Böter på all nedskräpning är en bra idé

Varje år slängs cirka en miljard fimpar på gator och torg i Sverige, vilket gör det till vårt överlägset vanligaste skräp. Eftersom fimparna oftast slängs på marken åker de lätt ned i dagvattenbrunnar och ut i havet. Fimparna innehåller plast och gifter, bland annat kadmium som finns i batterier, och riskerar att göra stor skada i naturen under en lång tid. Fimpar står enligt den nationella skräpmätningen 2020 för 62 procent av allt skräp.
Sedan den 1 juli 2011 har polisen möjlighet att skriva ut böter för nedskräpning. Men även om det är förbjudet att skräpa ner, så är det inte straffbart att slänga enstaka cigarettfimpar, tuggummin eller glasspapper (som ofta är plast) på marken. I praktiken finns det ett fimpundantag i nuvarande lagstiftningen. Regeringens förslag att undantaget för en ringa gärning ska tas bort när det gäller nedskräpningsförseelse är viktigt och innebär att det undantag som finns i nuvarande lagstiftning skulle försvinna.
Fimpar är ett av de vanligaste skräpen och många rökare underskattar hur mycket de skräpar ned. En observationsstudie under 2020 visade att två av tre cigarettfimpar som röks utomhus hamnar på marken.
Tre skäl till att ta bort undantaget
Håll Sverige Rent ser tre tydliga skäl till att ta bort fimpundantaget och införa böter även för nedskräpning med små föremål:
1. 9 av 10 svenskar vill se böter för fimpar
En överväldigande majoritet av den svenska befolkningen, 93 procent, anser att de som fimpar på marken ska kunna bli bötfällda. Det finns ett starkt stöd hos allmänheten för skarpare åtgärder för att motverka nedskräpning, och 94 procent anser att det är viktigt att minska nedskräpningen i Sverige.
2. Nedskräpning är ett stort störningsmoment och leder till mindre attraktiva stadsmiljöer
Hela 83 procent av svenskarna stör sig på att rökare kastar fimpar på marken, enligt en Sifo-undersökning från 2016 som utfördes på uppdrag av Håll Sverige Rent. Förutom att utgöra ett störningsmoment bidrar nedskräpning till en mindre attraktiv stadsbild och en ökad känsla av otrygghet. Dessutom leder det till att vår natur och omgivning skadas.
3. Andra länder har redan böter för fimpar och små skräp
Många länder i Europa har regler och förbud mot nedskräpning av fimpar, som även är straffsanktionerat. Här är några exempel:
• I Finland råder allmänt nedskräpningsförbud, vilket inkluderar ringa överträdelse av nedskräpningsförbudet. Det innebär att den som slänger en cigarettfimp på marken kan behöva betala en bot på 100 euro.
• I Italien kan den som fimpar på marken få böter motsvarande upp till 2800 kronor. Tuggummi och annat mindre skräp kan ge motsvarande 1400 kronor i böter. Pengarna går till utveckling av gratis kollektivtrafik samt utveckling av befintliga programmen för stadscyklar och bilpooler.
• I Frankrike har tidigare böter på 68 euro utfärdats till den som fimpar på marken, en bot som nu ökat till 135 euro för att få bot på problemet.
• Nederländerna har regler som gör att den som skräpar ned kan få betala upp till 140 euro.
• I Storbritannien får du böter om du begår ett miljöbrott (”environmental offense”), som inkluderar nedskräpning av tuggummin och fimpar.
• I Bryssel kan du få böter om du begår ”incivilities”, där den som kastar en cigarettfimp på marken behöver betala böter på 200 euro. Samma regler omfattar även Vallonien i södra Belgien.
Vad händer nu?
Under våren 2021 har Håll Sverige Rent genomfört kampanjen ”Farväl Fimpen!” för att belysa frågan och tiotusentals personer har skrivit under vårt upprop. Det visar vilken kraft det finns för en förändring.
Håll Sverige Rent välkomnar att regeringen nu lägger fram den här propositionen. Vi kommer att fortsätta arbeta med den kampanjen tills riksdagen har fattat ett beslut, i dagsläget ser det ut att bli debatt och beslut 22 september.
Om media vill ha kommentarer från Håll Sverige Rent om det här är man välkommen att höra av sig till Pontus Tengby, kommunikationschef, 0707234493, pontus.tengby@hsr.se
Nyckelord
Kontakter
Pontus TengbyKommunikationschef Håll Sverige Rent
Tel:+46 707 23 44 93pontus.tengby@hsr.seBilder

Om
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Borås först i landet att mäta skräp i år30.4.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Borås Stad blir först ut i Sverige att genomföra årets skräpmätning för kommuner. Mätningen görs i samarbete med Håll Sverige Rent, med start den 5 maj, och är en del av kommunens långsiktiga arbete för att förebygga nedskräpning. Målet är att nedskräpningen ska halveras till 2030 jämfört med 2022.
Lustgastuber och annan nedskräpning efter Valborgsfirandet29.4.2025 09:15:00 CEST | Pressmeddelande
Valborg är ett tillfälle för fest och gemenskap, men också en tid då våra parker och grönområden ofta lämnas i ett skräpigt skick. Fimpar, pizzakartonger, ölburkar och på senare år även lustgastuber är en vanlig syn morgonen efter. Här kommer tre tips på hur du tar hand om Valborgsskräpet.
Kronprinsessan deltar i Skräpplockardagarna – engagerar sig tillsammans med skolbarn25.4.2025 10:24:23 CEST | Pressmeddelande
Torsdagen den 24 april besökte Kronprinsessan Victoria skolan Nya Elementar i Stockholm tillsammans med Stiftelsen Håll Sverige Rent. Besöket genomfördes inom ramen för Skräpplockardagarna, Sveriges största kampanj mot nedskräpning, där just nu över en halv miljon barn och unga deltar i år.
Skräpdykskampen drar igång – nu rensas Sveriges vatten22.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu går startskottet för årets upplaga av Skräpdykskampen, en nationell insats som sätter fokus på det skräp som gömmer sig på havs- och sjöbottnar. Bakom initiativet står Håll Sverige Rent och Svenska Sportdykarförbundet, som uppmuntrar alla dykare och dykklubbar att delta genom att dyka, dokumentera och rapportera in det skräp de hittar.
Skräpet – en festmåltid för råttorna16.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Vårsolen lockar fler människor ut på stan, och med uteserveringar och picknick ökar också mängden skräp i våra städer. Men det vi lämnar efter oss blir en festmåltid för en oönskad gäst – råttan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum