Stångåstaden

Säg hej till gorillan i kvarteret Eddan

Dela
När Stångåstaden genomför ett bostadsprojekt är det inte bara själva husen som kräver noggrann planering och mycket arbete. Det gäller även innergårdar och andra utemiljöer. På innergården i kvarteret Eddan, mellan Drottninggatan och Trädgårdsgatan invigdes igår skulpturen ”Mänskligt möte.”. En sittbänk i brons där du kan slå dig ner en stund hos en gorilla. Konstnärerna bakom verket är Torsten och Anna Molander.
Skulpturen Mänskligt möte. Konstnärer Torsten och Anna Molander. Foto Andreas Äija
Skulpturen Mänskligt möte. Konstnärer Torsten och Anna Molander. Foto Andreas Äija

Under drygt femton års tid har Torsten Molander besökt Kolmårdens Djurpark för att se och teckna av gorillor.

- Vi delar samma värld som djuren och det fascinerar mig, säger Torsten Molander i sitt invigningstal.

Förebilden är en låglandsgorilla och skulpturen är gjuten i brons hos ett mindre gjuteri i Grekland.

- Vi är väldigt glada över att skulpturen äntligen är på plats och förgyller innergården. I en utemiljö ska det finnas något för alla hyresgäster, så att så många som möjligt vill tillbringa tid där. Genom att addera konst i våra miljöer får vi stimulans och ofta ger konsten oss något att tala om. Vi hoppas att våra hyresgäster och förbipasserande kommer att uppskatta skulpturen, säger Fredrik Törnqvist VD Stångåstaden.

- I många fall bygger konstverken en stolthet för området och det skapas en gemenskapskänsla. Skulpturen har en placering i kvarteret som är väl lämpad för ett mänskligt möte, säger Stångåstadens ordförande Astrid Brissman.

I flera av Stångåstadens bostadsområden finns det konstverk som pryder utemiljöerna, kartan visar vart verken finns.

Om Torsten Molander

Under drygt femton års tid har Torsten Molander besökt Kolmårdens Djurpark för att se och teckna av gorillor. Teckningarna ligger till grund för skulpturer som senare växer fram i ateljén. Torsten Molander arbetar med stor konsekvens, han närmar sig djuren likt en forskare. Han studerar gorillornas liv, deras vardag och samspel med varandra. De stora kropparna utstrålar lugn, harmoni och lätthet, samtidigt är vi medvetna om att de rymmer enorma krafter. Med stark närvaro skildrar han denna motsägelsefulla sida i gorillornas väsen. I djurens kroppsspråk, blickar och personligheter möter vi släktskapet mellan människa och djur. Framför allt ställs vi inför grundläggande frågor om människans ursprung och om hur vårt förhållande till djuren ser ut idag.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skulpturen Mänskligt möte. Konstnärer Torsten och Anna Molander. Foto Andreas Äija
Skulpturen Mänskligt möte. Konstnärer Torsten och Anna Molander. Foto Andreas Äija
Ladda ned bild

Om

Stångåstaden
Stångåstaden
Box 3300
580 03 Linköping

013-20 85 00http://www.stangastaden.se

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter. 

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Nu startar renoveringen av 250 bostäder på Flamman22.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dagarna har Studentbostäder i Linköping AB skrivit avtal om att starta renoveringen av 250 bostäder på Flamman. Renoveringsavtalet tillfaller byggentreprenören BC Linköping AB som sedan tidigare är kontrakterad att bygga 187 nya studentbostäderna i studentområdet Flamman. Renoveringsarbetet startar nu till sommaren och kommer att ske i etapper och pågå parallellt med nyproduktionen fram till och med våren 2027.

Bort med överbyråkratiseringen och få i gång bostadsbyggandet20.5.2024 12:04:58 CEST | Blogginlägg

Hur kan vi effektivisera stadsbyggnadsprocessen och få igång bostadsbyggandet? Jag hade nyligen möjlighet att lyssna på Kristina Alvendal som på uppdrag av regeringen och Produktivitetskommissionen har tagit fram en expertrapport kring just detta ämne. Rapporten beskriver en problembild med bland annat överbyråkratisering. Det fina med förslagen är att de i princip skulle kunna genomföras utan att det krävs några lagändringar. Det går alltså att ändra saker nu om vi vill. Det behövs förstås även lagändringar på sikt men att omgående försöka effektivisera hela stadsbyggnadsprocessen kan bara skapa vinnare. Vi behöver ett ökat bostadsbyggande och så bra förutsättning som möjligt i dagens läge.

Visit Linköping & Co gör gästspel som krögare i Wärdshuset, Gamla Linköping7.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Gamla Linköping är ett välbesökt turistmål under sommaren och besökare njuter av museimiljöerna, butiker och värdesätter att det finns en variation av caféer och restauranger i området. För att tillgodose det behovet kommer Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, som äger fastigheterna i Gamla Linköping, att under sommaren samarbeta med Visit Linköping & Co som går in och driver restaurangen i Wärdshuset. Besökare välkomnas till Wärdshuset i samband med nationaldagsfirandet i Gamla Linköping den 6 juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye