Hur ökar vi tryggheten för myndighetsanställda?

Akavia släppte nyligen en rapport om hot, våld och trakasserier mot anställda vid vissa myndigheter, kommuner och regioner samt advokat- och juristbyråer. Undersökningen visar att var fjärde medlem varit utsatt. Bland myndigheter där otryggheten ökat bland medarbetarna nämns Försäkringskassan.
När myndighetens generaldirektör Nils Öberg gästar Studio Akavia Möter för att diskutera orsaker och lösningar framgår att han tar rapportens uppgifter på stort allvar.
− Jag är bekymrad över utvecklingen därför att det också är en återspegling av attitydförändringar när det gäller offentlig verksamhet. Det har blivit alltmer legitimt att uttrycka sig väldigt grovt och förklenande om människor som har valt att arbeta i offentlig verksamhet. Och det är klart att det får konsekvenser, säger han.
Otryggheten bland myndighetsanställda är även på Arbetsgivarverkets agenda. I Studio Akavia Möter berättar verkets chefsjurist Hedda Mann om hur man jobbar med frågan:
- I den dagliga verksamheten handlar det om att ge råd och stöd till våra medlemmar, de statliga myndigheterna, i hur man förebygger trakasserier och hot och våld. Det systematiska arbetsmiljöarbetet ska sedan rulla på kontinuerligt ute på arbetsplatserna mellan arbetsgivare och arbetstagare, säger hon.
Men Arbetsgivarverkets arbete med trygghetsfrågor stannar inte där. Sommaren 2019 lämnade verket in en hemställan till regeringen där man vill att vissa straffrättsliga regler kopplat till framför allt trakasserier ska ses över.
- Vi vill att 17:2 i brottsbalken även ska omfatta mer subtila hot och trakasserier som har ett syfte som innebär att man försöker otillbörligt påverka tjänstemän, säger Hedda Mann.
Anna Nitzelius, rättspolitisk sakkunnig på Akavia välkomnar förslaget om översyn av straffrättsliga bestämmelser. Hon hänvisar också till förslagen som förbundet listar i sin rapport.
- I vår rapport har vi en bred palett av förslag på åtgärder för att förbättra tryggheten. Det behövs också mer kring det rent fysiska skyddet på vissa ställen. Där har vi ju sett över tid att det har blivit lite bättre till exempel på domstol i form av säkerhetsbågar och liknande. Vi tror också att det behövs samarbete på olika nivåer för att hjälpas åt för att komma till rätta med det här.
Se hela avsnittet här.
Nyckelord
Kontakter
Caroline CederquistPressansvarig
Tel:070-665 29 55caroline.cederquist@akavia.seBilder

Länkar
Om
Akavia är fack- och professionsförbundet för dig som vill mer, som tror på din kompetens och förmåga att få saker att hända. För dig som kunnigt och tryggt driver utvecklingen framåt, för en upplyst framtid. Förbundet bildades av Civilekonomerna och Jusek 2020 och samlar i dag 144 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia är partipolitiskt obundet och det tredje största förbundet inom Saco.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Akavias lönestatistik visar: Nyutexaminerade kvinnor tjänar 1 000 kr mindre än män vid första jobbet16.4.2025 09:19:03 CEST | Pressmeddelande
Ny lönestatistik från fack- och professionsförbundet Akavia visar att nyutexaminerade it-akademiker hade högst medianingångslön bland akademikerna under 2024 följt av jurister och ekonomer. Statistiken visar också att nyutexaminerade kvinnliga akademiker får 1 000 kr mindre i medianingångslön än manliga akademiker.
Akavia om vårbudgeten: Hög beredskapsförmåga kräver resurser15.4.2025 08:27:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia välkomnar specifika satsningar för att öka det civila försvaret, bland annat till MSB, men betonar vikten av långsiktig tydlighet kring resurstilldelningen av sådana till myndigheterna. Höjd beredskapsförmåga får inte ske på bekostnad av kärnverksamhet och övriga tilldelade uppdrag.
Akavias lönestatistik: Ekonomer i lönetoppen medan it-akademikerna ökar mest7.4.2025 09:05:36 CEST | Pressmeddelande
Medianlönen för de akademiker som fack- och professionsförbundet Akavia samlar ökade med 4,1% under 2024 jämfört med året innan och ekonomerna är fortsatt högst upp i lönetoppen. Högst löneutveckling av samtliga professioner hade it-akademikerna. Det visar ny lönestatistik från Akavia.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för telekomsektorn4.4.2025 09:15:12 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom telekomsektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och flexiblare förutsättningar för nattarbete.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för anställda i IT-sektorn3.4.2025 09:01:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom IT-sektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och ändring gällande arbete på mertid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum