Högalids församling

När tornklockan står still engagerar det många

Dela
Många saknar att tornklockan visar rätt tid och saknar det landmärke som kyrkans urverk länge varit. Det skapar engagemang och frågor om varför den står still. Under Högalidskyrkans stora renovering ingår även byte av gamla elledningar. Arbetet är tidskrävande då gamla ledningar som idag sitter i tornet utgör en brandrisk för kyrkan.
Fotograf: Catharina Fredrikson
Fotograf: Catharina Fredrikson

I mars 2021 stängde Högalidskyrkan för en omfattande renovering. Det är ett stort åtagande för församlingen att renovera kyrkan och renoveringsbehovet är stort. Åskskyddet behöver ses över och elen i hela kyrkan behöver bytas. Rivning samt dragning av dessa ledningar styrs av KML-lagen och måste därav utföras under hård bevakning och med tidskrävande metoder för att inte skada kyrkan. I dagsläget pågår invändiga arbeten där nya el- samt styrsystem i tornet håller på bytas ut och uppgraderas. Det är en del av det underhåll en byggnad måste genomgå för att garantera byggnadens välmående, funktionalitet samt värdighet. Därav finns det idag ingen el i tornet. Arbeten för att få klockan i drift är pågående. Högalidskyrkan ska enligt plan åter vara i bruk till 100-årsjubileet i juni 2023.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf: Catharina Fredrikson
Fotograf: Catharina Fredrikson
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Fotograf: Catharina Fredrikson
Fotograf: Catharina Fredrikson
Ladda ned bild
Fotograf: Catharina Fredrikson
Fotograf: Catharina Fredrikson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Högalids församling
Högalids församling
Högalids kyrkväg 11
117 30 Stockholm

08-616 88 00https://www.svenskakyrkan.se/hogalid

Högalids församling finns på Södermalm i Stockholm. Vi vill vara en kyrka med och för alla. Vi vill vara en en inkluderande församling som inte diskriminerar utifrån ekonomiska förutsättningar, kön, psykisk hälsa, fysisk förmåga, funktionsvariationer, etnicitet eller sexuell läggning. Vi vill vara en församling som välkomnar och tjänar alla människor såsom Jesus själv gjorde.

Följ Högalids församling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högalids församling

Högalidskyrkan 100 år! Återinvigs 10 juni efter stor renovering.3.6.2023 00:00:00 CEST | Pressmeddelande

Högalidskyrkan öppnar portarna igen på självaste 100-årsdagen, 10 juni. Högalidskyrkan är ett unikt kulturarv och en av den nationalromantiska tidens viktigaste byggnadsverk i Sverige. Vägledande har varit att renovera en kyrka för hela livet och för kommande generationer. Att inte nu spara på sådant som blir dyrare senare. Högalidskyrkan är inte bara en angelägenhet för medlemmar, utan för hela stadsdelen, alla som bor i eller besöker Högalid.

Helande trädgård och invigning av utomhuskyrka17.6.2021 13:14:10 CEST | Pressmeddelande

Söndag 27 juni 2021 kl 15, invigning av utomhuskyrka i Prästgårdsparken. Medverkande: Gunilla Lindén, Ewa Munther, Anette Snejbjerg och Benedikt Melichar. Under invigningen sjunger en manskör. Varför gör vi det här? Högalids församling vill på olika sätt söka vägar att bedriva diakonal verksamhet bland behövande. Genom erfarenhetsutbyte med bland annat Church of England har församlingen kommit i kontakt med arbete med läkande eller helande trädgårdar. I trädgården får människor som lever i utsatthet på olika sätt en möjlighet att bidra med sina resurser i att skapa någonting vackert. Samtidigt är trädgården en plats för samtal och läkande. Erfarenheterna av att arbeta med läkande eller helande trädgård som en diakonal verksamhet bland barn och unga i Manchester har inspirerat till projektet ”Helande trädgård och utomhuskyrka”.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum