Ahum

Psykologens tips: Så hanterar du social ångest på jobbet

Dela
Många upplever att det är ansträngande att återvända till arbetsplatsen igen. När vardagen återgått till det normala är det inte ovanligt att kämpa med social oro och ångest. Därför har Ellen Risto, legitimerad psykolog på Ahum, samlat sina bästa tips på vad man själv kan göra för att hantera social ångest.

Efter två år av hemmakontor är det många som har gått tillbaka till de gamla vanliga rutinerna igen. För vissa är det en lättnad att vara tillbaka, men för andra kan återgången väcka både oro och ångest. 

– Det är helt normalt att känna att det är jobbigt att vara tillbaka bland kollegorna igen. Men får du ofta ångestkänslor och undviker sociala situationer med kollegor eller utanför jobbet, då finns det en risk att det rör sig om social ångest, säger Ellen Risto, legitimerad psykolog på Ahum.

Cirka 13 procent av befolkningen beräknas lida av social ångest någon gång under sin livstid, vilket gör det till den vanligaste ångestproblematiken.

– Typiska symptom på social ångest är att hjärtat börjar slå, svetten börjar rinna och andningen ökar i tempo, fortsätter Ellen Risto.

Social ångest kan delas upp i två kategorier, generell och specifik social ångest. Generell social ångest är kopplat till flera olika sociala situationer medan specifik social ångest är kopplat till en social situation, ofta innefattande prestation.

– Personer med social ångest känner ofta rädsla av tanken att prata inför en främling. Det bidrar till att mindre än hälften av de som drabbas söker hjälp för sina problem. Men social ångest går inte över av sig själv, säger Ellen Risto.

Man kan behandla social ångest med KBT (kognitiv beteendeterapi) och psykodynamisk terapi. KBT är en terapiform som går ut på att förändra tankar, känslor och beteenden. Under behandlingen får man ofta uppgifter och övningar som man sedan ska utföra på egen hand. Psykodynamisk terapi är en terapiform med målet att man ska få bättre självinsikt, ökad självkännedom samt förmågan att själv kunna lösa inre konflikter som eventuellt kommer att uppstå i framtiden.

Psykologens fyra tips på hur du kan hantera social ångest

  1. Motion, avslappning och sömn. När vi motionerar frigörs hormoner i kroppen som fungerar stämningshöjande och när vi sover återhämtar sig våra kroppar och bearbetar alla intryck vi samlat på oss under dagen. Har du svårt att sova är det bra att testa olika andningsövningar för att slappna av och lättare hantera din oro.
  2. Försök att utmana dig själv att stanna kvar i de svåra situationerna. Utmana dig själv att vara i stunden fullt ut. Håll ögonkontakt, spegla vad den andra säger och prata i vanlig takt. 
  3. Identifiera det du är rädd för och vad du gör för att undvika det du är rädd för. Fundera hur du skulle vilja hantera liknande situationer.
  4. Prata med någon. För att lyckas förändra ditt beteende kan du behöva både hjälp och stöd från någon du litar på.

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Ahum brinner för allas rätt att må bra och prestera bra, både hemma och på jobbet. Med mer än 140 anslutna terapeuter och digitala verktyg kan de ge rätt stöd till alla. Till både anställda och privatpersoner. När det behövs. Om det behövs.

Följ Ahum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ahum

Varannan ung kvinna orolig för att pengarna inte ska räcka till under semestern20.7.2023 07:03:00 CEST | Pressmeddelande

Semestertiderna är nu i full gång, men för många innebär sommarens olika aktiviteter, tillsammans med ökade kostnader i samhället, en oro för att pengarna inte ska räcka till. Störst är oron bland unga kvinnor. – Det finns konkreta verktyg att ta hjälp av för att hålla oron på en rimlig nivå, så att inte semestern förstörs av orostankar, säger psykologen Ellen Ristos från den digitala psykologtjänsten Ahum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye