Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation tackar nej till medlarnas bud om omställningsavtal

Dela
Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation kan inte teckna ett omställningsavtal som blir minst åtta gånger dyrare än idag, och samtidigt behålla långa uppsägningstider och den unikt kostsamma lönegarantin vid omplacering. Sent i medlingen har det dessutom dykt upp ytterligare kostsamma krav från arbetstagarorganisationerna. Därför har Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation tackat nej till medlarnas slutbud.

Efter ett års diskussioner och tre veckors medling har parterna fortfarande inte hittat en konstruktiv lösning för Svenska kyrkans framtid. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation vill ha ett modernt, extra generöst omställningsavtal som ger både arbetsgivare och arbetstagare bättre förutsättningar vid en omställning. Kommunal vill behålla gamla, kostsamma villkor som skapar inlåsningseffekter. De har varslat om strejk och blockad som träder i kraft fredagen den 29 april klockan 9:00.

- Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation kan inte teckna ett omställningsavtal som blir minst åtta gånger dyrare än idag, och samtidigt behålla långa uppsägningstider och den unikt kostsamma lönegarantin vid omplacering. Sent i medlingen har det dessutom dykt upp ytterligare kostsamma krav från arbetstagarorganisationerna. Därför har vi tackat nej till medlarnas slutbud, säger Cecilia Herm, förhandlingschef Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har erbjudit bättre avgångsersättning, mer generös löneutfyllnad och ett mer omfattande studiestöd än andra omställningsavtal på marknaden. I utbyte vill vi förändra de långa uppsägningstiderna och den orimligt kostsamma lönegarantin vid omplacering.

- I en förhandling måste man ge och ta, men det finns också en gräns för hur dyrt ett avtal får bli. Svenska kyrkans verksamhet finansieras av medlemsavgifter och många församlingar har mycket knappa resurser, säger Cecilia Herm.

Svenska kyrkans församlingar och pastorat är självständiga, ofta mycket små, arbetsgivare med egen ekonomi.De flesta har mycket få medarbetare, några har gått samman till stora pastorat. Vissa har en god ekonomi men många har svårt att få pengarna att räcka till den viktiga verksamheten.

- Som arbetsgivarorganisation måste vi ta ansvar för att teckna avtal som fungerar för hela Svenska kyrkan, och som bidrar till att resurserna används på ett effektivt sätt, säger Cecilia Herm.

Frågan om nya omställningsvillkor för Svenska kyrkan var uppe redan i avtalsrörelsen 2020 och förhandlingar har pågått sedan våren 2021 utan att parterna har kunnat mötas. Kommunal varslade den 8 april om strejk och blockad som träder i kraft fredagen den 29 april 2022 klockan 9:00. Övriga arbetstagarorganisationer har inte sagt upp avtalen men har deltagit i medlingen.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har samsyn med Kommunal om att begravningar ska genomföras som vanligt även under stridsåtgärder. Strejkande arbetstagare som behövs för att genomföra en begravning avbryter strejken för att utföra de arbetsuppgifterna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation
Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation
Besöksadress: Vattugatan 17
10123 Stockholm

http://www.svenskakyrkan.se/arbetsgivare

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation är arbetsgivar- och serviceorganisation för Svenska kyrkans församlingar, pastorat och stift. Organisationen tecknar kollektivavtal för Svenska kyrkans anställda och ger utbildning, rådgivning och service inom arbetsgivarfrågor.

Följ Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye