Akavia

Vilka är de viktigaste valfrågorna?

Dela
Plånboksfrågor, pensioner och kompetensbrist. Det är några ämnen som diskuteras i ett nytt avsnitt av Studio Akavia Möter. Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg, Dagens Nyheters ledarskribent Susanne Nyström och tankesmedjan Fores vd Ulrica Schenström deltog i samtalet om vilka som kommer att bli de viktigaste valfrågorna.
Dagens Nyheters ledarskribent Susanne Nyström,  tankesmedjan Fores vd Ulrica Schenström och Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg deltog i samtalet med Caroline Cederquist som moderator.
Dagens Nyheters ledarskribent Susanne Nyström, tankesmedjan Fores vd Ulrica Schenström och Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg deltog i samtalet med Caroline Cederquist som moderator.

Ulrica Schenström tror att valet kommer att domineras av en plånboksdiskussion på grund av den svåra ekonomiska situation och de stigande priser som Ukrainakriget har fört med sig.

– Det kanske inte är det som jag skulle önska var de stora frågorna, att det blir en utbudspolitik och att man kommer att höja hela tiden med fler poliser och ökade bidrag. Jag skulle önska att man kunde göra konstruktiva systemförändringar som på lång sikt skapar bättre förutsättningar för folk, säger Ulrica Schenström.

Också Susanne Nyström menar att valet kommer att kännetecknas av överbudspolitik.

– Det tycker jag att vi har sett redan nu i vårbudgeten där man ger pengar till bilägare, husägare och även pratar om tillskott till pensionärerna. Jag tror att det delvis har sin botten i coronapandemin där flera politiker blev lite fartblinda eftersom vi hade väldigt expansiva budgetar. Det var motiverat under pandemin men är det inte längre.

Anders Lindberg tror att valet kommer att röra sig runt traditionella frågor.

– Den kommer att handla om ekonomi, jobb och välfärd därför att det är så svenska valrörelser i regel ser ut. Det kommer att bli en förvåning för många kommenterar som har bestämt sig att det ska handla om pandemin, Nato eller andra frågor. Det kommer det inte att göra utan svenska väljare kommer att gå tillbaka till sig själva och fundera på hur politiken påverkar den egna vardagen, säger han.

Se hela sändningen här.

Kontakter

Bilder

Dagens Nyheters ledarskribent Susanne Nyström,  tankesmedjan Fores vd Ulrica Schenström och Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg deltog i samtalet med Caroline Cederquist som moderator.
Dagens Nyheters ledarskribent Susanne Nyström, tankesmedjan Fores vd Ulrica Schenström och Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg deltog i samtalet med Caroline Cederquist som moderator.
Ladda ned bild

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 135 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

Akavias lönestatistik: Ekonomer i lönetoppen medan kommunikatörer ökar mest19.2.2024 11:15:59 CET | Pressmeddelande

Medianlönen för de akademiker som fack- och professionsförbundet Akavia samlar ökade med 2 000 kr per månad under 2023 jämfört med året innan och ekonomerna är fortsatt högst upp i lönetoppen. Högst löneutveckling hade kommunikatörerna, medan juristerna sticker ut med sämst löneutveckling. Den höga inflationen innebar dock en minskad reallöneutveckling för samtliga. Det visar ny lönestatistik från Akavia som släpps idag.

Vobruari - 6 av 10 akademiker som är hemma med sjukt barn vobbar i princip alltid22.1.2024 11:23:46 CET | Pressmeddelande

Att kunna jobba samtidigt som man tar hand om sjukt barn har blivit allt vanligare i och med distansarbete, och för akademiker är det nu mer relevant att prata om vobruari än vabruari. Samtidigt behöver arbetsgivare anpassa organisationen efter verkligheten att medarbetare kan behöva vara borta. Siffror från fackförbundet Akavia visar bland annat att varannan som vobbar gör det för att de ändå får göra jobbet vid ett senare tillfälle.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye