European Energy

Positiva utsikter för solparken i Svedberga

Dela
European Energy har idag överklagat Länsstyrelsen Skånes beslut att stoppa solparken i Svedberga utanför Helsingborg till mark- och miljödomstolen i Växjö, och yrkar på att Länsstyrelsens beslut om förbud ska upphävas. Länsstyrelsens beslut försenar produktionen av grön och billig solel i Skåne och går emot tidigare domar från mark- och miljödomstolen som gett klartecken för solparker på jordbruksmark.
Peter Braun
Peter Braun

­– Vi är klart optimistiska. Regionen behöver ett tillskott av ny grön energi om det ska bli möjligt att klara den gröna omställningen och en fortsatt hållbar utveckling, säger Peter Braun, projektchef för Sverige, Norge och Finland på European Energy.

Frågan om solparken i Svedberga ska ses mot bakgrund av de rekordhöga elpriserna, Europas behov av att göra sig oberoende av Rysslands olja och gas samt ett alltmer akut globalt klimatnödläge.

– I det läget går det inte att säga nej till ny grön energi. Det är heller inte lagens avsikt, säger Peter Braun.

European Energy kommer också att begära anstånd med att utveckla grunderna för sin talan.

 – Generellt anser vi att energiförsörjning och livsmedelsproduktion är två samhällsintressen som går att kombinera. Solparken är en tillfällig anläggning som inte skadar marken utan tvärtom skyddar den från permanent exploatering, säger Peter Braun.

Av solparkens totala yta på 232,5 hektar kommer cirka en tredjedel att täckas med solpaneler. Resten av marken kan användas för exempelvis odling av vall. I ytterkanten av solparken planteras ett insynsskydd med stort antal träd och buskar, vilket bidrar till att stärka den biologiska mångfalden. När solpanelerna är färdiganvända, efter 30–40 år, kan de monteras ned och marken återgå till traditionellt jordbruk.

Fakta om Solenergianläggningen i Svedberga:

  • 168 MW installerad effekt (Sveriges största solcellsanläggning)
  • Ungefärlig produktion 147 GWh/år (motsvarar 35 000 villors årskonsumtion av el, exklusive el för uppvärmning)
  • Yta 232,5 hektar, varav 76 hektar täcks av solpaneler
  • Marken mellan panelerna kommer att användas for jordbruksliknande skötsel. 
  • Byggtid 12–16 månader
  • Byggs med solceller på horisontella enaxlade solspårare (single-axis trackers)

Kontakter

Bilder

Peter Braun
Peter Braun
Ladda ned bild

Om

European Energy
European Energy
World Trade Centre Växjö, Södra Järnvägsgatan 4A
352 36 Växjö

+46 709 56 00 80https://se.europeanenergy.com

European Energy är ett danskt företag som utvecklar, finansierar, bygger och driver vind- och solkraftparker samt storskaliga Power-to-X-anläggningar i hela världen. Vi levererar helhetslösningar och tar fram våra egna system, metoder och tekniska lösningar.  Sverige är en av bolagets nyckelmarknader. European Energys vision är att vara en världsledande kraft i den gröna omställningen. Läs mer om European Energy på LinkedIn eller https://se.europeanenergy.com/

Följ European Energy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från European Energy

European Energy och Svea Vind Offshore undersöker möjligheterna för e-metanolfabrik i Söderhamn12.2.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Den danska energiutvecklaren, European Energy och den svenska aktören för havsbaserad vindkraft, Svea Vind Offshore, har undertecknat en avsiktsförklaring för köp av detaljplanerad industrimark i Ljusne-Vallvik utanför Söderhamn. Målet är att använda marken för bygget av en e-metanolfabrik som kan bli en av världens största och en stor arbetsgivare i Söderhamn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye