Chefer vill ha flexibelt arbetsliv

Många arbetsplatser tittar nu på lösningar kring kontoret och hemarbetsplatsen och hur detta ska utformas efter pandemin. Akavia har gjort en undersökning hos medlemmarna som visar att de vill ha makten över sin tid och kunna mixa arbete från kontoret och hemifrån.
– Vi har i många år tryckt på att medarbetare behöver en ökad balans i livet. Det nya flexibla arbetslivet är en del av lösningen. Men nu hör vi om att flera arbetsplatser tänker återgå till hur det var innan pandemin eller att stänga kontoren. Det är förhastade beslut. För samtidigt visar undersökningen att inte bara medarbetare vill ha det flexibla arbetslivet utan även chefer, säger Lee Wermelin, ordförande i Akavia.
Även om chefer är övervägande positiva till det flexibla så finns det utmaningar i ledarskapet. 46 procent anser att deras möjlighet till ledarskap har blivit något eller mycket sämre. Det svåraste med att leda på distans har för dem varit att bedöma hur medarbetaren mår och att fånga upp om någon medarbetare behöver stöd. Cheferna anser också att innovationskraft och idéer har påverkats negativt av pandemin.
– Därför är det viktigt att kontoret finns kvar som en fysisk mötesplats. Vi har sett att vissa regler, lagar och försäkringar behöver uppdateras för att överensstämma med hur arbetslivet konkret ser ut. Här har arbetsgivarna och arbetstagarna och lagstiftarna ett ansvar att se till att framtidens arbetsliv blir välfungerande och att det inger trygghet på arbetsmarknaden, säger Lee Wermelin.
Akavia vill se:
- Arbetslivet bör bli mer flexibelt
- En ersättning för hemarbetsplats bör införas
- Modernisera arbetslivets regler och lagar och försäkringar
- Alla medarbetare bör ha rätt till en arbetsplats/ett kontor
- Fatta inga förhastade beslut
Läs mer i den bifogade rapporten här.
Några siffror från undersökningen:
73 procent av samtliga medlemmar (såväl chefer som medarbetare) uppger att de vill arbeta hemifrån två till fyra dagar efter pandemin.
87 procent anser att det är viktigt att själva få välja vilka dagar de ska arbeta hemifrån.
64 procent anseratt de behöver bättre ergonomiska förutsättningar.
50 procent behöver bättre sociala kontakter med kollegorna
Fakta om undersökningen:
- Enkätundersökningen genomfördes den 8-13 juni 2021
- 4 299 yrkesverksamma medlemma besvarade enkäten
- Svaren är viktade så att de är representativa för medlemsgruppen. Några frågor ställdes endast till chefer
Nyckelord
Kontakter
Caroline CederquistPressansvarig
Tel:070-665 29 55caroline.cederquist@akavia.seBilder

Länkar
Om
Akavia är fack- och professionsförbundet för dig som vill mer, som tror på din kompetens och förmåga att få saker att hända. För dig som kunnigt och tryggt driver utvecklingen framåt, för en upplyst framtid. Förbundet bildades av Civilekonomerna och Jusek 2020 och samlar i dag 144 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia är partipolitiskt obundet och det tredje största förbundet inom Saco.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Akavias lönestatistik visar: Nyutexaminerade kvinnor tjänar 1 000 kr mindre än män vid första jobbet16.4.2025 09:19:03 CEST | Pressmeddelande
Ny lönestatistik från fack- och professionsförbundet Akavia visar att nyutexaminerade it-akademiker hade högst medianingångslön bland akademikerna under 2024 följt av jurister och ekonomer. Statistiken visar också att nyutexaminerade kvinnliga akademiker får 1 000 kr mindre i medianingångslön än manliga akademiker.
Akavia om vårbudgeten: Hög beredskapsförmåga kräver resurser15.4.2025 08:27:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia välkomnar specifika satsningar för att öka det civila försvaret, bland annat till MSB, men betonar vikten av långsiktig tydlighet kring resurstilldelningen av sådana till myndigheterna. Höjd beredskapsförmåga får inte ske på bekostnad av kärnverksamhet och övriga tilldelade uppdrag.
Akavias lönestatistik: Ekonomer i lönetoppen medan it-akademikerna ökar mest7.4.2025 09:05:36 CEST | Pressmeddelande
Medianlönen för de akademiker som fack- och professionsförbundet Akavia samlar ökade med 4,1% under 2024 jämfört med året innan och ekonomerna är fortsatt högst upp i lönetoppen. Högst löneutveckling av samtliga professioner hade it-akademikerna. Det visar ny lönestatistik från Akavia.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för telekomsektorn4.4.2025 09:15:12 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom telekomsektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och flexiblare förutsättningar för nattarbete.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för anställda i IT-sektorn3.4.2025 09:01:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom IT-sektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och ändring gällande arbete på mertid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum