Rekordmånga fick internetförmedlad KBT via Internetpsykiatri 2021
Övergången till behandlingsplattformen Stöd och Behandling (SOB) innebar att fler patienter inte bara i Region Stockholm utan i hela landet uppmärksammade behandlingsformen. Behandling för hälsoångest, social fobi och insomni var några av de mest efterfrågade, trots att det inte är de vanligaste diagnoserna.
– Vi erbjuder effektiva och specialiserade behandlingar inom internetbaserad KBT som i vissa fall bara finns hos oss. Behandlingarna för dysmorfofobi (BDD) och tvångssyndrom (OCD), till exempel, kan hjälpa personer runt om i landet som inte har tillgång till behandlingsalternativ för sina besvär. Därför är det positivt att behandlingarna kan upptäckas av och därmed hjälpa fler människor, säger Daniel Östlund, leg. psykolog på OCD-programmet.
Internetbaserad KBT fungerar bra och har jämförbara effekter med både individuell behandling och gruppterapi, enligt vetenskapliga studier och beprövad erfarenhet. Psykiatri Sydväst i Region Stockholm har ett brett vårdutbud och erbjuder vård för svårt sjuka patienter samtidigt som många med milda till medelsvåra besvär får bra hjälp av internetförmedlad behandling.
– Det här är regiondriven vård utan vinstintressen där vår internetförmedlade KBT är tillgänglig att söka för alla vuxna i hela Sverige. Att fler personer får tillgång till bra behandling skapar inte bara nytta för den enskilda individen utan också för mer resurskrävande vård, eftersom internetpsykiatrisk behandling både skapar och frigör resurser för svårt sjuka patienter, säger Josefine Öhman, leg. psykolog Internetpsykiatri.
Nyckelord
Kontakter
Daniel ÖstlundLeg. psykolog OCD-programmetSLSO, Psykiatri Sydväst
Tel:0761 86 34 11daniel.ostlund@regionstockholm.seJosefin ÖhmanLeg. psykolog InternetpsykiatriSLSO, Psykiatri Sydväst
Tel:0730 88 77 04Stockholms läns sjukvårdsområdePressfunktion
Tel:08-123 40 444press.slso@regionstockholm.seOm

Solnavägen 1
113 65 Stockholm
08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/
SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.
Följ Stockholms läns sjukvårdsområde
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde
Fyra av tio gravida får inte frågan om våldsutsatthet trots tydliga riktlinjer17.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Endast sex av tio gravida får frågan om våld i nära relation, trots nationella riktlinjer. Samtidigt söker var sjätte nybliven mamma akutvård inom en månad efter förlossningen– ofta för besvär som primärvården hade kunnat hantera. Det visar en avhandling av barnmorskan Ragnhild Eikemo vid Akademiskt primärvårdscentrum, som betonar barnmorskans nyckelroll i att upptäcka ohälsa och våldsutsatthet.
Enklare och säkrare med uppdaterad egenregistrering13.2.2025 08:00:00 CET | Nyheter
Sedan en tid kan patienter som söker vård vid någon av våra närakuter registrera sin ankomst och symtom via Alltid öppet. Nu har funktionen förbättrats, vilket gynnar både patienter och medarbetare i vården.
Vårdcentraler i Huddinge samarbetar med kommun kring äldre7.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Genom ett nära samarbete mellan kommun och vårdcentraler fångas sköra äldre i Huddinge upp och erbjuds förebyggande insatser.
Närakuterna gipsade 9 000 frakturer förra året5.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 fick drygt 9 000 personer hjälp med att få en fraktur gipsad på någon av våra närakuter.
Fler får hjälp med cancerrehabilitering i Region Stockholm4.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 4 februari är Världscancerdagen, i år med temat rehabilitering. Under 2024 remitterades cirka 1 500 nya patienter till Centrum för cancerrehabilitering vilket är 300 fler än året innan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum