Europeiska InvesteringsbankenEuropeiska Investeringsbanken

Sverige: EU:s bank EIB stöttar lågenergihus för klimatomställning genom 75 miljoner Euro lån till SKB

Dela
EU:s bank, Europeiska investeringsbanken, EIB, ger ett nytt lån till SKB (Stockholms Kooperativa Bostadsförening) på 800 miljoner SEK (ca EUR 75,1mn) för att bygga lågenergihus i Stockholm. Energiförbrukningen i dessa nya byggnader kommer att vara ungefär 25% lägre än myndighetskraven.
Spaden i marken för SKB byggnadsprojekt för lågenergihus, 1. Copyright: SKB.
Spaden i marken för SKB byggnadsprojekt för lågenergihus, 1. Copyright: SKB.

Europeiska investeringsbanken, EIB, är en av världens tyngsta aktörer när det kommer till finansiering av hållbar omställning. Som första svenska bostadsföretag fick SKB ett lån från EIB på 550 miljoner kronor (circa EUR 57.8 miljoner) år 2017. Nu förnyas förtroendet med en större investering, då SKB och EIB har enats om ett lån på 800 miljoner kronor för att bygga energieffektiva bostadsfastigheter i Kista och på Södermalm i Stockholm.

Europeiska investeringsbankens vice-president, Thomas Östros kommenterade:

- EIB:s åtagande som EU:s klimatbank och det fokus som finns just nu på energieffektiva byggnader är särskilt viktig just nu. Efterfrågan på energi effektiva lösningar har ökat markant efter den ryska invasionen av Ukraina. Vi är därför glada att kunna stötta ny teknik och marknaden inom detta område, och på detta sätt höja ribban för nya, mer klimatvänliga byggnadsstandarder.

Behålla tempot i en konkurrensutsatt bransch

SKB:s VD, Ingrid Gyllfors, sa:

- Vi är stolta över att EIB ger oss ett förnyat förtroende av EIB, vilket visar att vi ses som en aktör som driver på en hållbar omställning. I en tid när vi ser att byggen och utvecklingsprojekt börjar stanna av, då branschen pressas av stigande material- och energipriser, innebär detta att vi kan fortsätta hålla tempo i våra energieffektiva projekt.

Energiförbrukning under kraven

Lånet ska finansiera byggandet av energieffektiva bostadsfastigheter i två av SKBs nyproduktionsprojekt. Det gäller ett kvarter på östra Södermalm med 153 lägenheter och ett kvarter i Kista med 164 lägenheter. Energiförbrukningen i fastigheterna kommer att ligga under 55kWh per kvadratmeter och år, vilket är cirka 25 procent under det svenska myndighetskravet.

Under 2021 investerade EIB över € 200 miljoner i lån till svenska lågenergiprojekt gällande både offentliga, kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter.

Om Europeiska investeringsbanken:

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens bank, som ägs av EU:s tjugosju medlemsstater. Banken tillhandahåller långfristig finansiering till ekonomiskt bärkraftiga investeringar för att bidra till EU:s politiska mål. Europeiska investeringsbanken är verksam i omkring 160 länder och är världens största multilaterala långivare till klimatprojekt. EIB-gruppen har fastställt ”att säkerställa en rättvis omställning för alla” som ett av de fyra övergripande målen i sin färdplan för klimatbanken 2025, Climate Bank Roadmap 2025. EIB:s ambition är att stödja investeringar på 1 biljon euro i klimatåtgärder och miljömässig hållbarhet under årtiondet fram till 2030 och anpassa all sin nya verksamhet till målen och principerna i Parisavtalet.

Om SKB:

SKB är en kooperativ hyresrättsförening med 92 000 medlemmar. Med fler än 8 200 lägenheter i huvudstaden och sex närliggande kommuner är SKB den största privata hyresrättsaktören i Stockholm. Föreningen bygger och förvaltar bostäder som hyrs ut till medlemmarna i form av kooperativa hyresrätter. SKB är i sin storlek och upplåtelseform, en unik verksamhet som skapar variation på bostadsmarknaden. Lägenheterna, uppförda från 1917 till idag, förmedlas efter turordningsprincip och föreningen är öppen för alla. Den verkställande organisationen har 140 medarbetare och drivs på företagsmässiga villkor som en ekonomisk förening där överskottet återinvesteras i verksamheten.

För mer information, besök www.skb.org

För mer information, kontakta:

Joakim Wernersson, ekonomi- och finanschef SKB, joakim.wernersson@skb.org, Tel.:00 46 8 704 61 01

Ingrid Gyllfors, VD, SKB ingrid.gyllfors@skb.org, Tel.: 00 46 8 7046146

EIB: Ulf Bergström, u.bergstrom@ext.eib.org, Tel.: 00 46 708 20 35 40

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Spaden i marken för SKB byggnadsprojekt för lågenergihus, 1. Copyright: SKB.
Spaden i marken för SKB byggnadsprojekt för lågenergihus, 1. Copyright: SKB.
Ladda ned bild
SKB:s VD Ingrid Gyllfors. Copyright: SKB.
SKB:s VD Ingrid Gyllfors. Copyright: SKB.
Ladda ned bild
EIB:s Vice-President, Thomas Östros. Copyright EIB.
EIB:s Vice-President, Thomas Östros. Copyright EIB.
Ladda ned bild
SKB:s byggprojekt Torshamn, Kista Äng, för lågenergihus. Bild 1. Copyright: SKB.
SKB:s byggprojekt Torshamn, Kista Äng, för lågenergihus. Bild 1. Copyright: SKB.
Ladda ned bild
SKB:s byggprojekt Torshamn, Kista Äng, för lågenergihus. Bild 2. Copyright: SKB.
SKB:s byggprojekt Torshamn, Kista Äng, för lågenergihus. Bild 2. Copyright: SKB.
Ladda ned bild
Europeiska Investeringsbanken, huvudkontor, Luxemburg. Copyright: EIB.
Europeiska Investeringsbanken, huvudkontor, Luxemburg. Copyright: EIB.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Europeiska Investeringsbanken
Europeiska Investeringsbankenhttp://www.eib.org

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens finansinstitut för långfristig finansiering och ägs av EU:s medlemsstater. Banken tillhandahåller långfristig finansiering till ekonomiskt bärkraftiga investeringar för att bidra till EU:s politiska mål.  Europeiska investeringsbanken är verksam i omkring 160 länder och är världens största multilaterala långivare till klimatprojekt. EIB-gruppen ska stödja investeringar på 1 biljon euro i klimatåtgärder och miljömässig hållbarhet fram till 2030, samt mer än 50 % av EIB:s finansiering ska gå till klimat till 2025.

 

Följ Europeiska Investeringsbanken

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europeiska Investeringsbanken

Det svenska startup-företaget Husmus bland Europas bästa sociala innovatörer25.9.2023 13:36:31 CEST | Pressmeddelande

Social Innovation Tournament, som arrangeras av EIB-institutet, utser och belönar Europas bästa sociala innovatörer. Finalen äger rum i Stockholm den 28 september 2023. De 15 finalisterna syftar till att åstadkomma social, etisk eller miljömässig positiv påverkan med sina innovativa affärsidéer. Det svenska företaget Husmus är en av årets finalister. Vinnarna i den allmänna respektive särskilda kategorin kommer att tilldelas ett första eller andra pris på 100 000 euro respektive 40 000 euro.

EIF och Serafim Finans undertecknar ett garantiavtal på 10 miljoner euro inom InvestEU18.9.2023 12:48:52 CEST | Pressmeddelande

Europeiska investeringsfonden (EIF) och Serafim Finans AB (”Serafim”) har undertecknat ett avtal på 10 miljoner euro för att stödja svenska små och medelstora företag samt börsnoterade sådana. Tack vare EIF-garantin kommer Serafim att kunna tillhandahålla finansiering och sänkta räntor till svenska företag som påverkats negativt av den ekonomiska nedgången.

InvestEU: EIB och CrowdFarming tecknar låneavtal för att stötta en hållbar livsmedelsförsörjningskedja och ekologiska jordbrukare i Europa14.9.2023 15:29:42 CEST | Pressmeddelande

Riskkapitallånet på 15 miljoner euro kommer främst att finansiera forsknings- och utvecklingsverksamheten vid CrowdFarming, ett Spanienbaserat företag som underlättar direktförsäljning av livsmedel mellan jordbrukare och konsumenter i EU. Projektet bidrar till EU:s från jord till bord-strategi, vars mål är att skapa ett rättvist, hälsosamt och miljövänligt livsmedelssystem. Avtalet får stöd av InvestEU-programmet, som syftar till att mobilisera mer än 372 miljarder euro i ytterligare investeringar under perioden 2021–2027.

Ny undersökning bland europeiska kommuner: Kompetensbrist fördröjer den gröna omställningen5.7.2023 10:46:52 CEST | Pressmeddelande

60 procent av europeiska kommuner anser att deras investeringar i infrastruktur för begränsning av och anpassning till klimatförändringar under de senaste tre åren varit otillräckliga. 69 procent av europeiska kommuner saknar experter med kompetens inom miljö- och klimatbedömning, vilket utgör ett allvarligt problem för genomförandet av lokala investeringsprogram. Omkring 80 procent av europeiska kommuner säger att bristande finansiering, längden på regleringsprocessen och osäkerhet om regler hindrar investeringar.

EIB issues its first ever digital Climate Awareness Bond and Swedish Krona transaction19.6.2023 17:29:59 CEST | Pressmeddelande

• EIB continues to lead innovation in capital markets with a digital native green bond issuance denominated in Swedish krona. • The SEK 1 billion digital green bond has a maturity of 2 years and bears a 3.638% fixed rate coupon, with Crédit Agricole CIB and SEB as joint lead managers. • The digital bond uses the so|bond model, the sustainable and open digital bond platform built on blockchain technology and launched by Crédit Agricole CIB and SEB in April 2023. • First Distributed Ledger Technology (DLT) bond registered on the Luxembourg Stock Exchange Securities Official List (LuxSE SOL) and displayed on the Luxembourg Green Exchange (LGX).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum