Risk för över 1000 dödsfall i covid-19 i Stockholms län

Coronapandemin har hittills visat att vintern, när många vistas inomhus, leder till högre smittotal i Sverige. Redan nu ökar smittan i delar av Europa. Och när restriktionerna dessutom i stort sett är borta, finns det ett behov av att beräkna vilka risker det innebär i termer av möjlig covid-19-dödlighet. En sådan beräkning av ett värsta tänkbara utfall presenterar CES i den här rapporten.
I ett scenario där alla som är ovaccinerade och inte haft en covid-19-infektion, smittas fram till juni 2022 visar våra beräkningar att upp till 1 250 personer riskerar att avlida i länet och nästan 5 400 personer i hela landet
– Vi tror inte att alla ovaccinerade som ännu inte har haft covid-19 kommer att smittas under den här perioden, det är osannolikt. Samtidigt är det högst troligt att den som inte redan har haft infektionen eller är vaccinerad förr eller senare kommer att smittas. Därför är det så viktigt att räkna på den kvarstående risken för dödlighet, säger Stefan Fors, docent i folkhälsovetenskap och en av rapportens författare.
Knappt var fjärde ovaccinerad person i Stockholms län och i hela Sverige uppskattas ha genomgått en covid-19-infektion. Om vaccinationstäckningen fortskrider som den gjort hittills, kommer 65 procent av den totala befolkningen i Stockholms län, respektive 73 procent i hela Sverige, vara fullvaccinerade den sista juni 2022 (76 respektive 84 procent av alla som är tolv år eller äldre).
Upp till fyra femtedelar av dödsfallen i rapportens scenario skulle förebyggas om Sverige lyckades lika väl med vaccinationstäckningen som till exempel Portugal, där drygt 87 procent av befolkningen är fullvaccinerad just nu.
- Men sen en tid tillbaka har utvecklingen av vaccinationstäckningen i länet stannat av, säger Stefan Fors.
Den riskerade dödligheten är ungefär en tiondel av den dödlighet som riskerades när epidemin tog fart i Europa under slutet av februari 2020.
– De som är tveksamma till vaccinet eller oroliga för den egna hälsan, måste tydligt uppmärksammas på att risken för allvarliga biverkningar av vaccination är extremt mycket lägre än riskerna för allvarliga komplikationer av själva infektionen. Och sannolikheten att den som är ovaccinerad helt kan slippa infekteras av covid-19 är mycket liten, säger Stefan Fors.
Nyckelord
Kontakter
Stefan ForsDocent i folkhälsovetenskapCentrum för Epidemiologi och samhällsmedicin
Tel:070-336 85 88stefan.fors@regionstockholm.seCharlotta Eriksson KjellbergPresskontakt, CESCentrum för epidemiologi och samhällsmedicin
Tel:08-123 372 10charlotta.eriksson-kjellberg@sll.seBilder

Länkar
Om

Solnavägen 1
113 65 Stockholm
08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/
SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.
Följ Stockholms läns sjukvårdsområde
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde
Majoriteten spelpatienter väljer behandling via nätet13.7.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hittills i år har antalet personer som behandlas för spelberoende på Beroendecentrum Stockholm ökat med nästan 30 procent. Över hälften av dessa väljer behandling via nätet.
Fortsatt ökat tryck på Droghjälpen, Alkohollinjen och Alkoholhjälpen27.6.2023 10:51:44 CEST | Pressmeddelande
Årsrapporten för 2022 från Droghjälpen, Alkohollinjen och Alkoholhjälpen visar ett fortsatt högt tryck på stödtjänsterna. Sedan 2019 har antalet inkomna samtal till Droghjälpen ökat med upp emot 160 procent, likaså antalet personer som går Alkoholhjälpens självhjälpsprogram. Under 2022 kom flest samtal under sommaren.
Ny organisation ska öka forskning, utveckling och utbildning i primärvården19.6.2023 09:57:41 CEST | Pressmeddelande
Akademiskt primärvårdscentrum omorganiseras och kopplas till tre vårdcentraler som tillsammans kommer att utgöra primärvårdens universitetssjukvårdsenhet (USV-enhet). Syftet är att stärka forskning, utveckling och utbildning i primärvården. Det ska uppnås genom ett mer verksamhetsnära fokus, bred samverkan och en gemensam ledning.
Bredäng och Sätra blir en vårdcentral1.6.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
De båda vårdcentralerna Bredäng och Sätra går samman under namnet Bredäng Sätra vårdcentral den 1 juni. Samgåendet innebär fördelar för såväl patienter som medarbetare.
10 år med sprututbyte i Stockholm23.5.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Våren 2013 öppnade sprututbytet på Kungsholmen i Stockholm. Under det första året skrev 960 patienter in sig. Tio år senare är över 4 447 patienter inskrivna. Mottagningen, som ligger på S:t Görans sjukhusområde, tar tillsammans med systermottagningen på Södermalm, emot mellan 70 och 110 patienter varje dag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum