Nylanserad webbplats ska minska risken att unga blir sjuka på jobbet
- Det nya är att målgruppen breddats avsevärt. Tidigare låg fokus på allergisjukdom, astma och eksem men nu finns också information om bland annat diabetes, epilepsi, psykisk ohälsa, synnedsättning och sjukdomar i rörelseapparaten i relation till yrkesval. Unga personer som ska välja yrkesutbildning har ofta liten kunskap om risker de kan exponeras för. Det kan gälla allt från vibrerande verktyg till allergiframkallande ämnen, säger Pia Rehfisch, läkare inom arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset.
Hon har medverkat i utvecklingen av den uppdaterade webbplatsen Jobbafrisk.se. Sajten drivs och utvecklas idag av nätverket HINTA (Hälsosamt inträde i arbetslivet), ett nationellt samarbete mellan alla de sju arbets- och miljömedicinska klinikerna i Sverige, bland annat vid Akademiska sjukhuset.
På webbplatsen finns information om olika yrken och de hälsorisker som finns inom olika yrken och hur man kan skydda sig för att hålla sig frisk under hela arbetslivet.
En persons studie- och yrkesval får enligt Pia Rehfisch stor betydelse för hur liv och hälsa kommer att utvecklas.
- Förhoppningen är att sajten ska ge ungdomar bättre information om vad de bör tänka på utifrån sin egen hälsa så att de kan göra välgrundade val. Detta för att undvika att de blir sjuka under sin utbildning eller i yrkeskarriären och därmed tvingas avbryta sin utbildning eller byta yrke, framhåller Pia Rehfisch.
En annan viktig målgrupp är personalen på skolorna, framförallt studie- och yrkesvägledare, samt personal inom elevhälsan. Målet är att ungdomarna ska få bättre vägledning till ett hälsosamt och långsiktigt hållbart studie- och yrkesval.
- Många problem kan förebyggas om unga får rätt information om arbetsmiljö, lagar och regler och vad man bör tänka på utifrån sina egna medicinska förutsättningar, säger Pia Rehfisch. Även personal inom vården och vårdnadshavare till ungdomar, som ska söka utbildning eller yrke, kan ha stor nytta av webbplatsen.
I samband med nylanseringen öppnas också den helt nya webbplatsen Jobbafrisk-NPF, med fokus på personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF).
Här finns information om förhållanden under studier och arbetsliv som kan vara viktiga för hälsa och arbetsförmåga. Webbplatsen har sin grund i ett projekt som finansierats av hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm.
Länk till Jobbafrisk.se
Länk till Jobbafrisk-NPF
För mer information/intervju, kontakta:
Pia Rehfisch, läkare inom arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset, tel:
018-611 92 33, e-post: pia.rehfisch@akademiska.se
Nyckelord
Bilder
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Effektivare diagnostik och behandling vid sepsis hos barn med leukemi fokus för studie på Akademiska17.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Sepsis innebär att en infektion ger en livshotande påverkan på kroppens organ och innebär att hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Barn med leukemi har en förhöjd risk att drabbas eftersom sjukdomen i sig och många behandlingar, exempelvis cytostatika, påverkar immunförsvaret. På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har en studie startats som syftar till att utveckla mer träffsäker diagnostik och behandling för denna patientgrupp.
Magnetstimulering och tuberkulosläkemedel prövas mot svårbehandlad depression6.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Magnetstimulering av hjärnan används sedan några år inom rutinsjukvården till patienter med svårbehandlad depression. I en klinisk behandlingsstudie, ledd från Akademiska sjukhuset, ska forskare utvärdera magnetstimulering i kombination med läkemedlet d-cycloserin, ett gammalt välbeprövat tuberkulosläkemedel, för att boostra effekten.
Uppsalaforskare får miljonanslag för parkinsonforskning28.11.2024 11:37:56 CET | Nyheter
På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet pågår flera kliniska studier inriktade på bland annat tidig diagnostik vid Parkinsons sjukdom. Nu har forskare i Uppsala tilldelats 1,25 miljoner kronor i projektanslag för 2025 från Parkinsonfonden vilket bidrar till att forskningen kan drivas framåt.
Studie på Akademiska: Kan sjuksköterskeledd intervention öka rörelse och näringsintag hos patienter i samband med stamcellstransplantation?25.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Att snabbt komma i rörelse och få i sig tillräckligt med näring kan ha stor betydelse för återhämtning i samband med stamcellstransplantation. En studie på Akademiska sjukhuset har prövat om en sjuksköterskeledd intervention kan öka viljan till fysisk aktivitet och ge förbättrat energi- och proteinintag hos patienter med blodsjukdomar som fått sådan behandling.
Ortopedchefen på Akademiska: Nu är det dags att ta fram broddarna!20.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kung Bore har kopplat greppet om landet. Enligt väderprognosen blir det ett kraftigt snöfall i Uppland onsdag-torsdag samtidigt som vinden blir hård. Därefter väntas temperaturen sjunka till flera minusgrader. Med snö och halka ökar risken för fall och benbrott. På akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset brukar antalet olycksfall öka vilket vissa dagar kan leda till mycket långa väntetider. Ortopedchefens rekommendation är att inte ha bråttom och gärna använda skor med broddar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum