Transportföretagen

Det behövs 6800 fler anställda i motorbranschen visar ny rapport

Dela
Det har länge funnits ett stort anställningsbehov inom motorbranschen, nu kommer nya siffror från Transportföretagen i en ny rapport som fastställer att rekryteringsbehovet är alarmerande högt. Under de kommande tre åren behöver 6 800​ personer anställas inom motorbranschen, det är den högsta siffran som Transportföretagen uppmätt sedan mätningen startade. Transportföretagen har även exempel på företag som vill rekrytera som kan intervjuas.
Tempen på Motorbranschen 2022
Tempen på Motorbranschen 2022

– Enligt rapporten uppger hela 60 procent av de företag som haft ett anställningsbehov att det varit svårt att rekrytera. Konsekvenserna kan bli allvarliga för hela samhället om man inte hittar personal med relevant utbildning. Kompetensbrist begränsar företagens möjlighet att kunna utvecklas och därmed också deras möjligheter att investera i ny teknik och att växa, säger Caj Luoma, chef Kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Elever som gått ut gymnasieskolans fordons- och transportprogram är hett eftertraktade på arbetsmarknaden och får i regel jobb direkt efter examen. Drygt hälften av studenterna har en etablerad ställning på arbetsmarknaden redan ett år efter avslutade gymnasiestudier, menar Transportföretagen. Det är den högsta siffran bland alla gymnasieprogram.

– Motorbranschen är en framtidsbransch och vi är glada över att så många söker sig till transportföretagens olika yrken. Samtidigt vill vi bli ännu fler duktiga medarbetare de kommande åren. Om vi kan rekrytera fler till branschen kommer möjligheterna att skapa fler nya företag att öka, då stärker vi Sveriges konkurrenskraft, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen.

En positiv del av rapporten är däremot att andelen kvinnor i motorbranschen ökar. Totalt 10% av de anställda i de undersökta yrkena är kvinnor, enligt siffror från årets undersökning. Det är positiv trend då motsvarande siffra låg på 8% i “Tempen 2020”.

– Motorbranschen har under senare år genomgått en stor modernisering och förändring genom teknikutveckling och digitalisering. Det gör branschen i flera avseenden mera attraktiv och skapar dessutom ökad jämställdhet. Fler behöver få kännedom om detta, särskilt nu när gymnasievalet står öppet. Motorbranschen erbjuder goda karriärmöjlighet, möjlighet att arbeta utomlands och att få vara med om den spännande teknikutveckling som sker, säger Caj Luoma.

Det här behövs enligt Transportföretagen:

  • Öka ungas intresse för fordons- och transportprogrammet. Det behövs långsiktiga och offentliga satsningar som bidrar till att förändra bilden av yrkesutbildningar. ​
  • Utbildningskvaliteten behöver stärkas. Genom att initiera och stärka samverkan mellan gymnasieskolor och företag i motorbranschen höjs utbildningskvaliteten.​
  • Antalet platser inom vuxenutbildningen måste öka.
  • Fortsatt offentlig stöttning, utveckling och implementering av valideringssystem och yrkesprov.​
  • Integrerad körkortsutbildning för elever i gymnasieskolan – körkort utökar anställningsbarheten för ungdomarna.​
  • En dimensionering av utbildningssystemet måste anpassas till de faktiska rekryteringsbehoven i transportnäringen.  ​​
  • Inkludera automatisk högskolebehörighet i gymnasieskolans yrkesutbildningar. ​​

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tempen på Motorbranschen 2022
Tempen på Motorbranschen 2022
Ladda ned bild
Caj Luoma, chef Kompetensförsörjning
Caj Luoma, chef Kompetensförsörjning
Ladda ned bild
Marcus Dahlsten, Vd Transportföretagen
Marcus Dahlsten, Vd Transportföretagen
Ladda ned bild

Dokument

Om

Transportföretagen
Transportföretagen
Storgatan 19
102 49 Stockholm

08 762 71 00https://www.transportforetagen.se/

Transportföretagen är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 200 medlemsföretag med cirka 200 000 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

Stora möjligheter att få jobb i motorbranschen – över 6 000 personer behövs till 2026!19.2.2024 10:01:49 CET | Pressmeddelande

Det fortsätter att vara svårt att rekrytera personal inom motorbranschen. Svårast är det i Västra Götalands, Värmlands och Gotlands län enligt Transportföretagens rapport Tempen på motorbranschen. Värst är det i Västra Götalands län där hela 95 procent av företagen upplever det svårt vid rekrytering av personal. I Värmland och på Gotland är motsvarande siffror 80 procent.

Bussförare från Sverige vinner internationellt pris för sina insatser14.2.2024 14:19:53 CET | Pressmeddelande

Mats Skördeman, bussförare på Keolis i Uppsala, har idag fått medalj och diplom för "IRU Diploma of Honour" utdelat av Sveriges Bussföretags branschchef under en glädjefylld ceremoni hos Keolis i Uppsala. Priset delas ut av den internationella organisationen International Road Transport Union, IRU, varje år för att hylla yrkesförare över hela världen för sina insatser i samhället.

Nytt Paket-index visar att e-handel skapar stor efterfråga på fossilfria lätta lastbilar13.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

2023 skickades 197,4 miljoner paket från e-handlare till privatpersoner i Sverige och den totala paketvolymen ökade med 8,6 procent under året. Under Black Week och Cyber Week stod utlämningsställen för 48 procent av leveranserna vilket är fem procent mer än under helåret 2023. Hemleveranser stod för 40 procent av leveranserna och paketskåp för 12 procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye