Norrbotten leder i utbildningar för förarbevis för vattenskoter

Nu måste den som kör vattenskoter ha förarbevis. Det gäller sedan den 1 maj i år. Förarbevis får den som genomgått utbildning och har ett godkänt prov från någon av Transportstyrelsen godkända utbildare. Utbildningar har funnits tillgängliga sedan sommaren 2021. Nu visar det sig att i Norrbottens län finns de som ivrigast sökt sig till utbildningarna. 1100 personer har genomgått utbildning. Proportionellt sett är det många gånger fler än i exempelvis storstadsregionerna. I Norrbotten är dessutom andelen kvinnor som genomgått utbildningen över 30 procent, vilket även det är högst i landet. Tätt efter Norrbotten kommer Västerbottens län och Västernorrlands län. Allt räknat i proportion till folkmängd.
Utbildningen innefattar 15 timmar, innehåller ett prov och är både praktisk och teoretisk. De som vill ta förarbeviset måste ha fyllt 15 år. Efter godkänd utbildning ansöker man om förarbeviset på Transportstyrelsens webbplats och får det då i digital form. Det kostar 300 kronor att ansöka om förarbeviset och för den som även önskar beställa ett plastkort kostar det ytterligare 200 kronor. Förarbeviset uppvisas antingen digitalt eller med ett plastkort. Den som kör vattenskoter utan förarbevis efter den 1 maj 2022 riskerar att straffas med böter.
Bakgrunden till beslutet är att användningen av vattenskotrar ökat, vilket har lett till fler olyckor. Riksdagen beslutade därför förra året att införa krav på förarbevis för vattenskoter.
– Den som vill köra vattenskoter i sommar söker sig till ett av Transportstyrelsen godkänt utbildningsföretag för att sedan kunna ansöka om ett förarbevis. Det är privata utbildningsanordnare som håller i utbildningarna och bestämmer priset på utbildningen. På vår webbplats finns en lista med godkända utbildningsanordnare, säger Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen.
För dem som har vissa nautiska behörigheter (utfärdade före den 1 maj 2022) går det att direkt ansöka om förarbevis för vattenskoter, utan att behöva gå någon utbildning. Detta benämns som övergångsregler och gäller till och med den 30 april 2023. Övergångsreglerna gäller för de med förarintyg för fritidsbåt, kustskepparintyg, manöverintyg för högfartsbåt eller en yrkesutbildning till fartygsbefäl. För närvarande är större delen av de som ansökt om förarbevis de som redan har någon form av nautisk behörighet. I dagsläget har Transportstyrelsen utfärdat närmare 57 000 förarbevis för vattenskoter och godkänt ett 50-tal utbildningsanordnare.
Nyckelord
Kontakter
Jonathan StillmanHandläggare
Tel:010-495 32 23jonathan.stillman@transportstyrelsen.seBilder

Dokument
Länkar
Om
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 12 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Halvljus – vanligaste felet vid besiktning9.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Defekta halvljus är fortfarande den vanligaste anmärkningen vid besiktning av personbilar. Över 287 000 nedslag meddelades vid förra årets kontrollbesiktningar. Ungefär var fjärde bil underkändes med krav på efterkontroll vid besiktningen och olika anmärkningar på bilbelysningen toppar Transportstyrelsens statistik.
Antal skadade i olyckor med elsparkcykel ökar kraftigt3.4.2025 13:05:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2024 omkom 5 personer och 4 599 personer skadades i elsparkcykelolyckor. Olyckorna har ökat med drygt 30 procent jämfört med året innan. Det framkommer i Transportstyrelsens preliminära sammanställning av olyckor för fem olika fordonstyper: A-traktor, mopedbil, fyrhjuling, snöskoter och elsparkcykel.
Uppdaterad: Omfattande körkortsförändringar på gång27.3.2025 19:25:26 CET | Nyheter
EU förväntas inom kort fatta formellt beslut om ett nytt körkortsdirektiv som kommer att innebära ändringar på körkortsområdet. Efter beslutet ska Sverige ta ställning till hur direktivet ska implementeras i de svenska regelverken. Direktivet innehåller bland annat en ny körkortsbehörighet – B1, som kan ge en person med 15 års ålder rätt att köra en ”fartsänkt bil”. En annan förändring är att det blir möjligt att ta körkort från 17 års ålder (med beledsagare). Samtidigt ska körkortet finnas i digital form. Reglerna är med några undantag tänkta att införas under 2028 och börjar gälla 2029.
13 personer omkom i trafiken i februari17.3.2025 08:10:00 CET | Pressmeddelande
Under februari har 13 personer mist livet i trafiken, 9 män och 4 kvinnor. 747 personer har skadats under samma period. Det visar de preliminära uppgifter som sammanställts av Transportstyrelsen.
Förtydligande – alkohol och återkallelser av körkort10.3.2025 16:13:13 CET | Nyheter
Flera medier har under den senaste tiden rapporterat om Transportstyrelsens arbete med att pröva och återkalla körkort med anledning av misstänkt alkoholmissbruk eller alkoholöverkonsumtion hos körkortsinnehavare. Rapporteringen har i viss utsträckning varit missvisande och onyanserad, och Transportstyrelsen ser därför ett behov av att förtydliga hur reglerna ser ut.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum