Ledarna

Jämställt i toppen först år 2135

Dela

Om utvecklingen fortsätter i nuvarande takt, kommer jämställda ledningsgrupper uppnås först år 2135. Detta enligt beräkningar från Sveriges chefsorganisation Ledarna baserade på SCB:s siffror.

Studier visar att företag med en jämn könsbalans i högsta ledningen bland annat har högre lönsamhet och innovationsgrad än sina mindre mångfaldiga motsvarigheter. Trots det, och trots att kvinnor är mer välutbildade än män, och väl representerade på arbetsmarknaden, är det fortfarande något som gör att de är underrepresenterade på de högsta chefspositionerna. Särskilt i positioner med resultatansvar.

— För Sveriges utveckling och konkurrenskraft behöver vi agera och öka förändringstakten. Om vi drar ut den genomsnittliga tillväxttakten för 2014–2022 framåt i tiden för respektive chefsnivå ser vi att vi når jämställdhet på högsta chefsnivå först år 2135. Det är mer än 100 år, säger Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.

Idag lyfter Ledarna jämställdhetsfrågan i ett öppet brev till Sveriges 30 största börsbolag. Brevet, riktat till vd:ar och hr-chefer, understryker att företagen har möjlighet att hitta kompetenta kvinnor till chefspositioner om de breddar sina rekryteringsmetoder och söker mer medvetet efter kvinnor. Bolagen uppmanas även att se över hur de högsta chefsuppdragen är utformade.

— Vi vet att kvinnorna finns. I snart 19 år har Ledarna tagit fram en lista över Framtidens kvinnliga ledare, 75 kvinnor varje år. Den listan har över tid en klar övervikt av kvinnor i roller med resultatansvar, som affärsområdeschefer och vd:ar. Den visar dessutom på stor etnisk mångfald, säger Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.  

För att nå ökad jämställdhet på den högsta chefsnivån behöver även uppdragens utformning ses över. Uppdragen behöver vara mer hållbara över tid och rymma vettiga förutsättningar för återhämtning, utveckling och familjeliv. Olika rapporter visar bland annat att kvinnor på de högre chefsuppdragen nästan har dubbelt så många sjukskrivningsdagar per år jämfört med män på motsvarande chefsnivå, och att kvinnor i högre grad än män drabbas av sjukskrivning på grund av stressrelaterade diagnoser.

— Chefsuppdrag är ofta krävande med hög arbetsbelastning. Och det gör det än viktigare med tid för återhämtning för att förebygga ohälsosam stress. Ohållbara chefsuppdrag i kombination med skev ansvarsfördelning för hem och barn slår ut fler kvinnor från vägen mot toppen, säger Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Ledarna är Sveriges chefsorganisation med fler än 100 000 medlemmar – chefer i alla branscher och på alla nivåer. Hos oss får medlemmarna utveckling, råd och stöd i uppdraget som chef och kring den egna anställningen. Alltid med utgångspunkt i chefens individuella behov. Läs mer på ledarna.se.

Följ Ledarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ledarna

Dyrare och sämre effektivitet: Så kan samhällsproblem påverka Sveriges chefer2.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kriminalitet och korruption påverkar Sveriges chefer i allt högre utsträckning. En ny rapport från Ledarna visar att sociala risker driver upp kostnader och påverkar kvaliteten och effektiviteten i svenska verksamheter. Bristande stöd bidrar till att ytterligare förvärra situationen, med ökade stressnivåer och försämrad hälsa som följdeffekter. Det finns närmare 400 000 chefer i Sverige enligt Ledarnas Chefsfakta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye