Föräldraledighet bromsar karriären

Akavia har genomfört en medlemsundersökning om hur föräldraledighet och karriär går ihop. Undersökningen visar att 62 procent av medlemmarna, som alla är akademiker, upplever att deras arbetsgivare har en positiv inställning till föräldraledighet. Enbart 4 procent säger sig möta en negativ inställning.
När det gäller karriärutveckling upplever 10 procent av männen och 20 procent av kvinnorna att deras karriär påverkats negativt av föräldraledigheten.
– Att tillbringa tid med sina barn bör premieras inte straffas. Det är helt oacceptabelt att karriärer påverkas negativt av att man som förälder tar ut sin rätt till ledighet. Förbudet mot missgynnande och diskriminering av föräldralediga måste följas, punkt slut, säger Lee Wermelin, ordförande i Akavia.
Undersökningen visar också att kvinnor generellt tar ut längre föräldraledighet än män. Det gäller särskilt i gruppen chefer. Av dem tog 56 procent av kvinnorna ut sju till tolv månader, jämfört med 25 procent av männen. Huruvida männens högre löner påverkar längden på deras uttag är oklart. Klart står att betydligt fler män än kvinnor uppger att den andra föräldern hade lägre lön under den tid de själva var föräldralediga.
– Lönen borde ha mindre betydelse med tanke på att de flesta medlemmar arbetar på arbetsplatser med kollektivavtal som ger föräldralön för att täcka en del av den minskade inkomsten. Här måste arbetsmarknadens parter bli bättre på att lyfta fram värdet med kollektivavtalen, säger Lee Wermelin.
Resultat från undersökningen:
- 52 procent av medlemmarna tog ut sju till tolv månaders föräldraledighet, 57 procent av kvinnorna och 42 procent av männen. Av cheferna tog 56 procent av kvinnorna ut sju till tolv månader, jämfört med 25 procent av männen
- 17 procent av medlemmarna upplever att föräldraledigheten har påverkat karriären negativt
- 62 procent upplever att deras arbetsgivare har en positiv inställning till föräldraledighet och 35 procent upplever en neutral inställning. Fyra procent upplever en negativ inställning
- 64 procent av männen angav att den andra föräldern hade lägre lön under den tid de själva var föräldralediga, jämfört med 30 procent av kvinnorna
- 65 procent anger att båda föräldrarna lämnar och hämtar ungefär lika mycket från förskola/skola
- 95 procent svarar att flexibel arbetstid är den viktigaste faktorn som underlättar kombination av föräldraskap och förvärvsarbete
Fakta om undersökningen:
Undersökningen genomfördes digitalt i samband med Akavias löneenkät hösten 2020. Löneenkäten hade en svarsfrekvens på 54% och är en totalundersökning av Akavias ca 97 000 yrkesverksamma medlemmar. Svaren är representativa för våra medlemmar med avseende på t.ex profession, kön, sektor och ålder.
Så tycker Akavia:
- Föräldraledighet ska betraktas som en naturlig del av arbetslivet
- Föräldraledighet ska ses som en utveckling av färdigheter och kompetenser
- Alla ska kunna kan vara föräldralediga utan att det karriärstraffas
- Chefer på alla nivåer ska kunna vara föräldralediga utan att karriären påverkas negativt
- Verksamheter ska aktivt arbeta för att underlätta föräldraskap. Flexibel arbetstid är ett exempel
- Alla ledningsfunktioner ska vara insatta i föräldraledighets- och diskrimineringslagen
- Politiker ska arbeta aktivt för att skapa förutsättningar för likvärdigt föräldraskap oavsett familjekonstellation
Nyckelord
Kontakter
Caroline CederquistPressansvarig
Tel:070-665 29 55caroline.cederquist@akavia.seBilder


Länkar
Om
Akavia är fack- och professionsförbundet för dig som vill mer, som tror på din kompetens och förmåga att få saker att hända. För dig som kunnigt och tryggt driver utvecklingen framåt, för en upplyst framtid. Förbundet bildades av Civilekonomerna och Jusek 2020 och samlar i dag 144 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia är partipolitiskt obundet och det tredje största förbundet inom Saco.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Akavias lönestatistik visar: Nyutexaminerade kvinnor tjänar 1 000 kr mindre än män vid första jobbet16.4.2025 09:19:03 CEST | Pressmeddelande
Ny lönestatistik från fack- och professionsförbundet Akavia visar att nyutexaminerade it-akademiker hade högst medianingångslön bland akademikerna under 2024 följt av jurister och ekonomer. Statistiken visar också att nyutexaminerade kvinnliga akademiker får 1 000 kr mindre i medianingångslön än manliga akademiker.
Akavia om vårbudgeten: Hög beredskapsförmåga kräver resurser15.4.2025 08:27:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia välkomnar specifika satsningar för att öka det civila försvaret, bland annat till MSB, men betonar vikten av långsiktig tydlighet kring resurstilldelningen av sådana till myndigheterna. Höjd beredskapsförmåga får inte ske på bekostnad av kärnverksamhet och övriga tilldelade uppdrag.
Akavias lönestatistik: Ekonomer i lönetoppen medan it-akademikerna ökar mest7.4.2025 09:05:36 CEST | Pressmeddelande
Medianlönen för de akademiker som fack- och professionsförbundet Akavia samlar ökade med 4,1% under 2024 jämfört med året innan och ekonomerna är fortsatt högst upp i lönetoppen. Högst löneutveckling av samtliga professioner hade it-akademikerna. Det visar ny lönestatistik från Akavia.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för telekomsektorn4.4.2025 09:15:12 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom telekomsektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och flexiblare förutsättningar för nattarbete.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för anställda i IT-sektorn3.4.2025 09:01:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom IT-sektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och ändring gällande arbete på mertid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum