Uppsatser om plattformsmarknader och om överprövningar belönas i Konkurrensverkets uppsatstävling
Sex vinnare har utsetts i Konkurrensverkets årliga uppsatstävling för studenter som studerar ekonomi och juridik. Det är uppsatser om konkurrens och upphandling som belönas. Pristagarna får dela på 100 000 kronor.
– Det är roligt att konstatera att många studenter intresserar sig för frågor om konkurrens och upphandling och det är spännande att se att de i sina uppsatser fördjupar sig i högaktuella frågor som i allra högsta grad berör vår verksamhet. Det är med stor glädje vi tar emot alla de intressanta tävlingsbidragen, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.
Första pris i kategorin ekonomi går till Sofia Giovannetti, Nationalekonomiska institutionen vid Stockholms universitet, som har skrivit en uppsats med titeln ”Merging platforms: A study of horizontal mergers in two-sided markets”.
Av juryns motivering framgår att uppsatsens författare visar en utmärkt förståelse för vad som krävs för att kunna analysera horisontala förvärv på en två-sidig marknad och att uppsatsen använder och anpassar relevanta verktyg för att ta itu med en fråga av yttersta vikt för digital ekonomi och förvärvskontroll.
Förstapristagaren i kategorin ekonomi belönas med 25 000 kronor för sin uppsats.
Delat första pris i kategorin juridik går till Linn Sydvik, Juridiska institutionen vid Uppsala universitet, för uppsatsen ”Direktupphandling till följd av en utdragen överprövningsprocess”.
Första priset motiveras bland annat med att uppsatsen redovisar svensk praxis på ett systematiskt och förtjänstfullt sätt och den analyseras även i ljuset av EU-rätten. Genom att författaren valt en högaktuell fråga kan uppsatsen vara användbar för många intressenter.
Delat första pris i kategorin juridik går också till Emma Fröderberg Shaiek, Juridiska institutionen vid Stockholms universitet, för uppsatsen ”Excessive Data Collection as and Abuse of Dominant Position. The Implications of the Digital Data Era on EU Competition Law and Policy”.
I juryns motivering framgår att följderna av digitaliseringen är påtaglig på många områden och inom konkurrensrätten har den medfört nya utmaningar för rättstillämpningen. En fråga som väckt särskild uppmärksamhet är dominerande plattformars insamling av data från användarna. Författaren går på djupet i frågan om datainsamling kan passa in i de etablerade kategorierna för exploaterande missbruk vid tillämpning av det EU-rättsliga förbudet mot missbruk av dominerande ställning.
De båda förstapristagarna i kategorin juridik belönas med 20 000 kronor vardera.
Tredjepristagare i kategorin juridik är Eva Chaideftos, Juridiska institutionen vid Stockholms universitet, som har skrivit uppsatsen “The Changing Climate for Competition Law. A Convenient Truth”.
Andra pris i kategorin ekonomi går till Nicholas Mimms, Nationalekonomiska institutionen vid Handelshögskolan i Stockholm, för uppsatsen ”The effect of the 2014 EU Public Procurement Directives on Tender Outcomes”. Tredje pris i kategorin ekonomi går till William Ramshage, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, som har skrivit uppsatsen ”In a Position of Competition: Pricing Behavior in an Online Marketplace”.
Andra- och tredjepristagarna belönas med 15 000 respektive 10 000 kronor vardera.
För ytterligare information, kontakta:
Joakim Wallenklint, funktionsansvarig för forskningsfrågor, 08-700 16 03, joakim.wallenklint@kkv.se
Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se
Nyckelord
Kontakter
Marie Strömberg LindvallPressansvarig
Tel:076-542 15 92marie.stromberglindvall@kkv.seOm
Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.
Följ Konkurrensverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket
Här är vinnarna i Konkurrensverkets årliga uppsatstävling10.12.2024 14:18:20 CET | Pressmeddelande
Om markups kan säga något om hur konkurrensen utvecklats över tid i Sverige, och hur hanterar domstolen invändningar om kravbrist vid överprövning av upphandlingar. Det är några av frågeställningarna i de vinnande bidragen i Konkurrensverkets uppsatstävling 2024
Åtaganden från drivmedelsbolag ger bättre förutsättningar för priskonkurrens2.12.2024 16:22:38 CET | Pressmeddelande
Konkurrensverket har utrett en misstanke om den löpande och offentliga publiceringen av rekommenderade priser på bensin och diesel som Circle K, OKQ8 och Preem har gjort på sina webbplatser kan utgöra en samordning som strider mot konkurrenslagen. Drivmedelsbolagen har nu frivilligt åtagit sig att upphöra med den offentliga publiceringen. Enligt Konkurrensverkets bedömning är farhågorna om konkurrensproblem till följd av publiceringen därmed avhjälpta och utredningen avslutas.
IVO gjorde otillåten upphandling av verksamhetssystem26.11.2024 15:02:40 CET | Pressmeddelande
Enligt IVO fanns det enbart en leverantör som kunde erbjuda ett verksamhetssystem som uppfyllde myndighetens krav. IVO upphandlade därför systemet utan att först konkurrensutsätta avtalet genom annonsering. Konkurrensverket anser att det är fråga om en otillåten direktupphandling och yrkar nu på 1,1 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.
Konkurrensverkets beslut att förbjuda Apotekstjänsts förvärv av Svensk dos står fast19.11.2024 14:59:10 CET | Pressmeddelande
Apotekstjänsts förvärv av Svensk dos skulle påtagligt hämma förekomsten eller utvecklingen av en effektiv konkurrens på marknaden för dosdispenseringstjänster till öppenvården i Sverige. Förvärvet får därför inte genomföras. Det meddelar Patent- och marknadsdomstolen i ett beslut i dag, där domstolen avslår Apotekstjänsts överklagande. Det innebär att Konkurrensverkets beslut att förbjuda förvärvet står fast.
Region Skåne köpte sjukvårdsmaterial utan att upphandla17.10.2024 13:40:52 CEST | Pressmeddelande
Region Skåne har ingått avtal om sjukvårdsmaterial för ett uppskattat värde av 29 miljoner kronor utan att först annonsera upphandlingen enligt LOU. Konkurrensverket anser att det är fråga om en otillåten direktupphandling och yrkar nu att regionen ska betala 2,5 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum