Ny rapport: Efterlevandeskydd – finns ett behov hos pensionärer idag och ska det finnas en övre åldersgräns?
Avvecklingen av änkepensionen inleddes för dryga 30 år sedan, samtidigt infördes ett nytt efterlevandeskydd, omställningspensionen, som har en övre åldersgräns på 65 år. Det finns andra varianter på efterlevandeskydd för pensionärer men dessa är betingade av flera olika omständigheter. Pensionärer saknar därmed ett universellt efterlevandeskydd.
Rapporten söker svar på om det är rimligt att åldern avgör möjlighet till ett allmänt efterlevandeskydd och om det finns ett behov av efterlevandeskydd för pensionärer idag.
De motiv som den övre åldersgränsen i omställningspensionen bygger på konstateras inte hålla. Dessutom har samhällsförändringar som rör bland annat pensioner, digitalisering och bostadsmarknad medfört att en efterlevande pensionär kan stå inför olika ekonomiska och praktiska svårigheter när hushållet går från att bestå av två personer till en person.
Äldre har ett sämre efterlevandeskydd vid dödsfall än vad yngre i samma situation har, men har ett minst lika stort behov som yngre av ett tillfälligt efterlevandeskydd med syfte att ställa om sina utgifter.
En modernisering av efterlevandeskyddet behövs. Att avskaffa åldersgränsen i omställningspensionen är därför en uppenbar åtgärd som också kan genomföras skyndsamt. Samtidigt kan då åldersdiskrimineringen i lagstiftningen upphöra.
Nyckelord
Kontakter
Anna ErikssonPresschef, sakkunnig pensioner SPF Seniorerna
Tel:0706-606993anna.eriksson@spfseniorerna.seBilder
Dokument
Om
SPF Seniorerna är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden intresseorganisation för seniorer. SPF Seniorerna har närmare 250 000 medlemmar i cirka 750 föreningar och 26 distrikt spridda över hela landet. Våra prioriterade frågor är: Äldres ekonomi, hälsa och omsorg, boende, inflytande och rätt att arbeta.
Följ SPF Seniorerna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SPF Seniorerna
Otillräcklig vårbudget för seniorer15.4.2025 13:17:48 CEST | Pressmeddelande
I dag överlämnade regeringen sin ekonomiska vårproposition och vårändringsbudget till riksdagen. SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson kommenterar:
Pensionssystemets sjunkande legitimitet kan enbart stärkas genom högre pensionsavgift2.4.2025 09:31:20 CEST | Pressmeddelande
Att det inte lönar sig att ha arbetat för pensionen är förödande både för systemets legitimitet och för förhoppningarna om ett längre arbetsliv. En klar majoritet av dagens pensionärer klarar sig inte på enbart allmän pension. Och det är många "om" som ska uppfyllas för att få en bra pension i framtiden. Pensionsavgiften måste därför höjas och komma både dagens och framtidens pensionärer till del.
Så bra är hemtjänsten i Stockholms olika stadsdelar – enligt seniorerna själva29.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Enskede-Årsta-Vantör har den bästa hemtjänsten i Stockholms stad, men när stadsdelarna jämförs har skillnaderna ökat sedan förra året. Det visar Hemtjänstindex som för andra året presenteras på stadsdelsnivå i huvudstaden.
Positivt med förenklat grundskydd i pensionssystemet, men helhetssyn krävs12.12.2024 08:35:17 CET | Pressmeddelande
SPF Seniorerna välkomnar ett förenklat grundskydd, vilket vi länge har pekat på. Grundskyddet bör renodlas och finnas främst för de med lågt intjänande till pensionen - inte som i dagsläget för tre av fyra pensionärer. Ett bra grundskydd fordrar dock att det lönar sig att ha arbetat i inkomstpensionen, vilket det inte gör idag. Och att pensionssystemet se över i sin helhet, inte olika delar var för sig.
Hemtjänstindex 2024: Här är Sveriges bästa hemtjänstkommuner – Jönköping i topp4.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
När Hemtjänstindex för tredje året rankar Sveriges kommuner hamnar Jönköping högst upp följt av Halmstad och Götene. Den kommun som förbättrat sig allra mest från förra året är Grästorp. Hemtjänstindex syftar till att driva kvalitetsutveckling och synliggöra framgångsfaktorer i hemtjänsten. Genom att jämföra kommunernas resultat kan kommuner inspireras att förbättra sitt arbete och höja livskvaliteten för seniorer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum