SkolmatSverige lanserar sin nya webbplats

SkolmatSverige drivs av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) vid Region Stockholm i syfte att hjälpa skolor och kommuner att arbeta hälsofrämjande med bra matvanor bland barn och unga. Verktyget hjälper till att utvärdera och utveckla skolmåltidens kvalitet ur ett helhetsperspektiv.
Nu har SkolmatSveriges digitala profil uppdaterats och arbetsområdena har förtydligats och blivit mer lättarbetade för användaren.
– Enkätverktyget omfattar olika kvalitetsaspekter som tillsammans ger en helhetsbild av skolans måltidskvalitet och verksamhet. Enkäterna är nu uppdelade i tre tydliga arbetsområden mat, miljö och skola för att skolan enkelt och systematiskt ska kunna arbeta sig igenom alla delar, förklarar Josefin Lindroth, projektledare för SkolmatSverige.
I och med nylanseringen har webbplatsen och enkätverktyget öppnats upp för alla besökare och krav på konton och inloggningar har tagits bort. Enkäterna finns nu lättillgängliga genom publika länkar där respondenten väljer län, kommun, skola och kan ange valfria kontaktuppgifter i enlighet med GDPR.
– Vi har lyssnat på våra användare och valt att ta bort kontofunktionen då utvärderingen, våra supportärenden och användares önskemål om förbättring genom åren har varit kopplade till konton och inloggning, säger Josefin Lindroth.
En ny funktion är att varje besvarad skolenkät genererar en automatisk nedladdningsbar resultatrapport direkt.
– Resultatrapporten är tänkt att fungera som ett underlag för dialog och samarbete kring skolmåltiderna och får gärna delas med alla berörda parter på skolan. Tillsammans kan skolan identifiera eventuella åtgärder som behövs och se till att förvalta det som redan fungerar bra, beskriver Josefin Lindroth.
CES arbete med SkolmatSverige sker i nära samarbete med Karolinska Institutet, Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Skolverket och Jordbruksverket.
Kontakter
Josefin LindrothProjektledare SkolmatSverigeCentrum för epidemiologi och samhällsmedicin
Tel:08-12337185Tel:072-5266849Charlotta Eriksson KjellbergPresskontakt, CESCentrum för epidemiologi och samhällsmedicin
Tel:08-123 372 10charlotta.eriksson-kjellberg@sll.seBilder

Länkar
Om

Solnavägen 1
113 65 Stockholm
08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/
SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.
Följ Stockholms läns sjukvårdsområde
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde
Fyra av tio gravida får inte frågan om våldsutsatthet trots tydliga riktlinjer17.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Endast sex av tio gravida får frågan om våld i nära relation, trots nationella riktlinjer. Samtidigt söker var sjätte nybliven mamma akutvård inom en månad efter förlossningen– ofta för besvär som primärvården hade kunnat hantera. Det visar en avhandling av barnmorskan Ragnhild Eikemo vid Akademiskt primärvårdscentrum, som betonar barnmorskans nyckelroll i att upptäcka ohälsa och våldsutsatthet.
Enklare och säkrare med uppdaterad egenregistrering13.2.2025 08:00:00 CET | Nyheter
Sedan en tid kan patienter som söker vård vid någon av våra närakuter registrera sin ankomst och symtom via Alltid öppet. Nu har funktionen förbättrats, vilket gynnar både patienter och medarbetare i vården.
Vårdcentraler i Huddinge samarbetar med kommun kring äldre7.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Genom ett nära samarbete mellan kommun och vårdcentraler fångas sköra äldre i Huddinge upp och erbjuds förebyggande insatser.
Närakuterna gipsade 9 000 frakturer förra året5.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 fick drygt 9 000 personer hjälp med att få en fraktur gipsad på någon av våra närakuter.
Fler får hjälp med cancerrehabilitering i Region Stockholm4.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 4 februari är Världscancerdagen, i år med temat rehabilitering. Under 2024 remitterades cirka 1 500 nya patienter till Centrum för cancerrehabilitering vilket är 300 fler än året innan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum