Svenskt Trä

Allt fler städer väljer hållbart byggande i limträ

Dela
Intresset för limträ fortsätter att öka och det första halvåret 2022 har fått en flygande start där flera inspirerande träbyggnader tagits i bruk eller är under uppförande. Några av de aktuella projekten är Karlstads första flerbostadshus med trästomme, ett spektakulärt kontorshus i Mölndal, en central utbyggnad på Arlanda och en padelhall i Järvsö som uppfördes på rekordtid.
GoCo House: Illustration: Semrén & Månsson Arkitekter/Zynka Visual
GoCo House: Illustration: Semrén & Månsson Arkitekter/Zynka Visual

– Det är glädjande att allt fler inser klimatnyttan men också affärsmöjligheterna med att bygga i limträ. Under de senaste 25 åren har den årliga användningen fyrdubblats, så det är inte en överdrift att påstå att framtiden byggs med limträ, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på branschorganisationen Svenskt Trä. 

Färdig padelhall med limträstomme på sex veckor

Martinsons Byggsystem AB har levererat den monteringsfärdiga limträstommen med fackverkstakstolar till en padelhall i trä som byggts i Järvsö. Valet av trä har gett ett snabbt montage, hög bärighet och stor spännvidd. Bygget har gått rekordsnabbt med bara sex veckor från stomresning till premiärmatch. Hallens 1 100 kvadratmeter golvyta är fördelade på två dubbelbanor, en singelbana och Sveriges enda barnbana inomhus. En padelhall med limträstomme innebär lägre klimatpåverkan och att trä absorberar ljud gör att hallen varken behöver utrustas med ljuddämpande gardiner eller speciella mattor. 

– Det som sticker ut i det här projektet är fackverkskonstruktionen som ger en arkitektonisk tyngd och lyfter fram det hållbarhetsfokus som kännetecknar uppförandet av hallen på alla plan, säger Marcus Bolander, Brand Manager på Martinsons Byggsystem AB.

Limträ i utbyggnad på Arlanda

På Stockholm Arlanda Airport bygger Swedavia om för att skapa mer modern och effektiv flygplats och ge framtida resenärer en förbättrad upplevelse. Bland annat får Terminal 5 en cirka 170 meter lång utbyggnad som vetter ut mot området med alla flygplan. Projektet går under namnet Verandan och är en del av en ny marknadsplats som börjar öppna under 2023 och ska stå helt klar under 2024. Den imponerande limträstommen med balkar på upp till 17 meter kommer från Martinsons Byggsystem AB och öppnar upp för ljusa och luftiga ytor med utsikt över flygplanen som startar, landar och parkerar. Takhöjden blir hela åtta meter och väggarna täcks med stora glaspartier.

Karlstads första flerbostadshus med trästomme

I Karlstad bygger NCC just nu stadens första flerbostadshus med trästomme som kommer att vara inflyttningsklara hösten 2023. Det två bostadshusen bildar kvarteret Åkaren i området Hagaborg. Sammanlagt kommer 78 hyresrätter att fördelas i husen som blir sju respektive åtta våningar höga. Husen uppförs med en pelarbalk-konstruktion av limträ som levereras av Moelven Töreboda AB. Det är en luftig och mycket lätt konstruktion som utnyttjar materialet effektivt. För att öka stabiliteten byggs husens kärna och de två första våningarna i betong. 

– Vi har hittat ett snabbt och kostnadseffektivt sätt att bygga flervåningshus med trästomme. Att minska den totala materialåtgången och använda trä i så stor utsträckning som möjligt tycker vi är den bästa vägen mot ett mer hållbart byggande, säger Carl-Magnus Nordkvist, försäljningschef på Moelven Töreboda AB. 

Ny signaturbyggnad med pelare och balkar i limträ

Förra året färdigställde Moelven Töreboda AB ett spektakulärt kontorshus i Nya Hovås. Detta följs nu av GoCo House som blir en ännu större träbyggnad i GoCo Health Innovation City. Den nya stadsdelen i Mölndal ska bli ett centrum för innovation och forskning kring hälsa, medicinsk utveckling och digitala hälsotjänster. Klossar, eller snarare boxar, är stommen i gestaltningen av GoCo House som blir områdets signaturbyggnad med inflyttning i november 2022. Byggnaden om 21 000 kvadratmeter i åtta plan uppförs med en unik stomme som är en hybrid mellan balkar och pelare i limträ och ett håldäcksbjälklag i betong.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

GoCo House: Illustration: Semrén & Månsson Arkitekter/Zynka Visual
GoCo House: Illustration: Semrén & Månsson Arkitekter/Zynka Visual
Ladda ned bild
Utbyggnad Arlanda: Foto: Martinsons Byggsystem AB
Utbyggnad Arlanda: Foto: Martinsons Byggsystem AB
Ladda ned bild
Bostadshus Hagaborg: Illustration: KLARA
Bostadshus Hagaborg: Illustration: KLARA
Ladda ned bild
Padelhall i Järvsö: Foto: Martinsons Byggsystem AB
Padelhall i Järvsö: Foto: Martinsons Byggsystem AB
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Trä sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör vi genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ-, KL-trä- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Limträbranschen vässar processerna i värdekedjan25.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Genom ett branschöverskridande samarbete siktar landets limträtillverkare på att främja kunskap och användning av limträ på en ännu bredare front. Initiativet grundar sig på insikterna från den SWOT-analys som Limträkommittén inom branschorganisationen Svenskt Trä utfördes våren 2022. Satsningen kommer initialt att resultera i marknadsförings- och utbildningsinsatser och på sikt förhoppningsvis även i branschgemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt.

Sara Kulturhus vinner Träpriset 202421.3.2024 21:32:56 CET | Pressmeddelande

På Träprisgalan under torsdagskvällen offentliggjordes vinnaren av Träpriset 2024. Vinnaren blev Sara Kulturhus i Skellefteå – ett landmärke som har fått internationell uppmärksamhet för sin innovationskraft som flyttat fram positionerna för träbyggandet. Vart fjärde år delar branschorganisationen Svenskt Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar den tid vi lever i.

Här är alla finalbidrag i Träpriset18.3.2024 12:55:00 CET | Pressmeddelande

Efter en omfattande urvalsprocess och gediget juryarbete är nu alla finalbidrag i arkitekturtävlingen Träpriset klara. Tolv unika byggnader i trä från Malmö i söder till Gällivare i norr gör upp om det prestigefyllda priset. I finaluppställningen ingår bostadshus, produktions- och kontorshus, samhällsfastigheter och även en infrastrukturanläggning. Årets vinnare utses vid den direktsända Träprisgalan den 21 mars med kulturminister Parisa Liljestrand som prisutdelare.

Outdoor Office i Stockholm nomineras till Träpriset 202415.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Outdoor Office i Norra Djurgården i Stockholm är en av de utvalda kandidaterna i 2024 års upplaga av den prestigefulla arkitekturtävlingen Träpriset. Vart fjärde år delar branschorganisationen Svenskt Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar den tid vi lever i. Outdoor Office är en spännande byggnad som erbjuder ett kreativt och inspirerande arbetsutrymme.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye