Ändrad säkerhetsklassning ej grund för uppsägning

- Det har varit en Kafkaliknande situation, där det inte funnits någon möjlighet att se vad som läggs vår medlem till last, säger Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingschef på Fackförbundet ST.
Med hänvisning till sekretess har arbetsgivaren under större delen av processen inte velat ange skälen för den ändrade säkerhetsbedömningen. Men Arbetsdomstolen krävde att få göra en egen prövning av skälen. Den prövningen resulterade i att rätten underkände Migrationsverkets bedömning och uppsägningen ogiltigförklarades därmed.
Ökad bevisbörda för arbetsgivaren
Det är första gången den nya säkerhetsskyddslagen (2019) prövas på detta sätt, och domen innebär att en arbetsgivare måste kunna visa på vilket sätt en anställd är opålitlig för att det ska finnas skäl att omplacera vederbörande. Den innebär också fortsatt att det inte räcker med enbart bristande säkerhetsklassning för att en arbetsgivare ska kunna säga upp en medarbetare.
- Domen stärker rättssäkerheten eftersom arbetsgivaren nu har en bevisbörda innan en anställd kan sägas upp på grund av säkerhetsklassning. Förhoppningsvis motverkar det godtycklighet och gör att kvalitén på säkerhetsprövningarna blir bättre. Ordning och reda är en förutsättning för att statligt anställda ska uppleva en trygghet i hur de utför sitt uppdrag och vågar påpeka brister, säger Åsa Erba-Stenhammar.
Sedan den nya säkerhetsskyddslagen infördes 2019 har antalet fall där anställda inte klarar säkerhetsprövning ökat dramatiskt. Eftersom ärenden oftast omfattas av sekretess är det svårt för både anställda och arbetstagarorganisationer att kunna få informtion om hur prövningarna görs och vilka skäl en arbetsgivare har för att inte godkänna säkerhetsklassningen, det är också svårt att få en överblick över hur många inom den svenska statsförvaltningen som omfattas av säkerhetsklassade tjänster.
Nyckelord
Kontakter
Anders MaxsonPress- och opinionsansvarig
Tel:08-790 52 73anders.maxson@st.orgBilder
Om
ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 100 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Vårt motto är "En arbetsplats - en fackförening". Alla är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning, befattning och arbetsuppgifter. Det ger inflytande, styrka och ökar gemenskapen.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Fackförbundet ST: Ge medarbetarna större inflytande över distansarbete23.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Distansarbete är här för att stanna. Det slår Fackförbundet ST fast i en ny rapport och uppmanar arbetsgivarna att ge medarbetarna större inflytande över hur det ska regleras. Det är ett av STs krav i 2025 års avtalsrörelse inom staten.
Arbetslösheten kräver insatser – inte effektiviseringar15.4.2025 10:20:50 CEST | Pressmeddelande
Sverige har en historiskt hög arbetslöshet som kräver en aktiv arbetsmarknadspolitik från regeringen. Men istället för att presentera stora satsningar i vårbudgeten för fler i jobb fortsätter regeringen på den inslagna vägen med besparingar på myndigheter och en arbetsmarknadspolitik som mest handlar om ökade krav.
Nya regler för säkerhetsprövningar litet steg i rätt riktning14.4.2025 09:45:59 CEST | Pressmeddelande
Fackförbundet ST ser i stora drag positivt på förslaget till ny lagstiftning för säkerhetsprövningar av anställda. Förbundet menar dock att förslaget fortfarande saknar viktiga tydliggöranden kring hur prövningar av personers lämplighet ska göras, vilka faktorer som ska få spela in i bedömningen, och framför allt hur ett beslut om säkerhetsklassning ska överprövas.
Fackförbundet ST vill ha kortare nattarbete och inflytande vid säkerhetsklassning11.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fackligt inflytande vid säkerhetsklassning och korrigerad nattarbetstid. Det är två av de krav som fackförbundet ST ställer på arbetsgivarna inom post och flygplats i avtalsrörelsen.
Frukostseminarium om en aktiv arbetsmarknadspolitik19.3.2025 10:01:55 CET | Pressmeddelande
Arbetslösheten stiger i Sverige därför behöver vi en aktiv arbetsmarknadspolitik. Hur lyder en arbetsmarknadspolitisk vision i det här läget? Och vilken roll och vilka förutsättningar har Arbetsförmedlingen? På vårt frukostseminarium 26 mars kan du lyssna till politiker, sakkunniga och STs förbundsordförande Britta Lejon.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum