Regeringen måste se över skatterna för hemmakontoret

Det är otydligt på vilket sätt en arbetsgivare får ersätta medarbetaren för att inrätta en arbetsplats i hemmet. Generellt gäller att arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter på all ersättning till arbetstagare och att ersättningen är skattepliktig för arbetstagaren. Även trivselförmåner som frukt och kaffe förmånsbeskattas om de inte erbjuds på ett kontor.
– Ingen ska behöva känna oro, stress eller riskera skador för att hemmakontoret inte är korrekt utrustat. I ett arbetsliv där anställda förväntas att delvis arbeta på distans behöver medarbetare kunna utrusta sin arbetsplats på arbetsgivarens bekostnad. Vi vet att bristande ergonomi kan få stora negativa effekter med besvär och skador för lång tid framöver och det är heller inte rimligt att det är arbetstagaren själv som ska bekosta sin arbetsplats, säger Lee Wermelin, ordförande i Akavia.
För att skapa klarhet rörande beskattningen har fackförbundet Akavia skickat en hemställan till regeringen om att snarast genomföra en översyn för reglerna gällande tjänstebeskattning. Detta för att klargöra otydligheter gällande förmånsbeskattning när till exempel arbetsgivaren bidrar till inrättande av en hemarbetsplats.
Nedan kan du ladda ned hemställan.
Så tycker Akavia:
- Akavia vill att medarbetare och chefer ska kunna blanda arbete från ett fysiskt kontor och hemifrån eftersom det kan främja både välbefinnande och produktivitet.
- Akavia ser en risk att ökat distansarbete med anledning av pandemin kommer att leda till ökade offentliga kostnader för nack- och ryggbesvär. Tydligare regler om att enkelt kunna utrusta ett hemmakontor utan att det ger skatteeffekter, skulle kunna motverka det.
- Vi menar att det behövs en översyn av reglerna för tjänstebeskattning för att anpassa dem till ett arbetsliv där arbete utförs både på kontor och på distans, ofta hemifrån. Det handlar till exempel om möjligheten för medarbetare att enkelt kunna utrusta ett hemmakontor utan att det får skatteeffekter.
Nyckelord
Kontakter
Caroline CederquistPressansvarig
Tel:070-665 29 55caroline.cederquist@akavia.seBilder

Länkar
Om
Akavia är fack- och professionsförbundet för dig som vill mer, som tror på din kompetens och förmåga att få saker att hända. För dig som kunnigt och tryggt driver utvecklingen framåt, för en upplyst framtid. Förbundet bildades av Civilekonomerna och Jusek 2020 och samlar i dag 144 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia är partipolitiskt obundet och det tredje största förbundet inom Saco.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Katarina Gold är ”Årets kommunikativa ledare”15.5.2025 15:22:38 CEST | Pressmeddelande
I går kväll utsågs Akavias kommunikations- och marknadschef Katarina Gold till ”Årets kommunikativa ledare” vid prisutdelningen för Stora kommunikationspriset.
Akavias lönestatistik visar: Nyutexaminerade kvinnor tjänar 1 000 kr mindre än män vid första jobbet16.4.2025 09:19:03 CEST | Pressmeddelande
Ny lönestatistik från fack- och professionsförbundet Akavia visar att nyutexaminerade it-akademiker hade högst medianingångslön bland akademikerna under 2024 följt av jurister och ekonomer. Statistiken visar också att nyutexaminerade kvinnliga akademiker får 1 000 kr mindre i medianingångslön än manliga akademiker.
Akavia om vårbudgeten: Hög beredskapsförmåga kräver resurser15.4.2025 08:27:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia välkomnar specifika satsningar för att öka det civila försvaret, bland annat till MSB, men betonar vikten av långsiktig tydlighet kring resurstilldelningen av sådana till myndigheterna. Höjd beredskapsförmåga får inte ske på bekostnad av kärnverksamhet och övriga tilldelade uppdrag.
Akavias lönestatistik: Ekonomer i lönetoppen medan it-akademikerna ökar mest7.4.2025 09:05:36 CEST | Pressmeddelande
Medianlönen för de akademiker som fack- och professionsförbundet Akavia samlar ökade med 4,1% under 2024 jämfört med året innan och ekonomerna är fortsatt högst upp i lönetoppen. Högst löneutveckling av samtliga professioner hade it-akademikerna. Det visar ny lönestatistik från Akavia.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för telekomsektorn4.4.2025 09:15:12 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom telekomsektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och flexiblare förutsättningar för nattarbete.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum