Stockholms läns sjukvårdsområde

Risk för över 1000 dödsfall i covid-19 i Stockholms län

Dela
Ytterligare upp till 1250 personer riskerar att avlida till följd av covid-19 i Stockholms län, och drygt 5400 personer i landet. Det visar en beräkning av värsta tänkbara utfall, som presenteras i en ny rapport av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) vid Region Stockholm.
Foto: Yanan Li
Foto: Yanan Li

Coronapandemin har hittills visat att vintern, när många vistas inomhus, leder till högre smittotal i Sverige. Redan nu ökar smittan i delar av Europa. Och när restriktionerna dessutom i stort sett är borta, finns det ett behov av att beräkna vilka risker det innebär i termer av möjlig covid-19-dödlighet. En sådan beräkning av ett värsta tänkbara utfall presenterar CES i den här rapporten.

I ett scenario där alla som är ovaccinerade och inte haft en covid-19-infektion, smittas fram till juni 2022 visar våra beräkningar att upp till 1 250 personer riskerar att avlida i länet och nästan 5 400 personer i hela landet
– Vi tror inte att alla ovaccinerade som ännu inte har haft covid-19 kommer att smittas under den här perioden, det är osannolikt. Samtidigt är det högst troligt att den som inte redan har haft infektionen eller är vaccinerad förr eller senare kommer att smittas. Därför är det så viktigt att räkna på den kvarstående risken för dödlighet, säger Stefan Fors, docent i folkhälsovetenskap och en av rapportens författare.

Knappt var fjärde ovaccinerad person i Stockholms län och i hela Sverige uppskattas ha genomgått en covid-19-infektion. Om vaccinationstäckningen fortskrider som den gjort hittills, kommer 65 procent av den totala befolkningen i Stockholms län, respektive 73 procent i hela Sverige, vara fullvaccinerade den sista juni 2022 (76 respektive 84 procent av alla som är tolv år eller äldre).

Upp till fyra femtedelar av dödsfallen i rapportens scenario skulle förebyggas om Sverige lyckades lika väl med vaccinationstäckningen som till exempel Portugal, där drygt 87 procent av befolkningen är fullvaccinerad just nu.
- Men sen en tid tillbaka har utvecklingen av vaccinationstäckningen i länet stannat av, säger Stefan Fors.

Den riskerade dödligheten är ungefär en tiondel av den dödlighet som riskerades när epidemin tog fart i Europa under slutet av februari 2020.
– De som är tveksamma till vaccinet eller oroliga för den egna hälsan, måste tydligt uppmärksammas på att risken för allvarliga biverkningar av vaccination är extremt mycket lägre än riskerna för allvarliga komplikationer av själva infektionen. Och sannolikheten att den som är ovaccinerad helt kan slippa infekteras av covid-19 är mycket liten, säger Stefan Fors.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Yanan Li
Foto: Yanan Li
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms läns sjukvårdsområde
Stockholms läns sjukvårdsområde
Solnavägen 1
113 65 Stockholm

08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare. 

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

7,4 miljoner kr i forskningsbidrag för tidig upptäckt av demens och Alzheimer i primärvården9.11.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

En unik satsning som kombinerar artificiell intelligens, blodprov och digitala kognitiva tester för att förutse och upptäcka patienter i primärvården med tidiga tecken på demenssjukdom har tilldelats 7,4 miljoner kronor av Vetenskapsrådet. Enligt docent Axel Carlsson vid Akademiskt primärvårdscentrum förväntas forskningen skapa betydande fördelar för både patienter, vården och samhället i stort.

Ny avhandling visar lovande behandlingsresultat av kontrollerat drickande27.10.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag disputerar Stina Ingesson Hammarberg, psykolog vid Beroendecentrum Stockholm, med avhandlingen Controlled drinking - a Viable Treatment Goal in Alcohol Use Disorder? på Karolinska Institutet. Avhandlingen bygger på en studie där majoriteten personer med alkoholberoende efter behandling med KBT eller motiverande samtal kunde minska sin alkoholkonsumtion till ett kontrollerat drickande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum