Stockholms studentbostäder, SSSB

Miljö och klimat viktig valfråga för studenter

Dela
En undersökning, framtagen på initiativ av Stockholms studentbostäder, visar att studenters åsikter inför valet skiljer sig åt jämfört med befolkningen i stort. Undersökningen visar exempelvis att ”miljö och klimat” är betydligt viktigare för studenter än för befolkningen i övrigt. Undersökningen visar också att Vänsterpartiet är betydligt mer populära och Sverigedemokraterna är mindre populära bland studenter.

Stockholms studentbostäder är Sveriges största studentbostadsföretag och har genomfört en undersökning bland Stockholms studenter inför valet den 11 september. I undersökningen har studenter fått svara på vilka de tycker är de viktigaste valfrågorna samt vilket parti de skulle röstat på om det var val idag.

– Eftersom vi bygger och förvaltar bostäder enbart för studenter är det viktigt för oss att hålla oss uppdaterade om vad studenter tycker och tänker. Det är ingen överraskning för oss att miljö och klimat är viktigt för studenterna men det är intressant att se att det är så pass mycket viktigare än för övrig befolkning, säger Mattias Carrass, vd på Stockholms studentbostäder.

När studenterna fick välja så många alternativ de ville på frågan ”vilka politiska frågor tycker du är viktigast” var sjukvården den viktigaste frågan följt av skola och utbildning och miljö och klimat. Jämfört med befolkningen i övrigt* är miljö och klimat betydligt viktigare. 48 procent av studenterna anser att frågan är viktig jämfört med 35 procent hos övriga befolkningen.

När studenterna endast får ange ett alternativ om vad som är deras viktigaste valfråga kommer miljö och klimat i topp med 18 procent av rösterna. Hos övriga befolkningen är det 12 procent som anser att det är den viktigaste frågan.

– Att ha kunskap om vad studenter anser är de viktigaste frågorna inför valet är såklart viktigt. Det är Sveriges framtid som bor hos oss och som idag lägger grunden för sina karriärer på universitet och högskolor, säger Mattias.

På frågan om vilket parti som man skulle röstat på om det var val idag är Socialdemokraterna största parti följt av Moderaterna. Den största skillnaden mellan studenter och övrig befolkning är att Västerpartiet är betydligt större bland studenter och Sverigedemokraterna betydligt mindre.

Undersökningen är genomförd av Origo group på uppdrag av Stockholms studentbostäder.

* Novus undersökning om viktigaste valfrågan i augusti månad ligger till grund för jämförelsen. https://novus.se/valjarforstaelse-arkiv/kategori/viktigaste-politiska-fragan/

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Stockholms studentbostäder, SSSB
Stockholms studentbostäder, SSSB
Körsbärsvägen 2
114 23 Stockholm

https://www.sssb.se/

Stockholms studentbostäder har funnits i över 60 år och är störst på studentbostäder i Sverige med över 8000 bostäder i sitt bestånd. Företaget förvaltar, förmedlar och bygger studentbostäder.

Stockholms studentbostäder erbjuder allt ifrån korridorsrum till ettor och familjelägenheter över hela Stockholm.

Företaget drivs i stiftelseform av ägaren och grundaren Stockholms studenters centralorganisation.

Följ Stockholms studentbostäder, SSSB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms studentbostäder, SSSB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye