Ny rapport: fortsatt stora skador i svenska skogar

Rottickan är just nu den allvarligaste skadesvampen i landet. Den angriper flera olika trädslag men främst gran och leder till röta i både trädets stam och rötter. Enbart virkesförsämringen beräknas kosta skogsbruket upp emot en miljard kronor per år. Det framgår i Skogsstyrelsens skaderapport för 2021 som tagits fram i samarbete med Skogsskadecentrum vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Rapporten sammanfattar skadeläget och de allvarligaste skadorna på skog under året.
Utvecklingen av flera skador väntas också förvärras av klimatförändringarna. Det är en orsak till att det blir allt viktigare för skogsägare att anpassa skogsskötseln men också storleken på viltstammarna för att möta många av de skadegörare och skadeorsaker som hotar skogen. Rapporten tar även upp att det är viktigt att skogsägare ståndortsanpassar bestånden så mycket som möjligt, det vill säga att man sätter träd på marker där de också trivs.
Skogsägaren kan påverka
˗ Som skogsägare ska man till exempel inte föryngra med gran på torra magra marker, det motverkar angrepp av granbarkborre men även angrepp av andra skadeinsekter och rotröta, säger Lennart Svensson, nationell skadesamordnare på Skogsstyrelsen.
˗ Genom aktiv skogsskötsel kan man begränsa snöbrott och förebygga stormskador. Även betesskador av älg och andra hjortdjur kan minskas genom att ha en bra balans mellan storlek på viltstammen och tillgång till naturligt foder.
Skogsstyrelsen jobbar med flera samverkansprojekt tillsammans med skogsbruket, myndigheter och forskare för att begränsa olika skogsskador genom kunskapsinhämtning och informationsspridning. Utöver detta satsar Skogsstyrelsen bland annat på utveckling av metoder för inventering och upptäckt av olika skogsskador exempelvis med hjälp av artificiell intelligens (AI). Nya föreskrifter om krav på att inte plantera gran på magra och torra marker är också ett led i att förebygga skogsskador.
Skadorna varierar över landet:
Götaland
Betesskadorna är fortsatt höga i hela landet men mest drabbat är Götaland, där älgbetesinventeringen (Äbin) visar att i genomsnitt 15 procent av ungtallarna har allvarliga betesskador. Skogarna i Götaland, främst i de östra delarna, har även drabbats hårt av granbarkborreangrepp.
Svealand
Granbarkborreangrepp ligger i samma nivå som de gjorde 2020 och de största skadorna återfanns i den östra delen. Tendensen är att tyngdpunkten på angreppen har flyttats norrut, med epicentrum i Södermanland. Även Svealand är hårt drabbat av betesskador med 12 procent årsskador på tall.
Norrland
Norrland är hårt drabbat av så kallade multiskador, det vill säga att ungskogen drabbas av flera olika skador och där betesskador från älg har störst betydelse men svampangrepp av exempelvis törskate också är vanliga. En konsekvensanalys utförd 2021 visar att den framtida skogstillväxten i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland riskerar att bli ungefär 20 procent mindre per år jämfört med tidigare beräkningar i skoglig konsekvensanalys (SKA).
Läs hela rapporten här: Rapport 2022 06 Skogsskador i Sverige 2021 (skogsstyrelsen.se)
Mer information:
Lennart Svensson, nationell skadesamordnare, Skogsstyrelsen, 0470-72 61 31,
070-548 57 30, lennart.svensson@skogsstyrelsen.se
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 94 93, 073-029 84 92, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se
AnnaLena Olausson, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, annalena.olausson@skogsstyrelsen.se
Regionala kontakter:
Tobias Gramner, regional skadesamordnare Nord, Skogsstyrelsen,
0970-643 45, 072-514 66 11, tobias.gramner@skogsstyrelsen.se
Matts Rolander, regional skadesamordnare Mitt, Skogsstyrelsen, 018-27 88 43,
070-396 67 01,matts.rolander@skogsstyrelsen.se
Mats Carlén, regional skadesamordnare Syd, Skogsstyrelsen, 035-13 68 41,
070-215 71 35,mats.carlen@skogsstyrelsen.se
Bilder

Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Nya indikatorer visar ojämställd skogssektor – miljonsatsning ska förstärka arbetet6.5.2025 13:18:16 CEST | Pressmeddelande
Åtta av elva indikatorer över jämställdheten inom skogssektorn visar på en manlig dominans. Det visar den första sammanställningen av Skogssektorns jämställdhetsindikatorer som presenterades i dag. Samtidigt har Skogssektorns jämställdhetsråd beslutat om en ny miljonsatsning för ökad jämställdhet i skogen.
Pressinbjudan: så ojämställd är skogssektorn – ny statistik och miljonsatsning presenteras30.4.2025 08:59:37 CEST | Pressmeddelande
För första gången presenteras Skogssektorns jämställdhetsindikatorer på en digital presskonferens klockan 12:30, 6 maj. Indikatorerna visar på elva områden hur det ser ut med jämställdheten inom svensk skogssektor. På presskonferensen presenterar Skogssektorns jämställdhetsråd också en ny miljonsatsning för ökad jämställdhet i skogen.
Skogsstyrelsen minskar antalet kontor i Dalarna16.4.2025 14:04:32 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen kommer att minska antalet kontor i Dalarna och fortsättningsvis finnas kvar i Mora, Falun, Leksand, Hedemora och Malung. Skogsstyrelsens verksamhet kommer däremot att fortsätta finnas i hela länet.
Ny karta minskar risken för skador på vatten vid skogsbruk7.4.2025 07:38:37 CEST | Pressmeddelande
Nu kan skogsägare och övriga skogsbruket lättare bedöma riskerna för en försämrad vattenkvalitet i samband med till exempel avverkning och andra åtgärder i skogen. Idag sjösätter Skogsstyrelsen den nya Skogsvattenkartan som visar hur en åtgärd kan påverka vattnet och därmed guida skogsägaren till en bättre hänsyn. Kartan är också ett stöd vid återvätning.
Skaderapport: skogar i södra Sverige hårt ansatta av torka3.4.2025 07:50:57 CEST | Pressmeddelande
Skogar i främst södra Sverige lider av återkommande torka, något som accelererade med den torra sommaren 2018. Träden har ännu inte återhämtat sig och har svårt att komma i gång med tillväxten på flera håll. Det visar årets skogsskaderapport för 2024 från Skogsstyrelsen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum