Unikt samarbete ger snabb hjälp vid psykiska besvär

Som ett pilotprojekt testas den nya tjänsten ”Psykiatri direkt” i appen Alltid öppet. Patienten får möjlighet att själv boka ett videomöte för att få rådgivning och kvalificerad bedömning vid psykiska besvär. I många fall kan ett sådant videomöte vara tillräckligt, men när det behövs slussas patienten vidare - antingen till en bokad tid i primärvården eller hos specialistpsykiatrin.
Primärvården har ansvar för första linjens vård vid mild till måttlig psykisk ohälsa. Vid svårare besvär tar specialistpsykiatrin hand om patienten.
- På det här viset vill vi undvika att patienter skickas i onödan mellan vårdcentralen och specialistpsykiatrin. Genom det nära samarbetet kring patienten ska de ledas till rätt vårdnivå direkt. Syftet är att patienten slipper fundera själv över vart de ska vända sig med sina psykiska besvär samtidigt som vårdens resurser används bättre, säger Lina Martinsson, verksamhetschef på Psykiatri Sydväst inom Stockholms läns sjukvårdsområde.
Enkel väg in för patienten
För patienter innebär tjänsten att de lätt kan få kontakt och snabbt får en första rådgivning och bedömning. Patienter klickar på ”Psykiatri direkt” i appen Alltid öppet, erbjuds att svara på några frågor och bokar videomöte på en tid som passar dem. Videomötet kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen.
- Genom ”Psykiatri direkt” blir det enkelt för patienter att snabbt komma i kontakt med vården och få en första hjälp när de har behov av det, säger Jeanette Skantz Holmberg, verksamhetschef Huddinge vårdcentral, inom Stockholms läns sjukvårdsområde.
Testas först i liten skala
Till att börja med är det patienter som är listade vid några offentligt drivna vårdcentraler inom Stockholms läns sjukvårdsområde i Region Stockholm som får möjlighet att använda tjänsten Psykiatri direkt. Medverkande vårdcentraler har tillsammans med Psykiatri Sydväst utvecklat ett gemensamt arbetssätt som fungerar för bägge vårdnivåerna.
Om försöket fungerar väl kan det i förlängningen komma att erbjudas till fler av länets invånare och ge hög tillgänglighet till det breda utbudet av vård och stöd vid psykiska besvär och psykiatriska tillstånd som finns i regionen.
FAKTA
Psykiatri direkt är ett pilotprojekt som till att börja med erbjuds patienter som är listade hos några vårdcentraler inom Stockholms läns sjukvårdsområde:
Fittja vårdcentral, Flemingsbergs vårdcentral, Hallunda vårdcentral, Huddinge vårdcentral, Segeltorps vårdcentral, Tumba vårdcentral, Tullinge vårdcentral, Vårby vårdcentral.
Kontakter
Jeanette Skantz Holmbergverksamhetschef Huddinge vårdcentral
Tel:08-123 426 25jeanette.skantz-holmberg@regionstockholm.seStockholms läns sjukvårdsområdePressfunktion
Tel:08-123 40 444press.slso@regionstockholm.seBilder

Länkar
Om

Solnavägen 1
113 65 Stockholm
08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/
SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.
Följ Stockholms läns sjukvårdsområde
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde
Fyra av tio gravida får inte frågan om våldsutsatthet trots tydliga riktlinjer17.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Endast sex av tio gravida får frågan om våld i nära relation, trots nationella riktlinjer. Samtidigt söker var sjätte nybliven mamma akutvård inom en månad efter förlossningen– ofta för besvär som primärvården hade kunnat hantera. Det visar en avhandling av barnmorskan Ragnhild Eikemo vid Akademiskt primärvårdscentrum, som betonar barnmorskans nyckelroll i att upptäcka ohälsa och våldsutsatthet.
Enklare och säkrare med uppdaterad egenregistrering13.2.2025 08:00:00 CET | Nyheter
Sedan en tid kan patienter som söker vård vid någon av våra närakuter registrera sin ankomst och symtom via Alltid öppet. Nu har funktionen förbättrats, vilket gynnar både patienter och medarbetare i vården.
Vårdcentraler i Huddinge samarbetar med kommun kring äldre7.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Genom ett nära samarbete mellan kommun och vårdcentraler fångas sköra äldre i Huddinge upp och erbjuds förebyggande insatser.
Närakuterna gipsade 9 000 frakturer förra året5.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 fick drygt 9 000 personer hjälp med att få en fraktur gipsad på någon av våra närakuter.
Fler får hjälp med cancerrehabilitering i Region Stockholm4.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 4 februari är Världscancerdagen, i år med temat rehabilitering. Under 2024 remitterades cirka 1 500 nya patienter till Centrum för cancerrehabilitering vilket är 300 fler än året innan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum