Fler får hjälp med cancerrehabilitering i Region Stockholm
Den 4 februari är Världscancerdagen, i år med temat rehabilitering. Under 2024 remitterades cirka 1 500 nya patienter till Centrum för cancerrehabilitering vilket är 300 fler än året innan.

— Det känns verkligen bra att vi nu kan erbjuda fler patienter rehabilitering än tidigare år. Sjukvården blir allt bättre på att diagnostisera och behandla cancer och behovet av cancerrehabilitering ökar ständigt, säger Ylva Svahn, verksamhetschef för Centrum för cancerrehabilitering.
Centrum för cancerrehabilitering har både ökat sin kapacitet och breddat sitt utbud under 2024, mycket tack vare de regeringsmedel verksamheten fått ta del av via Regionalt Cancercentrum. Ett exempel är förbättrad rehabilitering för män med hormonbehandlad prostatacancer, något patientorganisationerna har efterfrågat länge. Den utveckling Centrum för cancerrehabilitering genomförde under 2024 är nu en del av den ordinarie verksamheten.
Nyligen informerade Regionalt Cancercentrum att regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner kommit överens om ytterligare satsningar på rehabilitering och palliativ vård inom cancerområdet under 2025.
Om cancerrehabilitering
Rehabilitering är en viktig del av cancerbehandlingen. Cancerrehabilitering syftar till att du ska få en så välfungerande vardag som möjligt efter din cancerbehandling. Det gäller inom livets olika områden: man talar ofta om fysisk, psykisk, social och existentiell rehabilitering.
Centrum för cancerrehabilitering finns till för vuxna från 18 år som behöver specialiserad cancerrehabilitering. Till dem kommer du via remiss från läkare eller sjuksköterska på den mottagning där du får din cancerbehandling, eller från husläkare.
Läs mer om Centrum för cancerrehabilitering på deras webbplats: rehabcancer.se
Nyckelord
Kontakter
Stockholms läns sjukvårdsområdePressfunktion
Tel:08-123 40 444press.slso@regionstockholm.seMarie KristenssonKommunikatörStockholms läns sjukvårdsområde
Tel:08-12338927marie.kristensson@regionstockholm.seLänkar
SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.
Följ Stockholms läns sjukvårdsområde
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde
Fyra av tio gravida får inte frågan om våldsutsatthet trots tydliga riktlinjer17.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Endast sex av tio gravida får frågan om våld i nära relation, trots nationella riktlinjer. Samtidigt söker var sjätte nybliven mamma akutvård inom en månad efter förlossningen– ofta för besvär som primärvården hade kunnat hantera. Det visar en avhandling av barnmorskan Ragnhild Eikemo vid Akademiskt primärvårdscentrum, som betonar barnmorskans nyckelroll i att upptäcka ohälsa och våldsutsatthet.
Enklare och säkrare med uppdaterad egenregistrering13.2.2025 08:00:00 CET | Nyheter
Sedan en tid kan patienter som söker vård vid någon av våra närakuter registrera sin ankomst och symtom via Alltid öppet. Nu har funktionen förbättrats, vilket gynnar både patienter och medarbetare i vården.
Vårdcentraler i Huddinge samarbetar med kommun kring äldre7.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Genom ett nära samarbete mellan kommun och vårdcentraler fångas sköra äldre i Huddinge upp och erbjuds förebyggande insatser.
Närakuterna gipsade 9 000 frakturer förra året5.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 fick drygt 9 000 personer hjälp med att få en fraktur gipsad på någon av våra närakuter.
AI och symtomanalys kan hjälpa primärvården att tidigt upptäcka cancer.3.2.2025 07:55:00 CET | Pressmeddelande
En ny avhandling visar att riskbedömning med maskininlärning och vårddata kan förbättra läkares beslutsunderlag och potentiellt leda till tidigare cancerupptäckt och snabbare behandling, vilket kan rädda fler liv.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum