Förgiftningens ABC - Så agerar du när ditt barn blivit förgiftat
Ett grundläggande tips när det gäller alla typer av läkemedel och kemikalier när småbarn finns i hemmet är att förvara dem utom räckhåll för nyfikna händer.
─ Många förgiftningar i hemmet skulle kunna förebyggas bara genom att förvara läkemedel i ett låst medicinskåp och hushållskemikalier gärna inlåsta och utom räckhåll för familjens minsta medlemmar, säger Peter Hultén, Giftinformationscentralen.
Tre råd för att undvika förgiftningar
- Se till att inte ha stor mängd läkemedel lättillgängligt hemma för att minska risken för olyckstillbud eller impulshandling (gäller även receptfria läkemedel som paracetamol och ibuprofen),
- Förvara hushållskemikalier oåtkomligt för barn, helst inlåsta. Vissa kemikalier är så farliga att barnfamiljer helst bör undvika att ha dem hemma, till exempel propplösare, ugnsrengöring och 24-procentig ättika.
- Undvik att hälla upp och förvara kemikalier i petflaskor eller glas som inte är tydligt uppmärkta (för att minska risken att det förväxlas med dryck).
Om du misstänker att ditt barn har fått i sig något olämpligt går det alltid bra att ringa 112 och be att bli kopplad till Giftinformationscentralen för rådgivning. När det gäller läkemedel är det viktigt att inte invänta symtom.
─ En vanlig missuppfattning är att det skulle vara bra att framkalla kräkning vid förgiftning. Ibland kan det snarare förvärra situationen. Därför är det viktigt att alltid kontakta oss på Giftinformationscentralen innan du framkallar en kräkning, säger Peter Hultén.
Fem tips om du misstänker förgiftning:
- Kontakta alltid Giftinformationscentralen innan du framkallar kräkning. Det är sällan nödvändigt vid förgiftningar och det kan till och med förvärra situationen i vissa fall.
- Vid förtäring, skölj ur munnen och ge lite dryck, men bara om personen är vid fullt medvetande. Det finns ingen fördel med att dricka mjölk jämfört med vatten.
- Medicinskt kol är bra att ha hemma men kontakta Giftinformationscentralen innan du ger det (kol är inte lämpligt vid alla förgiftningar).
- Ögonstänk av frätande ämnen (till exempel propplösare, ättika) innebär risk för allvarlig skada. Skölj omedelbart med rinnande vatten under minst 15 minuter. Ring därefter Giftinformationscentralen.
- Har du fått kemikalier på huden spola med rinnande vatten. Tvätta sedan med tvål och vatten. Kontakta Giftinformationscentralen.
Kontaktuppgifter för allmänheten
När det är akut: ring 112 och be att bli kopplad till Giftinformationscentralen.
I mindre akuta fall kan du ringa 010-456 6700.
Fördjupande fakta
De fem farligaste kemikalierna i hemmet:
- Propplösare
- 24-procentig ättika
- Ugnsrengöring
- Knappcellsbatteri
- Tändvätska
Samtalsstatistik om tillbud hos barn under 10 år
- Under 2021 inkom strax över 7 000 frågor om tillbud med läkemedel hos barn under 10 år till Giftinformationscentralen. Förgiftningsrisken bedömdes som liten i 87% av fallen. Vid 13% av fallen rekommenderades sjukvård eller gavs behandlingsråd till sjukvårdspersonal.
- Under 2021 inkom nästan 12 000 frågor om tillbud med kemikalier och kemiska produkter hos barn under 10 år till Giftinformationscentralen. I 87 % av fallen krävdes det endast en enkel åtgärd på olycksplatsen.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Länkar
Om
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Växande marknad för medicinteknik kräver stärkt tillsyn10.12.2024 10:27:50 CET | Pressmeddelande
Riksrevisionens har granskat om statens tillsyn över medicintekniska produkter är effektiv. Granskningen visar att Läkemedelsverket har en väl fungerande organisation och god kompetens för tillsynen, men att det finns brister i förutsättningarna.
Läkemedelsverket utvecklar nationell lägesbild över medicinteknik9.12.2024 09:26:19 CET | Pressmeddelande
Den första delrapporten i uppdraget om att möjliggöra en nationell lägesbild och en produktionskartläggning av medicintekniska produkter i Sverige, är överlämnad till regeringen. Det är tre tidigare regeringsuppdrag som nu blir ett.
Kraftig ökning av samtal om missbruk av lustgas bland tonåringar9.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Antalet samtal till Giftinformationscentralen om skador kopplat till lustgasberusning slår i år flera rekord. Förutom att det totala antalet lustgasrelaterade samtal har fördubblats jämfört med förra året, märks det även i åldersgruppen 15–19 år där samtalen har mer än fördubblats.
Ökad risk för leverskador av klimakterieläkemedlet Veoza2.12.2024 09:42:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s säkerhetskommitté PRAC har identifierat en ökad risk för leverskador vid användning av läkemedlet Veoza (fezolinetant).
Gemensamma nordiska förpackningar för bättre tillgänglighet2.12.2024 09:03:46 CET | Pressmeddelande
Från och med årsskiftet startar ett pilotprojekt med engelskspråkiga samnordiska förpackningar. Syftet är att förbättra tillgängligheten genom att förenkla produktion och distribution.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum