TV-profilen Lisa Lemke en av sju svenska finalister i Embla Food Awards

Embla Food Awards delas ut vartannat år för att hylla den nordiska matkulturen.
2022 delas priset ut i Oslo, den 11 mars och de svenska finalisterna kommer från Södermanland, Västerbotten, Dalarna, Halland, Uppland och Skåne.
En av dem är TV- och mediaprofilen Lisa Lemke från Skrea Gård i Falkenberg som bland annat har synts i SVT-programmet Tupp & Timjan – och häromåret i LRFs julkalender.
Lisas hjärtefråga är att maten ska produceras på ett hållbart sätt på våra svenska lantbruk. Hon vill bidra till att skapa bättre förutsättningar för svenska bönder och att konsumenterna ska få en bredare förståelse för var maten de äter faktiskt kommer ifrån.
- Det här är ett område som inte bara ligger mig varmt om hjärtat, utan är drivkraften i allt jag gör, säger Lisa Lemke.
Bland de övriga nominerade finalisterna hittar vi bland annat Bjärefågel, initiativtagaren för Farmer Time och isciderproducenten från Västerbotten.
Här är samtliga sju svenska finalister:
Årets Mat för många
Sara Seing, kostchef, Södertälje kommun
Sara Seing har med sitt ledarskap lyckats använda skolmåltiderna för att utveckla lokala initiativ för mer hållbart producerad mat. Hon har i drygt 20 år framgångsrikt använt skolmåltiden för att stödja en hållbar lokal livsmedelsproduktion.
Årets Mat för barn och unga
Karin Carlsson, landsbygdsutvecklare, Hushållningssällskapet
Karin Carlsson har genom att introducera Farmer Time i Sverige skapat möjlighet för barn och ungdomar att möta bonden och odlaren och få en djupare förståelse för hur maten blir till. Genom ett digitalt system kopplas skolklasser och lantbrukare ihop för att ge barnen möjlighet att se vad som händer på en gård och få svar på sina frågor.
Årets livsmedelsentreprenör
Andreas Sundgren, Brännlands Cider, Röbäcksdalen Västerbotten
Andreas har bevisat att det går att göra ett dessertvin i världsklass och odla svenska äpplen på nordliga breddgrader. Han har skapat en högkvalitativ iscider som drivs av de svenska äpplenas unika ”terroir” i Röbäcksdalen utanför Umeå.
Årets matdestination
Stora Skedvi, Dalarna
I Stora Skedvi har Anders Åkerberg byggt upp en välbesökt verksamhet med saluhall, restaurang, mejeri och bageri. Allt med den lokala matproduktionen i centrum.
Årets matkommunikatör
Lisa Lemke, kock, Falkenberg
TV-program, kokböcker, tidningar och sociala medier. Lisa Lemke använder alla sina kanaler för att kommunicera sin hjärtefråga om att maten ska produceras på ett hållbart sätt på våra svenska lantbruk.
Årets mathantverkare
Sophia Lovén, Temp:ish, Roslagen
Idén om Temp:ish startade i Sophias studentlägenhet. Temp:ish är en soja – glutenfri, växtbaserad proteinkälla, som består av fermenterad lupinböna, ekologiskt odlad i Skåne. Idag drivs hantverksproduktionen på den egna gården i Roslagen.
Årets matproducent
Bjärefågel, Torekov, Skåne.
Per–Olof Ingemarsson driver familjeföretaget Bjärefågel på Bjärehalvön i Skåne. Han har visat att det går att kombinera höga krav på kvalité, miljö och god djuromsorg och driva en hållbar fågeluppfödning på Bjärehalvön.
Den svenska juryn består av Lena Åsheim, LRF, Fredrik Eriksson, kock och Lena Johansson, lantbruksjournalist.
Läs mer om Embla Food Awards här
Nyckelord
Kontakter
För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70
Bilder

Om
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
EU och Sveriges regering investerar i livsmedelsförsörjningen25.4.2025 10:46:02 CEST | Pressmeddelande
LRF välkomnar dagens regeringsbeslut, som innehåller ett paket åtgärder, där bland annat höjd budget till investerings- och startstöd för unga lantbrukare ingår. Regeringen tillför ytterligare 746 miljoner kr som har betydelse för det svenska lantbrukets utveckling och möjligheten att nå målen i den nationella livsmedelsstrategin. Regeringsbeslut som stärker livsmedelsberedskapen.
LRF kommenterar vårbudgeten: Vi måste få möjlighet att stärka beredskapen i hela Sverige15.4.2025 08:46:48 CEST | Pressmeddelande
I dag presenterar regeringen årets vårproposition och vårbudget. För företagen inom det gröna näringslivet finns positiva nyheter som stärker företagens robusthet och konkurrenskraft. Samtidigt finns det områden där mer arbete behövs för att säkra en tillräcklig livsmedelsproduktion och beredskap i hela Sverige.
Anna-Karin Hatt lämnar LRF – nomineras som ny partiledare för Centerpartiet14.4.2025 13:40:43 CEST | Pressmeddelande
LRF:s vd Anna-Karin Hatt har idag meddelat att hon tackar ja till att nomineras som ny partiledare för Centerpartiet. Som en följd av detta lämnar hon från och med idag sitt uppdrag på Lantbrukarnas Riksförbund.
Naturvårdsverkets data visar varför aktivt skogsägande är viktigt för klimatet11.4.2025 14:43:52 CEST | Pressmeddelande
Naturvårdsverket lämnar varje år ett underlag till regeringens klimatredovisning. I årets redovisning säger Naturvårdsverket att Sverige kommer få svårt att nå sina klimatmål, både till 2030, 2040 och 2045. “Det här visar på vikten av aktivt skogsägande och långsiktiga regler i den svenska skogen”. Säger Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna.
LRF kommenterar Jordbruksverkets slutrapport om beredskapslagring: ”Bygget av svensk beredskapslagring behöver börja nu”31.3.2025 14:29:19 CEST | Pressmeddelande
I dag överlämnar Jordbruksverket sitt uppdrag till regeringen om hur en uppbyggnad av beredskapslager ska kunna stärka beredskapen på och omkring svenska gårdar. Myndigheten uppskattar att det kommer ta 5–10 år att bygga upp ett lager av spannmål och kritiska insatsvaror för jordbruket.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum