Högalids församling

Helande trädgård och invigning av utomhuskyrka

Dela
Söndag 27 juni 2021 kl 15, invigning av utomhuskyrka i Prästgårdsparken. Medverkande: Gunilla Lindén, Ewa Munther, Anette Snejbjerg och Benedikt Melichar. Under invigningen sjunger en manskör. Varför gör vi det här? Högalids församling vill på olika sätt söka vägar att bedriva diakonal verksamhet bland behövande. Genom erfarenhetsutbyte med bland annat Church of England har församlingen kommit i kontakt med arbete med läkande eller helande trädgårdar. I trädgården får människor som lever i utsatthet på olika sätt en möjlighet att bidra med sina resurser i att skapa någonting vackert. Samtidigt är trädgården en plats för samtal och läkande. Erfarenheterna av att arbeta med läkande eller helande trädgård som en diakonal verksamhet bland barn och unga i Manchester har inspirerat till projektet ”Helande trädgård och utomhuskyrka”.

Syftet med projektet är att möjliggöra för personer som på olika sätt lever i utsatthet att få en meningsfull sysselsättning i att skapa en helande trädgård och att det ska finnas en läkande plats där behövande i Högalids församling kan vistas, samtala, få stöd och bidra med sina egna förmågor. Projektets mål är att tillsammans med behövande, t ex äldre, personer som arbetstränar, personer med psykiatriska diagnoser, skapa en helande trädgård och en utomhuskyrka bakom prästgården.

Under våren 2021 har ideella medarbetare och personer som arbetstränar bidragit till att en helande trädgård har växt fram. Den 6 juni invigdes Barnens träd.

Gruppen som har arbetat med trädgården har också möjliggjort en utomhuskyrka som invigs den 27 juni 2021.

-          Vi är oerhört glada över att kunna inviga utomhuskyrkan just nu. Det är många människor som genom sitt engagemang och arbete möjliggjort detta, säger Gunilla Lindén, kyrkoherde i Högalids församling.

Högalidskyrkan stängde för renovering den 1 mars 2021. Stora salen i församlingshuset är inredd som kyrkosal och där kan både gudstjänster, dop, vigslar och begravningar hållas.

-          Utomhuskyrkan blir ytterligare ett kyrkorum, utomhus. Pandemin innebär att många har skjutit upp dop och vigslar. Nu hoppas vi att fler ska ha möjlighet att samlas utomhus, fortsätter Gunilla Lindén. Utomhuskyrkan har himlen som tak och detta kyrkorum finns i en grönskande oas, omgiven av såväl naturens som stadens ljud.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Högalids församling
Högalids församling
Högalids kyrkväg 11
117 30 Stockholm

08-616 88 00https://www.svenskakyrkan.se/hogalid

Högalids församling med Högalidskyrkan ligger vackert på Högalidsberget på Södermalm. Vi vill vara en församling som inte diskriminerar utifrån ekonomiska förutsättningar, kön, könsuttryck, psykisk hälsa, fysisk förmåga, funktionsvariationer, etnicitet eller sexuell läggning. Församlingen ska vara en mötesplats där människor känner sig välkomna. 

Detta är vårt förhållningssätt och i den riktningen vill vi att all verksamhet ska vara.
Högalids församling vill vara en öppen mötesplats både för det som förenar oss och
för våra unika uttryck och behov. Vi har ett uppdrag att möta människor just där de befinner sig. Vi gör inte skillnad på människor.
 

Följ Högalids församling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högalids församling

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum