Nu kan man återvinna sina gamla fiskeredskap

Fiskereturen är ett projekt och en insamlingstjänst som erbjuder att ta emot uttjänta fiskeredskap som inte längre kan användas eller inte längre behövs för att sedan ta hand om dessa.
Fyra organisationer står bakom initiativet: Håll Sverige Rent, Fiskareföreningen Norden, Båtskroten Sverige AB och Sotenäs kommun.
Förutom själva tjänsten ska Fiskereturen informera både yrkes- och fritidsfiskare om problemet med fiskeredskap som hamnar i haven och om vikten av att använda uttjänta fiskeredskap som resurs så de kan få nytt liv!
”Kvarlämnade fiskeredskap är ett miljöhot. Fiskereturen handlar om att färre redskap ska hamna på fel ställen och fler redskap ska gå till återvinning”, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.
Nytt för i år är att insamlingen sker fler platser. Vi har bland annat ett nära samarbete med Trosa kommun för att samla in uttjänta fiskeredskap. Vi kommer ha kärl på tre platser i Trosa: vid Trosaån – Östra Ågatan intill hamnbassängen, Askögatans återvinningsstation och Korslöt återvinningscentral.
Under 2020 samlades det in 134 ton uttjänta fiskeredskap för omhändertagning och återvinning genom Fiskereturen runt om i hela Sverige. (Totalt på Sotenäs marina återvinningscentral samlades det 2020 in 176 ton - då även inräknat spökredskap och strandstädad plast från andra insatser).
”Vi hoppas och tror såklart på att ännu fler lämnar in sina redskap i år. Vi vet att det finns många fritidsfiskare där ute som vi gärna ser återvinner i högre grad”, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.
FAKTA:
På följande platser kan man själv lämna in dina uttjänta redskap till Fiskereturen:
Västkusten:
– Strömstad (Strömstads fiskeauktion)
– Sotenäs (Sotenäs marina återvinningscentral, Hogenäs)
– Lysekil (Grötökajen)
– Hönö (Hönö vadbinderi)
– Träslövsläge (Träslövsläge fiskehamn)
Ostkusten:
– Simrishamn (Simrishamns fiskehamn)
– Båtskroten Sverige AB (Kontaktperson: Sofia, Lugnet, Muskö)
– Tyresö Kontakta Båtskroten Sverige AB för info
– Trosa kommun – 6 sep – 31 okt
– Skrotens Café Beckholmsvägen 14 115 21 Nya Djurgårdsvarvet, Stockholm
– Stockholm - Skansen den 10 sep mellan klockan 10.00-15.00 finns vi vid Baltic Sea Science Center
för att svara på frågor om förlorade fiskeredskap. Vi kommer även att ha roliga tävlingar på plats. Inlämning av fiskeredskap kommer inte äga rum på Skansen men de går bra att lämna in på Skrotens Café i närheten (se ovan) i samband med besöket.
Södertörns skärgård:
Båten Renskär tar emot fiskeredskapen ombord, vid kaj, på:
* Norrö 4 sep kl 08-15
* Aspö 5 sep kl 08-15
* Utö Gruvbryggan 11 & 12 sep kl 08-15 (här lämnas redskapen i container på land vid bryggan).
* Landsort 18 sep 08:30-11:30
* Krokskär 18 sep kl 12:30-13:30
* Bedarön 18 sep kl 14:30-15:30
* Långgarn 19 sep kl 09-15.
Samtliga båttider är ungefärliga.
Bolmen, Vänern, Vättern, Hjälmaren och övriga Sverige:
Vi hämtar upp fiskredskap efter överenskommelse om möjlighet finns. Läs mer och kontakta Fiskereturen genom: www.fiskereturen.se
Tre fakta om förlorade fiskeredskap:
Övergivna, förlorade och ibland dumpade nät och trålar i havet, så kallade spöknät, är en stor fara för fåglar, däggdjur och fisk som trasslar in sig i näten och svälter ihjäl eller drunknar.
Övervakningen av skräp på stränder inom EU visar att 80-85% består av plast. Av dessa utgörs 27% av fiskerelaterade föremål.
Forskare bedömer att förlorade fiskeredskap är det farligaste skräpet i havet för fåglar, marina däggdjur och sköldpaddor.
Fiskeredskap är ofta gjorda av plast och oavsett om de ligger på land eller har förlorats till havs eller i sjön bryts de så småningom ner till mikroplast och fortsätter förorena miljön.
Läs mer om förlorade fiskeredskap här: hsr.se/spökfiske
Kontakt:
Kontaktperson för Sotenäs kommun: Erik Goksøyr, Utvecklare - Marin återvinning, 0790610855, erik.goskoyr@sotenas.se
Kontaktperson för Fiskareföreningen Norden: Sixten Söderberg, Ordförande FF Norden, 073-9426393, info@ffnorden.se.
Kontaktperson för Båtskroten: Sofia Persson info@fiskereturen.se 010-14 14 750
www.fiskereturen.se
Nyckelord
Kontakter
Pontus TengbyKommunikationschef Håll Sverige Rent
Tel:+46 707 23 44 93pontus.tengby@hsr.seBilder

Om
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Kronprinsessan deltar i Skräpplockardagarna – engagerar sig tillsammans med skolbarn25.4.2025 10:24:23 CEST | Pressmeddelande
Torsdagen den 24 april besökte Kronprinsessan Victoria skolan Nya Elementar i Stockholm tillsammans med Stiftelsen Håll Sverige Rent. Besöket genomfördes inom ramen för Skräpplockardagarna, Sveriges största kampanj mot nedskräpning, där just nu över en halv miljon barn och unga deltar i år.
Skräpdykskampen drar igång – nu rensas Sveriges vatten22.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu går startskottet för årets upplaga av Skräpdykskampen, en nationell insats som sätter fokus på det skräp som gömmer sig på havs- och sjöbottnar. Bakom initiativet står Håll Sverige Rent och Svenska Sportdykarförbundet, som uppmuntrar alla dykare och dykklubbar att delta genom att dyka, dokumentera och rapportera in det skräp de hittar.
Skräpet – en festmåltid för råttorna16.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Vårsolen lockar fler människor ut på stan, och med uteserveringar och picknick ökar också mängden skräp i våra städer. Men det vi lämnar efter oss blir en festmåltid för en oönskad gäst – råttan.
Här är de bäst i Sverige på att engagera barn i skräpplockning14.4.2025 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Sverige Rents stora Skräpplockardagar har varit i gång sex veckor och redan nu är nästan 600 000 personer anmälda, varav 500 419 barn. I Stockholm plockar nu drygt var tredje barn skräp, i Göteborg var fjärde och i Malmö var femte. Bäst av alla är de just nu i Arjeplog i Norrbottens län där 9 av 10 barn i åldern 1–16 år i kommunen plockar skräp.
Nya siffror: så mycket skräpar vi ner i Sverige8.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
I dag släpper Håll Sverige Rent sin årliga Skräprapport med ny statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. Rapporten följer trender kring nikotinskräp – fimpar, snus och vejps – samt lustgastuber, och granskar det förbjudna och reglerade skräpet, såsom plastkorkar, engångsmuggar och plastpåsar. Nya mätningar visar hur många skräp du passerar under en kilometers promenad till jobbet, och en djupdykning i skräpet på svenska stränder avslöjar alarmerande nivåer längs Västerhavets kust. LADDA NER SKRÄPRAPPORTEN 2025 - KLICKA HÄR
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum