Risk för över 1000 dödsfall i covid-19 i Stockholms län

Coronapandemin har hittills visat att vintern, när många vistas inomhus, leder till högre smittotal i Sverige. Redan nu ökar smittan i delar av Europa. Och när restriktionerna dessutom i stort sett är borta, finns det ett behov av att beräkna vilka risker det innebär i termer av möjlig covid-19-dödlighet. En sådan beräkning av ett värsta tänkbara utfall presenterar CES i den här rapporten.
I ett scenario där alla som är ovaccinerade och inte haft en covid-19-infektion, smittas fram till juni 2022 visar våra beräkningar att upp till 1 250 personer riskerar att avlida i länet och nästan 5 400 personer i hela landet
– Vi tror inte att alla ovaccinerade som ännu inte har haft covid-19 kommer att smittas under den här perioden, det är osannolikt. Samtidigt är det högst troligt att den som inte redan har haft infektionen eller är vaccinerad förr eller senare kommer att smittas. Därför är det så viktigt att räkna på den kvarstående risken för dödlighet, säger Stefan Fors, docent i folkhälsovetenskap och en av rapportens författare.
Knappt var fjärde ovaccinerad person i Stockholms län och i hela Sverige uppskattas ha genomgått en covid-19-infektion. Om vaccinationstäckningen fortskrider som den gjort hittills, kommer 65 procent av den totala befolkningen i Stockholms län, respektive 73 procent i hela Sverige, vara fullvaccinerade den sista juni 2022 (76 respektive 84 procent av alla som är tolv år eller äldre).
Upp till fyra femtedelar av dödsfallen i rapportens scenario skulle förebyggas om Sverige lyckades lika väl med vaccinationstäckningen som till exempel Portugal, där drygt 87 procent av befolkningen är fullvaccinerad just nu.
- Men sen en tid tillbaka har utvecklingen av vaccinationstäckningen i länet stannat av, säger Stefan Fors.
Den riskerade dödligheten är ungefär en tiondel av den dödlighet som riskerades när epidemin tog fart i Europa under slutet av februari 2020.
– De som är tveksamma till vaccinet eller oroliga för den egna hälsan, måste tydligt uppmärksammas på att risken för allvarliga biverkningar av vaccination är extremt mycket lägre än riskerna för allvarliga komplikationer av själva infektionen. Och sannolikheten att den som är ovaccinerad helt kan slippa infekteras av covid-19 är mycket liten, säger Stefan Fors.
Nyckelord
Kontakter
Stefan ForsDocent i folkhälsovetenskapCentrum för Epidemiologi och samhällsmedicin
Tel:070-336 85 88stefan.fors@regionstockholm.seCharlotta Eriksson KjellbergPresskontakt, CESCentrum för epidemiologi och samhällsmedicin
Tel:08-123 372 10charlotta.eriksson-kjellberg@sll.seBilder

Länkar
Om

Solnavägen 1
113 65 Stockholm
08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/
SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.
Följ Stockholms läns sjukvårdsområde
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde
5 miljoner till forskning om ny behandling för långvarig stress kan motverka sjukskrivning14.11.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny studie som beviljats 5 miljoner kronor från Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd ska utforska om en ny form av arbetsfokuserad kognitiv beteendeterapi kan hjälpa mot långvarig stress och utmattning. Forskningsprojektet leds av Anna Finnes på Liljeholmens universitetsvårdcentral vid Akademiskt primärvårdscentrum.
7,4 miljoner kr i forskningsbidrag för tidig upptäckt av demens och Alzheimer i primärvården9.11.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
En unik satsning som kombinerar artificiell intelligens, blodprov och digitala kognitiva tester för att förutse och upptäcka patienter i primärvården med tidiga tecken på demenssjukdom har tilldelats 7,4 miljoner kronor av Vetenskapsrådet. Enligt docent Axel Carlsson vid Akademiskt primärvårdscentrum förväntas forskningen skapa betydande fördelar för både patienter, vården och samhället i stort.
Ny avhandling visar lovande behandlingsresultat av kontrollerat drickande27.10.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag disputerar Stina Ingesson Hammarberg, psykolog vid Beroendecentrum Stockholm, med avhandlingen Controlled drinking - a Viable Treatment Goal in Alcohol Use Disorder? på Karolinska Institutet. Avhandlingen bygger på en studie där majoriteten personer med alkoholberoende efter behandling med KBT eller motiverande samtal kunde minska sin alkoholkonsumtion till ett kontrollerat drickande.
Lättare att hitta rätt i beroendevårdens behandlingsutbud24.10.2023 10:54:14 CEST | Pressmeddelande
Idag lanserar Beroendecentrum Stockholm sin nya webbplats. Här presenteras ett urval av klinikens behandlingar, som omfattar allt från olika former av läkemedelsbehandlingar till psykologiska behandlingar, rehabiliteringsinsatser och utbildningar. Bredden i behandlingsutbudet är det fortfarande långt ifrån alla som känner till.
Låt inte stamning begränsa livet20.10.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Att ständigt leva med en osäkerhet kring hur talet ska bete sig kan vara mycket påfrestande. Genom behandling hos logoped kan besvären minska eller upphöra helt. Inför internationella stamningsdagen 22 oktober uppmärksammar logopedmottagningarna som drivs i Region Stockholms regi detta viktiga ämne.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum