Högkonjunktur för jurister

Akavias enkätundersökning bland jurister som tog examen under åren 2019−2020 pekar på strålande tider för yrkesgruppen. 91 procent har anställning och fyra av tio svarar att de fick sitt första arbete med relevans för utbildningen redan innan de hunnit bli klara med studierna.
Farhågor om att pandemin även skulle påverka arbetsmarknaden för nyexaminerade jurister har hittills inte besannats.
− Juristyrket är ett säkert kort och ett tydligt bevis på att en akademisk utbildning lönar sig, säger Abelone Tischbein-Madsen, teamleader för studentverksamheten på Akavia.
− Som nyexaminerad jurist är det vanligast att få jobb på advokatbyråer, allmänna statliga förvaltningar eller inom rättsväsendet. De vanligaste arbetsområdena är juridiskt arbete inom rättsväsendet eller affärsjuridik på advokat- eller juridikbyrå, säger Felix Ulfenstedt, sakkunnig på Akavia.
Nyexaminerade jurister kan även se fram emot en snabb lönekarriär. Men då gäller det att göra rätt från början. Undersökningen visar att den som anger löneanspråk vid första anställningstillfället har 800 kronor mer i medellön jämfört med den som inte angav något.
− Att ange ett löneanspråk är ett bra sätt att tidigt påverka sin lön men också sin kommande löneutveckling, säger Abelone Tischbein-Madsen.
Fakta: Arbetsmarknadsundersökningen Efter examen gjordes under perioden februari – april 2021. I urvalet ingår ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer som är under 36 år och har tagit examen under perioden september 2019 – augusti 2020. 2157 personer svarade på enkäten vilket ger en svarsfrekvens på 28 procent.
Resultat från undersökningen:
- 91 procent av de nyexaminerade juristerna har en hel- eller deltidsanställning
- 39 procent får relevant jobb innan de avslutat sina studier
- 40 procent fick sitt första jobb via annonser på arbetsgivarens hemsida
- 64 procent angav inget löneanspråk vid anställningstillfället
- Medellönen per månad för nyblivna jurister som angav ett löneanspråk var 31 301 kronor (exkl. notarier) och 30 496 kronor för de som inte angav något löneanspråk vid anställningstillfället
- 41 procent som haft praktik under utbildningen upplever att den var ganska eller mycket viktig för att man skulle få sitt nuvarande arbete
Nyckelord
Kontakter
Caroline CederquistPressansvarig
Tel:070-665 29 55caroline.cederquist@akavia.seBilder



Länkar
Om
Akavia är fack- och professionsförbundet för dig som vill mer, som tror på din kompetens och förmåga att få saker att hända. För dig som kunnigt och tryggt driver utvecklingen framåt, för en upplyst framtid. Förbundet bildades av Civilekonomerna och Jusek 2020 och samlar i dag 144 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia är partipolitiskt obundet och det tredje största förbundet inom Saco.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Akavias lönestatistik visar: Nyutexaminerade kvinnor tjänar 1 000 kr mindre än män vid första jobbet16.4.2025 09:19:03 CEST | Pressmeddelande
Ny lönestatistik från fack- och professionsförbundet Akavia visar att nyutexaminerade it-akademiker hade högst medianingångslön bland akademikerna under 2024 följt av jurister och ekonomer. Statistiken visar också att nyutexaminerade kvinnliga akademiker får 1 000 kr mindre i medianingångslön än manliga akademiker.
Akavia om vårbudgeten: Hög beredskapsförmåga kräver resurser15.4.2025 08:27:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia välkomnar specifika satsningar för att öka det civila försvaret, bland annat till MSB, men betonar vikten av långsiktig tydlighet kring resurstilldelningen av sådana till myndigheterna. Höjd beredskapsförmåga får inte ske på bekostnad av kärnverksamhet och övriga tilldelade uppdrag.
Akavias lönestatistik: Ekonomer i lönetoppen medan it-akademikerna ökar mest7.4.2025 09:05:36 CEST | Pressmeddelande
Medianlönen för de akademiker som fack- och professionsförbundet Akavia samlar ökade med 4,1% under 2024 jämfört med året innan och ekonomerna är fortsatt högst upp i lönetoppen. Högst löneutveckling av samtliga professioner hade it-akademikerna. Det visar ny lönestatistik från Akavia.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för telekomsektorn4.4.2025 09:15:12 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom telekomsektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och flexiblare förutsättningar för nattarbete.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för anställda i IT-sektorn3.4.2025 09:01:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom IT-sektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och ändring gällande arbete på mertid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum