Psykologens tips: Så hanterar du social ångest på jobbet
Efter två år av hemmakontor är det många som har gått tillbaka till de gamla vanliga rutinerna igen. För vissa är det en lättnad att vara tillbaka, men för andra kan återgången väcka både oro och ångest.
– Det är helt normalt att känna att det är jobbigt att vara tillbaka bland kollegorna igen. Men får du ofta ångestkänslor och undviker sociala situationer med kollegor eller utanför jobbet, då finns det en risk att det rör sig om social ångest, säger Ellen Risto, legitimerad psykolog på Ahum.
Cirka 13 procent av befolkningen beräknas lida av social ångest någon gång under sin livstid, vilket gör det till den vanligaste ångestproblematiken.
– Typiska symptom på social ångest är att hjärtat börjar slå, svetten börjar rinna och andningen ökar i tempo, fortsätter Ellen Risto.
Social ångest kan delas upp i två kategorier, generell och specifik social ångest. Generell social ångest är kopplat till flera olika sociala situationer medan specifik social ångest är kopplat till en social situation, ofta innefattande prestation.
– Personer med social ångest känner ofta rädsla av tanken att prata inför en främling. Det bidrar till att mindre än hälften av de som drabbas söker hjälp för sina problem. Men social ångest går inte över av sig själv, säger Ellen Risto.
Man kan behandla social ångest med KBT (kognitiv beteendeterapi) och psykodynamisk terapi. KBT är en terapiform som går ut på att förändra tankar, känslor och beteenden. Under behandlingen får man ofta uppgifter och övningar som man sedan ska utföra på egen hand. Psykodynamisk terapi är en terapiform med målet att man ska få bättre självinsikt, ökad självkännedom samt förmågan att själv kunna lösa inre konflikter som eventuellt kommer att uppstå i framtiden.
Psykologens fyra tips på hur du kan hantera social ångest
- Motion, avslappning och sömn. När vi motionerar frigörs hormoner i kroppen som fungerar stämningshöjande och när vi sover återhämtar sig våra kroppar och bearbetar alla intryck vi samlat på oss under dagen. Har du svårt att sova är det bra att testa olika andningsövningar för att slappna av och lättare hantera din oro.
- Försök att utmana dig själv att stanna kvar i de svåra situationerna. Utmana dig själv att vara i stunden fullt ut. Håll ögonkontakt, spegla vad den andra säger och prata i vanlig takt.
- Identifiera det du är rädd för och vad du gör för att undvika det du är rädd för. Fundera hur du skulle vilja hantera liknande situationer.
- Prata med någon. För att lyckas förändra ditt beteende kan du behöva både hjälp och stöd från någon du litar på.
Kontakter
Linnea Klippvik
Tel:0706809609linnea.klippvik@fuzepr.seBilder
Dokument
Om
Ahum brinner för allas rätt att må bra och prestera bra, både hemma och på jobbet. Med mer än 140 anslutna terapeuter och digitala verktyg kan de ge rätt stöd till alla. Till både anställda och privatpersoner. När det behövs. Om det behövs.
Följ Ahum
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Ahum
Psykologen tipsar: Så slipper du ångest inför jul6.12.2023 07:59:00 CET | Pressmeddelande
Julen är en tid för traditioner. Samtidigt är det många som vill bryta invanda mönster. Ellen Risto, psykolog hos Ahum, ger sina bästa tips på hur du som vill bryta vanans makt kan gå tillväga.
Nu ska alla sjukvårdsstudenter utbildas i digital vård20.9.2023 11:32:07 CEST | Pressmeddelande
Regeringens utredare föreslår att alla studenter inom medicinska utbildningar framöver ska utbildas i digital vård, något som påverkar närmare 80 000 studenter. Förslaget välkomnas av den digitala psykologtjänsten Ahum.
Varannan ung kvinna orolig för att pengarna inte ska räcka till under semestern20.7.2023 07:03:00 CEST | Pressmeddelande
Semestertiderna är nu i full gång, men för många innebär sommarens olika aktiviteter, tillsammans med ökade kostnader i samhället, en oro för att pengarna inte ska räcka till. Störst är oron bland unga kvinnor. – Det finns konkreta verktyg att ta hjälp av för att hålla oron på en rimlig nivå, så att inte semestern förstörs av orostankar, säger psykologen Ellen Ristos från den digitala psykologtjänsten Ahum.
Psykologens tips: Så hanterar du oro kring räntehöjningen29.6.2023 12:10:46 CEST | Pressmeddelande
Ökad ekonomisk oro och nytt besked från Riksbanken. Legitimerade psykologen Ellen Risto tips för att hantera känslorna. – Oro är en tankeprocess som är naturlig men om du känner stor oro kring ekonomin kan det vara bra att försöka distansera sig från tanken så den inte får så stor plats.
Fler oroar sig över ekonomin – oron störst bland unga kvinnor29.6.2023 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Sex av tio svenskar är mer oroade för sin ekonomi nu jämfört med för ett år sedan, unga kvinnor är mest oroade. En av tre unga kvinnor mellan 16-34 år är oroliga för att pengarna inte ska räcka till hyran. Varannan ung kvinna är också orolig för att pengarna inte räcker till sommarsemestern. Detta visar en undersökning gjord av Kantar Sifo.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum