”Regelverken är byggda för återgång till kontoren”

– Vi har visat på en stor omställningsförmåga. Det jag ser nu är en dramatisk förändring av svenskt arbetsliv där vi går från att ha en arbetsplats, till att ha fyra; kontoret, hemmet, co-workingarbetsplatserna och de digitala plattformarna. Det kommer att få långtgående konsekvenser, säger Per Schlingmann, som bland annat skrivit boken Corona Express tillsammans med Kjell A Nordström.
En ny medlemsundersökning från Akavia visar att de flesta av arbetstagarna vill arbeta lika mycket på kontoret eller mest hemifrån. Medan var femte arbetsgivare vill att arbetstagarna ska vara på kontoret fem dagar i veckan.
Magnus Höij är förbundsdirektör vid Innovationsföretagen, ett av förbunden inom Almega och Svenskt Näringsliv.
– Här finns det kanske en risk för en potentiell konflikt. För medarbetarna handlar det om att få ihop livspusslet medan för arbetsgivarna är det om frågor kring ledarskap och chefskap. Vi märker i vår rådgivning att cheferna är supertrötta efter den här perioden, det har varit krävande, och det kan bero på att man inte har haft den rätta kunskapen eller verktygen.
– Sedan handlar det om regelverket, som faktiskt hindrar en omställning. Regelverken är byggda för kontoret, men på lång sikt tror jag inte att företagen vill stå i vägen för en modernisering eller för flexibiliteten, fortsätter Magnus Höij.
Per Schlingmann är positiv till att många stora arbetsgivare ligger i framkant vad gäller flexibiliteten.
– Utmaning framåt är att titta på medelstora företag och mindre företag som jag tror kan behöva mer guidning. Den tuffaste rollen har ledare i dag som måste ställa om från ett statiskt sätt att leda till att mycket mer kommunikativt empatiskt sätt att leda på distans. Det är komplext. När vi frågar högutbildade kvinnor så är flexibilitet och kvalité i ledarskapet helt centrala frågor för dem vid val av arbetsgivare, säger Per Schlingmann.
Akavias ordförande Lee Wermelin menar att det farliga framåt är att låsa fast arbetsgivare eller arbetstagare vid en lösning.
– Såväl arbetstagare som arbetsgivare famlar nu. Det finns inga enkla lösningar och vi kan därför inte låsa fast oss vid en enda lösning. Vi behöver mer tid för det finns också risker som vi behöver vara medvetna om.
Se samtalet här.
Nyckelord
Kontakter
Caroline CederquistPressansvarig
Tel:070-665 29 55caroline.cederquist@akavia.seBilder

Länkar
Om
Akavia är fack- och professionsförbundet för dig som vill mer, som tror på din kompetens och förmåga att få saker att hända. För dig som kunnigt och tryggt driver utvecklingen framåt, för en upplyst framtid. Förbundet bildades av Civilekonomerna och Jusek 2020 och samlar i dag 144 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia är partipolitiskt obundet och det tredje största förbundet inom Saco.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Akavias lönestatistik visar: Nyutexaminerade kvinnor tjänar 1 000 kr mindre än män vid första jobbet16.4.2025 09:19:03 CEST | Pressmeddelande
Ny lönestatistik från fack- och professionsförbundet Akavia visar att nyutexaminerade it-akademiker hade högst medianingångslön bland akademikerna under 2024 följt av jurister och ekonomer. Statistiken visar också att nyutexaminerade kvinnliga akademiker får 1 000 kr mindre i medianingångslön än manliga akademiker.
Akavia om vårbudgeten: Hög beredskapsförmåga kräver resurser15.4.2025 08:27:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia välkomnar specifika satsningar för att öka det civila försvaret, bland annat till MSB, men betonar vikten av långsiktig tydlighet kring resurstilldelningen av sådana till myndigheterna. Höjd beredskapsförmåga får inte ske på bekostnad av kärnverksamhet och övriga tilldelade uppdrag.
Akavias lönestatistik: Ekonomer i lönetoppen medan it-akademikerna ökar mest7.4.2025 09:05:36 CEST | Pressmeddelande
Medianlönen för de akademiker som fack- och professionsförbundet Akavia samlar ökade med 4,1% under 2024 jämfört med året innan och ekonomerna är fortsatt högst upp i lönetoppen. Högst löneutveckling av samtliga professioner hade it-akademikerna. Det visar ny lönestatistik från Akavia.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för telekomsektorn4.4.2025 09:15:12 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom telekomsektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och flexiblare förutsättningar för nattarbete.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för anställda i IT-sektorn3.4.2025 09:01:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom IT-sektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och ändring gällande arbete på mertid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum