dom i ärendet om en händelse där en läkare försökte förmå en patient, som sökte vård för besvär med hemorrojder, att ta av sin sjal inför undersökningen. DO ser flera skäl att överklaga domen, bland annat för att tingsrätten har gjort en felaktig rättslig bedömning av vad som utgör ett missgynnande enligt diskrimineringslagen.
Diskriminering när person som använder elrullstol nekades komma ombord på bussen27.1.2025 09:07:00 CET | Pressmeddelande
En person som använder elrullstol diskriminerades i samband med en bussresa i Stockholm. Föraren ville inte låta personen komma ombord på bussen men efter ingripande av en medpassagerare fällde föraren till slut ut rampen till bussen och personen kunde åka med. DO begär nu att Region Stockholm betalar diskrimineringsersättning till kvinnan.
Flygbolag ersätter kvinna för diskriminering19.12.2024 08:57:00 CET | Pressmeddelande
Ett flygbolag har medgett att de diskriminerade en kvinna genom att neka henne fortsatt anställning med hänvisning till att hon inte var beredd att arbeta utan slöja. Flygbolaget kommer nu att betala ersättning till kvinnan.
Lärares ifrågasättande av en elevs klädsel var diskriminering18.12.2024 09:07:00 CET | Pressmeddelande
En lärare på en skola i Göteborg utsatte en elev för trakasserier när hen kritiserade elevens traditionella religiösa klädsel och tvingade eleven att byta om. DO bedömer att eleven har utsatts för trakasserier som har samband med religion, och dessutom att skolan inte har uppfyllt sin skyldighet att utreda situationen och genomföra åtgärder.
Tingsrättens dom: Försvarsmakten diskriminerade person med funktionsnedsättning19.11.2024 14:52:30 CET | Pressmeddelande
Att automatiskt utesluta en person med en autismspektrumdiagnos från möjligheten att prövas för värnplikt är diskriminering. Det framkommer av en dom från Stockholms tingsrätt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum