Järfällahus

Järfällahus invigde nytt trygghetsskapande koncept

Dela
Under onsdagseftermiddagen invigdes Mötesplatsen, Järfällahus nya träffpunkt för de boende i Lilla Ulvsättra. I lokalerna på Termovägen ska de på ett konkret sätt vara med och bidra till att öka tryggheten, gemenskapen och trivseln i sitt bostadsområde. På två våningar ska hyresgästernas egna idéer förverkligas i aktiviteter, engagemanget flöda samt personer och verksamheter utvecklas.
Ninos Gawrieh, Gabriel Kasto och Simon Matiwos från Järfällahus.
Ninos Gawrieh, Gabriel Kasto och Simon Matiwos från Järfällahus.

Såväl unga som gamla boende, närpolis, räddningstjänst och övriga samverkanspartners  hade samlats för att delta i dagens festligheter och invigning av den nya Mötesplatsen i området. Representanter för Järfällahus styrelse och ledning inledde med att symboliskt knyta band som invigning av det nya aktivitetshuset på Termovägen 4-8. 

Syftet med Mötesplatsen är att engagerade hyresgäster är med och bygger upp en gemenskap i området, som på så vis ökar tryggheten och trivseln i området. De boende står för idéerna, planeringen och genomförandet och Järfällahus står för finansieringen.

- Trygghetsskapande åtgärder är högsta prioritet Järfällahus. Mötesplatsen är en långsiktig trygghetssatsning som handlar om att få boende att känna tillit till varandra. Vi vill bygga upp en gemenskap i området och på så vis öka tryggheten och trivseln, säger Björn Lindforss, (M) styrelseordförande i Järfällahus.

Mötesplatsen också tänkt att fungera som områdets naturliga träffpunkt, där grannar ska kunna träffas och utbyta kunskap och erfarenheter. Det blir också en plats där hyresgästerna ska få ökad förståelse för varandra, bygga upp en gemenskap och på så vis öka tryggheten och trivseln i området. Unga, gamla, olika bakgrunder och livssituationer ska blandas. Till Mötesplatsen ska det vara enkelt att komma ner och få stöd och hjälp av andra som har kunskap och erfarenhet. Verksamheten bygger på tillit, inkludering och engagemang.

Den nya mötesplatsen ska fyllas med aktiviteter för alla som bor i området. Exempel kan vara läxhjälp, samtalsringar, matlagning, mentorskap och trygghetsvandringar. Eller om det finns behov av en plats för tysta rum, dit man kan gå och göra sina egna läxor ostört. Men vilka aktiviteter det blir ska hyresgästerna bestämma. Det är deras idéer och behov som utgör grunden och som samlas ihop till en plattform av aktiviteter, som sedan fortsätter långsiktigt.

I långsiktigheten ingår att arbeta i samverkan. Med de boende, men också med till exempel skola, kommun polis och räddningstjänst. Ninos Gawrieh är chef för trygghetsenheten på Järfällahus och den som initierat hela satsningen:

- De viktigaste faktorerna är inkludering och långsiktigheten. Hyresgästerna ska känna sig inkluderade och kunna påverka sitt område och sitt boende, säger Ninos Gawrieh. Vi vill göra skillnad och skapa förändring tillsammans med de boende. Därför är Mötesplatsen en långsiktig satsning, och inte något som drivs i projektform.

Den som har idéer på aktivitet eller vill engagera sig i verksamheten tar kontakt med de två områdesutvecklare, som sedan i somras finns på plats på Termovägen 4-8. Det som arrangeras i lokalen ska vara religiöst och politiskt obundet, men i övrigt finns få krav. Små grupper med goda idéer är lika välkomna som stora, etablerade föreningar. Det är de boendes engagemang som utgör grunden.

- Den här typen av samarbeten vill vi åstadkomma i fler av våra bostadsområden. Vår förhoppning är att Mötesplatsen ska falla väl ut och att vi framöver kan öppna fler Mötesplatser i flera av våra övriga bostadsområden, säger Jennie Sahlsten, vd Järfällahus.

Till att börja med är det områdesutvecklarna som utgör motorn i verksamheten och samlar ihop förslag på idéer från hyresgästerna. De håller just nu på att bygga upp ett nätverk med många olika samhällsaktörer.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ninos Gawrieh, Gabriel Kasto och Simon Matiwos från Järfällahus.
Ninos Gawrieh, Gabriel Kasto och Simon Matiwos från Järfällahus.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Järfällahus
Järfällahus
Drabantvägen 2
177 50 Järfälla

08 - 580 836 00https://www.jarfallahus.se

Järfällahus AB är Järfällas kommunägda fastighetsbolag. Vi äger och förvaltar över 5 700 lägenheter, 4 600 fordonsplatser och 480 kommersiella lokaler i Järfälla kommun - från Barkarby i söder till Stäket i norr. www.jarfallahus.se

Följ Järfällahus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfällahus

Carlos Banda blir chef för Järfällahus nya avdelning för yttre skötsel och lokalvård.22.8.2023 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

Järfällahus förstärker sin förvaltningsorganisation med en ny avdelning för yttre skötsel och lokalvård samt utökar sin bemanning. I samband med det har Carlos Banda rekryterats som chef till den nya avdelningen som ska byggas upp. Denna rekrytering markerar en strategisk satsning på att förbättra utemiljön i bostadsområdena och stärka bolagets engagemang som en ansvarstagande hyresvärd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye