Chefer saknar stöd vid hot och otillbörlig påverkan
De vanligast förekommande brotten är brott mot arbetsmiljölagstiftningen, nyttjande av svart arbetskraft, skattefusk, bluffakturor samt otillbörlig påverkan inför myndighetsbeslut och regelrätta hot.
- Det mest allvarliga med resultatet är att vi kan se att två tredjedelar av de chefer som hotats i sin yrkesroll säger att de inte får stöd från arbetsgivaren och det gäller i alla sektorer, privat, kommunal, regional och statlig, säger Anna Thoursie, chefsekonom på Ledarna och rapportförfattare.
Majoriteten av cheferna har dock inte utsatts för hot i sin yrkesutövning under de senaste två åren, men det är stora skillnader mellan sektorerna.
- I kommunal och regional sektor är andelen chefer som utsatts för hot högst med 15 procent. I vissa kommunala chefsyrken är andelarna ännu högre, säger Anna Thoursie, chefsekonom Ledarna.
Inom individ- och familjeomsorg är det över 30 procent av cheferna som utsatts för hot och inom äldreomsorgen är det ungefär var fjärde chef, i båda fall huvudsakligen från personer utanför arbetsplatsen. Det vanligaste sättet otillbörlig påverkan och hot framförs är vid fysiska möten, på andra plats kom hot via telefon.
Drygt 10 procent av cheferna som uppger att de fått ta emot hot i sin yrkesutövning svarar att de i undantagsfall undvikit att vidta åtgärder som de egentligen velat utföra. En ungefär lika hög andel svarar att de ibland undvikit att vidta sådana åtgärder. 2–3 procent svarar att de ofta undvikit att vidta sådana åtgärder.
- Chefer och ledare är samhällsbärare och viktiga för att förverkliga vår demokrati. Om de inte får rätt stöd för att kunna vidta åtgärder och fatta rätta beslut, framförallt när det gäller myndighetsutövning, innebär det ett hot mot rättssäkerheten. I förlängningen kan det skada verksamheterna och göra det svårt att attrahera kompetens, säger Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.
Ladda ner rapporten Hotad på jobbet - vem stöttar chefen? här:
Om undersökningen
Ledarna skickar varje år en enkät till sina medlemmar för att kunna ge dem bra service när det gäller lönefrågor och andra arbetsrelaterade frågor. Denna rapport är baserad på svar på de frågor i Ledarnas enkät 2021 som bland annat handlade om förekomsten om arbets-livskriminalitet. Drygt 28 300 medlemmar svarade på frågorna om arbetslivskriminalitet, vilket ger en svarsfrekvens på 33 procent.
Kontakter
Carina KitPressekreterare
Tel:0732 61 88 62carina.kit@ledarna.seOm
Om Ledarna
Ledarna är Sveriges chefsorganisation med fler än 95 000 medlemmar – chefer i alla branscher och på alla nivåer. Hos oss får medlemmarna utveckling, råd och stöd i uppdraget som chef och kring den egna anställningen. Alltid med utgångspunkt i chefens individuella behov. Läs mer på ledarna.se. Pressjour 08-598 99 333.
Följ Ledarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Ledarna
Ledarna driver chefernas frågor i avtalsrörelsen 202517.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Ledarnas vision är att alla har en bra chef. I avtalsrörelsen 2025 verkar vi för bättre förutsättningar för chefer att vara chefer och ledare.
Aleksander Dimitrijević ny hr-chef för Ledarna12.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Aleksander Dimitrijević har utsetts till ny hr-chef för Sveriges chefsorganisation Ledarna. Aleksander har lång och gedigen erfarenhet från hela hr-området. Närmast kommer han från en tjänst som hr-chef på Sveriges Lärare.
Dyrare och sämre effektivitet: Så kan samhällsproblem påverka Sveriges chefer2.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kriminalitet och korruption påverkar Sveriges chefer i allt högre utsträckning. En ny rapport från Ledarna visar att sociala risker driver upp kostnader och påverkar kvaliteten och effektiviteten i svenska verksamheter. Bristande stöd bidrar till att ytterligare förvärra situationen, med ökade stressnivåer och försämrad hälsa som följdeffekter. Det finns närmare 400 000 chefer i Sverige enligt Ledarnas Chefsfakta.
Jämställt i toppen först år 213523.10.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande
Om utvecklingen fortsätter i nuvarande takt, kommer jämställda ledningsgrupper uppnås först år 2135. Detta enligt beräkningar från Sveriges chefsorganisation Ledarna baserade på SCB:s siffror.
Ledarna hyllar chefer på Alla chefers dag16.10.2024 09:05:00 CEST | Pressmeddelande
Idag, den 16 oktober, firas chefer världen över. I Sverige tar chefsorganisationen Ledarna ledningen för att uppmärksamma Alla chefers dag. Syftet med dagen är att belysa vikten av gott ledarskap och framhäva chefernas betydelse för verksamheters framgång.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum