Ahum

Stressfria dagen: Stressignaler att ta på allvar

Dela
Lördagen den 28 maj uppmärksammas stressfria dagen. Den finns för att belysa de negativa effekter som stressen har och hur vi kan förebygga detta. Stress ingår i livet och är något som alla upplever. Men när påfrestningarna blir större än vad vi tycks klara kan det i sin tur leda till utmattning. Ellen Risto, legitimerad psykolog på Ahum har samlat några exempel på stressignaler som man bör ta på allvar.

Stress är en naturlig reaktion när vi ställs inför påfrestningar. Att uppleva kortvarig stress då och då är alltså en naturlig reaktion som kan hålla oss alerta och fokuserade. När stressen däremot är återkommande och långvarig så kan den leda till utmattningssyndrom. Antal personer som är sjukskrivna på grund av stress har ökat senaste året och i februari i år registrerades över 37 700 pågående sjukfall, den högsta siffran på fem år.1

Symptomen vid stress skiljer sig beroende på om stressen är kortvarig eller långvarig. Med kortvarig stress menas stress som upplevs under en kort period – exempelvis inför en viktig presentation. Medan långvarig stress uppkommer när den kortvariga stressen är ganska konstant under längre perioder – exempelvis om du alltid har för mycket att göra på jobb eller inte får ihop vardagspusslet.

Ofta kanske man inte upptäcker att man är stressad förrän man gör något som är tecken på stress. Psykologen Ellen Risto har listat olika beteenden som stressade personer som hon pratat med har uppgett.

Saker du gör som kan vara tecken på stress

 • Träffa vänner och familj som man annars tycker om att göra, gör mig nu irriterad.
 • Öppnar kylskåpet och glömmer vad jag ska ha.
 • Glömmer bort att äta eller gå på toa.
 • Svårt att hålla en röd tråd eller har svårt att förklara något.
 • Pratar i halva meningar.
 • Hoppar mellan arbetsuppgifter utan att göra klart något.
 • Att lyssna på stökiga poddar eller hög musik blir för mycket intryck, vilket jag vanligtvis kan hantera.
 • Lyssnar på röstmeddelanden i 2x hastigheten.
 • Har en snabb låt på repeat i huvudet som jag inte blir av med.
 • Spänningshuvudvärk.
 1. Försäkringskassan. Antal personer som är sjukskrivna på grund av stress: https://www.forsakringskassan.se/!ut/p/z0/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfIj8nKt8jNTrNKy9YpLgMLFJZlIrJTEksSkxGL9gmxHRQDoXc20/#!/sjuk/sjp-pagaende-sjukfall-diagnos-f43/SJPPagSjukfallDiagnosF43 Hämtat 23 maj 2022.

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Ellen Risto, legitimerad psykolog på Ahum.
Ellen Risto, legitimerad psykolog på Ahum.
Ladda ned bild

Om

Ahum brinner för allas rätt att må bra och prestera bra, både hemma och på jobbet. Med mer än 140 anslutna terapeuter och digitala verktyg kan de ge rätt stöd till alla. Till både anställda och privatpersoner. När det behövs. Om det behövs.

Följ Ahum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ahum

Varannan ung kvinna orolig för att pengarna inte ska räcka till under semestern20.7.2023 07:03:00 CEST | Pressmeddelande

Semestertiderna är nu i full gång, men för många innebär sommarens olika aktiviteter, tillsammans med ökade kostnader i samhället, en oro för att pengarna inte ska räcka till. Störst är oron bland unga kvinnor. – Det finns konkreta verktyg att ta hjälp av för att hålla oron på en rimlig nivå, så att inte semestern förstörs av orostankar, säger psykologen Ellen Ristos från den digitala psykologtjänsten Ahum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum