Foodrunners

Inga belägg för riktigt så höga korvpriser som Ebba Busch sade säger experten

Dela
Ebba Busch påstående om falukorven, en prishöjning med 15 kronor på ett år, skulle betyda en ökning på ungefär 60 procent.

Michael Kärrberg, vd för matprisjämförelse appen Foodrunners, vars tjänst jämför hundratusentals varor i Sverige dagligen kommenterade i Aftonbladet med:

– Som jag förstår det så höll ju Ebba en falukorvsring och utifrån vår shopper insight data är det är färre som köper en sådan från Scan än deras mellanstorlek "deli". Därför är det en bra referensprodukt som vi brukar använda som exempel. Snittpriset på Scans falukorv deli ligger på 41,72 kronor i svenska butiker denna vecka, enligt, Michael Kärrberg.

– Det billigaste snittpriset i år är 34,11 kronor (vecka 1) för samma falukorv, vilket ger en prisökning på 22,3 procent hittills i år. Det är en betydande höjning och självklart allvarlig, men det är inte 60%. Sen är det inte omöjligt att den vara Ebba höll i handen kan ha ökat med 60% eller om hon refererade till en längre tidsperiod än 2022. Jag har själv inte hört Ebbas uttalande.

Ökningen på 22,3 procent har Foodrunners belägg för i en snabb slagning i över 1000 svenska butiker och Michael avslutar med att poängtera att debatten fortsatt oftast handlar om generell inflation istället för att belysa skillnaderna i pris på samma vara i olika butiker. Exempelvis är ICA Maxi's deli nästan 10% billigare i genomsnitt än samma vara på Coop. Willys återfinns nästan på samma nivå som Maxi medans Hemköp och City Gross befinner sig i mitten. Vi fortsätter vårt arbete med att utbilda konsumenten att jämföra butikerna istället för att bara fokusera på inflationen avslutar Michael Kärrberg.

Kontakter

Länkar

Om

Foodrunners
FoodrunnersFoodrunners uppdrag är att hjälpa konsumenter att hitta bättre produkter och priser i livsmedelshandeln. Varje månad hjälper vi tiotusentals konsumenter att dels hitta bättre och billigare varor, dels spara pengar genom att jämföra priser på dina inköp och erbjuda dig rätt pris på leveransalternativ.

Vår vision är att vara någon som du alltid kan lita på - oberoende och trovärdig - när man jämför livsmedelsvaror oavsett i butik eller online. Vi tycker det vi gör är jättespännande - e-handel växer kraftigt i svallvågorna av COVID-19 pandemin och vi vill fortsätta hjälpa shoppare att fatta klokare beslut oavsett handelsplats och kedja.

Följ Foodrunners

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Foodrunners

Hur påverkar skenande matpriser den svenska hälsan?1.9.2022 11:04:21 CEST | Pressmeddelande

Foodrunners initiala undersökning visar på signifikanta skillnader i kostnad mellan livsmedel med hög och låg energidensitet och mer och mindre hälsosamma drycker, oavsett hur kostnaden definieras (per 100g, per 1000 kalorier eller per portion). Undersökningen belyser behovet av en bättre förståelse för konsumentens uppfattning om matkostnader för att bättre kunna informera om praktiska kostrekommendationer och val mellan två utifrån sett likvärdiga produkter.

Köttbullens dag - Så mycket dyrare har vår svenska klassiker blivit 202223.8.2022 07:45:00 CEST | Pressmeddelande

Idag firar vi i Sverige Köttbullens dag. Sverige har en egen traditionen av svenska köttbullar som svensk husmanskost och vi har globalt sett blivit väldigt starkt förknippad med den. I Sverige serverar vi köttbullar med exempelvis brunsås eller gräddsås och gärna kokt potatis. Lingonsylt eller rårörda lingon och pressgurka är för många ett måste. Köttbullen är också en basvara för många barnfamiljer, den serveras till spagetti eller makaroner. Köttbullen är helt enkelt starkt förknippad med Sverige och vi svenskar köper stora mängder köttbullar årligen.