Foodrunners

Matpriserna släpar efter - men höjningarna kommer

Dela
Du behöver inte vara ekonom för att veta att priserna på livsmedel stiger kraftigt - alla som besöker en vanlig livsmedelsbutik kommer känner av det i plånboken. Men vilka matvaror stiger i pris och hur påverkas kunder med olika budgetar?

Konsumenters personliga inflation kommer att bero på vad de köper, när de köper, var de handlar och en rad andra faktorer. Människor med förmågan att shoppa runt, köpa i bulk och anpassa sitt beteende kommer sannolikt att kunna kontrollera hur mycket inflationen påverkar dem mer än de som inte har den möjligheten berättar Michael Kärrberg, VD på matprisjämförelse appen Foodrunners.

Inflationen kommer inte att avta på kort sikt. Det är inte bara matpriserna som stiger kraftigt. Bensin- och dieselpriserna är rekordhöga och energikostnaderna har skjutit i höjden. 

Många prisökningar i butiker förskjuts eftersom tillverkare i allmänhet "säkrar" kostnaderna genom att köpa varor i förväg till lägre priser. Men dessa kortsiktiga arrangemang kommer att börja rivas upp under det kommande året och ytterligare kostnader kommer oundvikligen att vältras över på hushållen.

Det finns dock sätt vi som konsumenter kan kontrollera hur mycket det påverkar våra plånblöcker. Jämför priserna på din inköpskasse i Foodrunners app – registrera dig på flera olika kedjors lojalitetsprogram, välj egna märkes varor (EMV) framför märkesvaror och undvik närbutiker för större köp.

Foodrunners prisanalys av 10 vanliga varor mellan vecka 1-30 visar inte bara på inflationsutvecklingen utan även fördelarna med att välja olika butiker vid olika tillfällen avslutar Michael Kärrberg:

  1. Barilla Tagliatelle, +19,6%
  2. Färskpotatis packad, +6,1%
  3. Skogaholmslimpa, +9,1% (13,8% prisskillnad mellan ICA Nära & Willys som är billigast)
  4. Hushållsost, +22% (24,8% prisskillnad mellan Hemköp & Stora Coop som är billigast)
  5. Arla Yoghurt, +5,2%
  6. Kellogg's Special K, +15%
  7. Bregott, +23,3%
  8. Heinz ketchup 1kg, +7,5% (21,8% prisskillnad mellan ICA Nära & Willys som är billigast)
  9. Scan köttbullar, +18,8%
  10. Uncle Bens Bastmatiris, +16,3% (16,6% prisskillnad mellan Coop & ICA Maxi som är billigast)

Kontakter

Länkar

Om

Foodrunners
FoodrunnersFoodrunners uppdrag är att hjälpa konsumenter att hitta bättre produkter och priser i livsmedelshandeln. Varje månad hjälper vi tiotusentals konsumenter att dels hitta bättre och billigare varor, dels spara pengar genom att jämföra priser på dina inköp och erbjuda dig rätt pris på leveransalternativ.

Vår vision är att vara någon som du alltid kan lita på - oberoende och trovärdig - när man jämför livsmedelsvaror oavsett i butik eller online. Vi tycker det vi gör är jättespännande - e-handel växer kraftigt i svallvågorna av COVID-19 pandemin och vi vill fortsätta hjälpa shoppare att fatta klokare beslut oavsett handelsplats och kedja.

Följ Foodrunners

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Foodrunners

Hur påverkar skenande matpriser den svenska hälsan?1.9.2022 11:04:21 CEST | Pressmeddelande

Foodrunners initiala undersökning visar på signifikanta skillnader i kostnad mellan livsmedel med hög och låg energidensitet och mer och mindre hälsosamma drycker, oavsett hur kostnaden definieras (per 100g, per 1000 kalorier eller per portion). Undersökningen belyser behovet av en bättre förståelse för konsumentens uppfattning om matkostnader för att bättre kunna informera om praktiska kostrekommendationer och val mellan två utifrån sett likvärdiga produkter.

Köttbullens dag - Så mycket dyrare har vår svenska klassiker blivit 202223.8.2022 07:45:00 CEST | Pressmeddelande

Idag firar vi i Sverige Köttbullens dag. Sverige har en egen traditionen av svenska köttbullar som svensk husmanskost och vi har globalt sett blivit väldigt starkt förknippad med den. I Sverige serverar vi köttbullar med exempelvis brunsås eller gräddsås och gärna kokt potatis. Lingonsylt eller rårörda lingon och pressgurka är för många ett måste. Köttbullen är också en basvara för många barnfamiljer, den serveras till spagetti eller makaroner. Köttbullen är helt enkelt starkt förknippad med Sverige och vi svenskar köper stora mängder köttbullar årligen.